Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåkers kommun, Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun, Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun, Tomas Eriksson (MP), Miljö- och kollektivtrafikråd i Stockholms stad och Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad deltog i pressträffen.

Roslagsbanan tidigareläggs – börjar byggas ut 2020

Nu tidigareläggs även Roslagsbanan – med sex år. Den ska stå klar 2029/2030. Tusentals bostäder ska uppföras längs spåren som dessutom dras i en tunnel hela vägen in till city. En handfull större fastighetsägare blir vinnare på tidigareläggandet.

Annons

Nu presenteras ett nytt avtal kopplat till utbyggnaden av Roslagsbanan. Detta som del av Sverigeförhandlingen där bland annat Roslagsbanan ska förlängas till T-Centralen i Stockholm City, via Odenplan.

Idag måndag, på en pressträff i Citybanan vid just pendeltågsstation Stockholm City, presenterades planerna. 

Planering och bygge börjar 2020 istället för 2026. Därmed ska nya Roslagsbanan stå klar sex år tidigare än vad som ursprungligen kommunicerats. Målet är nu att det ska stå klart 2029/2030.

Roslagsbanan kommer, precis som det tidigare har presenterats, att få en delvis ny dragning och förlängning till city. Vid universitetet dyker Roslagsbanan ner i en tunnel mot Odenplan för att sedan dras vidare mot city.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, berättar för Fastighetsvärlden att det inledningsvis ska utredas exakt hur sträckningen blir. För att komma till Odenplan måste Roslagsbanan till exempel under Norra Länken. I City är målsättningen att Roslagsbanan ska kopplats till det södra Mellanplanet för Citybanan.

Tamsons konstaterar att det har investerats 9,6 miljarder i den eftersatta Roslagsbanan de senaste åren. Den kommande investeringen budgeteras till 7,1 miljarder kronor.

– Byggtiden för ett sådant här projekt är på ungefär 12 år. Ursprungsplanen var att det skulle stå klar 2035/2036, så sex år tidigare än så. Men som ofta kan diverse tillståndsprocesser orsaka förseningar, säger Kristoffer Tamsons till Fastighetsvärlden.

Vid Östra station uppstår väldigt intressanta exploateringsmöjligheter när spårområden kan bebyggas med bostads- och kontorshus. Enligt planen skissar Stockholms stad för 500 bostäder där.

– Det är inte en helt ointressant del av det hela, säger Tamsons och konstaterar att SL äger merparten av fastigheterna i det aktuella området.

Vid Odenplan blir Skandia Fastigheter, SEB Trygg Liv (som dock håller på att sälja), Folksam och Probitas vinnare när platsen blir en riktigt stark knutpunkt efter att även pendeltåget kopplats dit för några år sedan när Citybanan byggdes. I övrigt finns det få kommersiella lokaler vid platsen.

Övriga större fastighetsägare som blir vinnare när Roslagsbanan blir mer attraktiv genom att gå hela vägen till city är bland annat:

Unibail-Rodamco-Westfild som äger stora Täby centrum. I närheten är Skanska och JM stora bostadsutvecklare vid Galoppfältet.

Vid stationen i Mörby, där det även finns en tunnelbanestation en bit ifrån, är Skandia Fastigheter och Kungsleden stora ägare. Även fastighetsägarna fastighetsägarna i Arninge blir vinnare eftersom det ska bli en ny station där (ska öppna 2021). Där är bland annat Trophi och Storebrand/SPPGenesta fastighetsägare. Även TK Development smider stor planer.

I Åkersberga äger Citycon Åkersberga centrum och i Vallentuna är Fastpartner stor ägare.

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun, kommenterar tidigareläggandet:

– På 80-talet sa man nej till tunnelbanan via en folkomröstning. Nu kommer vi att få det bästa, och till ett mycket bättre pris.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad:

– Jag välkomnar verkligen satsningen. Den behövs i vår region.

Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun:

– Roslagsbanan är en pulsåder för oss, väldigt viktig. Det kommer att bli ett lättare val att välja att åla kollektivt framöver.

Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåkers kommun:

– Det är den enda kollektivtrafik vi har som inte bidrar till att stoppa upp trafiken på E18.

Tidigare har SL, med inblandade kommuner, berättat att Spåväg Syd och den nya tunnelbanelinjen till Älvsjö tidigareläggs.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Här vill Nordfeldt bygga 200 bostäder

Vill knyta ihop område i nordvästra Stockholm med nya bostäder.

Konkursad klädkedja får ny ägare

Två butiker räddas av växande modekedja, två återstår, och en har lagts ner.

Regeringen höjer rot-avdraget

Kraftig, men temporär, ökning inför vårbudgeten.

Ingen dans för Balder

Prestigeprojekt drar ut på tiden och nu slopas planer på ny danslokal – i alla fall tillfälligt.

Konkurs i ökänt hotell

Ingick i Oscar Properties paketdeal med Erik Selin. Nu lägger operatören ner verksamheten.

Realy rekryterar förvaltningschef

Snabbväxande Realy Bostad tar kompetens från Einar Mattsson.

Vill vara bäst på det oväntade

FV Fokus. FV frågar ut Johanna Munck af Rosenschöld vd på Strategisk Arkitektur. Om att använda workshops och dialog som verktyg. Vad man bör tänka på när man handlar arkitekttjänster. Om att vara relevant i en digitaliserad framtid

Affärsanalys

Förynglingen av Fabege

Transaktionsmarknaden i Stockholm har åter god fart. Här analyserar Eric Rusk på Savills en affär på Östermalm.

Miljardbolag i konkurs

Fastighetsvärlden berättar om beståndet.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tillbaka till förstasidan