S kan sparkas ut när nytt styre tar över Göteborg

En väldigt otraditionell lösning kan ge en ny maktkonstellation i Göteborg. Socialdemokaterna som suttit vid makten i 24 år kan därmed komma att kickas ut från styret.

81 mandat totalt

Vänsterpartiet 11
Feministiskt Initiativ 2
Socialdemokraterna 17
Miljöpartiet 6
​Centerpartiet 3
Liberalerna 6
Kristdemokraterna 3
Moderaterna 12
Sverigedemokraterna 7
Demokraterna 14

Visa faktaruta

Under tisdagen bildades ett nytt politiskt block i Göteborg när V, MP och Fi gick samman – utan Socialdemokraterna.

Trion har nått en överenskommelse med allianspartierna efter att det funnits en svår parlamentarisk situation i rikets näst största stad. Alliansen har varit det största budgetalternativet och bildar nu ett minoritetsstyre.

Alliansen kommer att ta ordförandeposten och första vice ordförandeposten i nämnder och bolag. Det nya vänsterblocket får andra ordförandeposten. Parterna bedömer därmed att man kommer att få igenom en budget.

Alliansen kommer att lansera Axel Josefson (M) som kandidat till kommunstyrelsens ordförande.

Axel Josefson är ordförande för Moderaterna i Göteborg. Han har bland annat varit ledamot i byggnadsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen. Han blev i februari utsett till  biträdande kommunalråd för Moderaterna efter att en partikollega avgått. Josefson har suttit i kommunfullmäktige sedan 2010.

Socialdemokraterna tappade kraftigt i valet. Nya partiet Demokraterna, som bland annat gick till val att stoppa Västlänken, tog många röster.

Axel Josefson har under och efter valrörelsen varit tydlig med att han inte vill kompromissa med Dekokraterna om Västlänken.

Den nya majoriteten kritiserar Socialdemokaterna för brist på ödmjukhet. De tycker att Socialdemokraterna fortfarande anser att de har rätt att styra staden som partiet nästan alltid gjort – trots stora förluster.

Alliansen kommer att försöka styra Göteborg i kraftig minoritet, med bara 24 av kommunfullmäktiges 81 ledamöter.

Socialdemokraterna uppgav efter de andra partiernas nyheter att partiet på något sätt ska försöka närma sig Demokraterna.

Fler Nyheter från förstasidan

Amasten säljer till Fastator och dess dotterbolag

Renodlar mot bostäder genom att sälja fastigheter för en kvarts miljard.

Outlet och lyx regerar

Handeln är sedan flera år under press och förändring. Men det finns segment som fungerar bra, och det är de …

Börsklockan ringde för Aros

Går mot strömmen. Grundaren: ”Det är verkligen en milstolpe.”

Spännande ”hubb” blir landmärke i söderort

Belatchew Arkitekter har tillsammans med Sveafastigheter Bostad vunnit tävlingen om att få bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum. De …

Agora säljer del av svans

Bolaget har signalerat för försäljningar länge. Nu är det klart med avyttringar på tre orter. Fler försäljningar väntar.

Bygger Nordens högsta kontorshus på spekulation

36 våningar och 144 meter högt. Se flera bilder.

Flera hyresgäster på gång till stort bankhus

”Bättre vind i seglen än man haft på flera år.”

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Nytillträdde koncernchefen: ”Vi tar det här på största allvar.”

Bolaget varnar: Pengarna slut om en månad

Det börsnoterade bolaget kämpar för sin överlevnad. Nya lån eller försäljningar måste till inom kort – annars är pengarna slut om 5-6 veckor.

Oscar och SBB startar samarbete

Rivstart för den nya inriktningen med projektutveckling i övriga landet. Nu är det bestämt vart det första projektet ska genomföras.

De är förebilder som framtidsbyggare

Årets Framtidsbyggare 2018, ett av Sveriges största priser inom hållbarhet, är korade. Glädjen var stor när förebilder och talanger fick ta emot sina priser i Lund.

Persson stryper 400 miljoner i donationer till Nobel

Ger en rejäl känga till politikerna som gjorde kovändningen. Stefan Persson har tidigare i Fastighetsvärlden hyllat projektet.

Grönblå styret vill ha fler kontor i söderort

Laddplatser för elbilar, kollektivboenden och övervakningskameror är några av punkterna i budgetförslaget för Stockholms stad.

Tillbaka till förstasidan