Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

De närmaste nio månaderna är det relativt små volymer som ska omsättas på obligationsmarknaden. Sedan ökar den och nästa höst kan bli en prövningens tid för fastighetsbolag med lågavkastande portföljer och utan rejäl styrka i balansräkningen.

Annons

Länge gav finansiering via obligationsmarknaden fastighetsbolag möjligheter att växa mer än bolag som avstod den finansieringskällan. Nu när villkoren snabbt förändrats krävs en omställning och många har inte förberett för sen sådan flexibilitet. Det konstaterar Louis Landeman från Danske Bank som tillsammans med Michael Johansson från Arctic Securities diskuterar vad som kommer hända med obligationsfinansieringen i det senaste avsnittet från Realplay.

I dagsläget kan i princip inget av de investmentgrade-ratade bolag förvärva fastigheter med bättre avkastning än vad ett återköp av obligationer skulle ge.

– Men det är komplicerat med återköp. Det kan ses som att de är stressade vilket skulle kunna leda till en sämre rating, det är en balansgång, säger Louis Landeman.

– Jag tror dock att fler kommer att börja köpa tillbaka om de här nivåerna finns kvar under lång tid, säger Michael Johansson.

Såväl Louis Landeman som Michael Johansson ser en uppenbar risk i att ratinginstituten kan vara för snabba i att ändra sin syn på fastighetsbolagens motståndskraft. De uppger att många nu är oroliga för att något av de investmentgrade-ratade bolagen ska nedgraderas och att det kan utlösa en negativ spiral.

Men för tillfället bryr sig inte bolagen med rating trippel-B om att försöka finansiera sig via obligationsmarknaden, det är för dyrt och de flesta av dessa har bra diskussioner med bankerna.

De som har det allra tuffast nu på obligationsmarknaden bland fastighetsbolag är de med små portföljer och med främst lågavkastande tillgångar, och finns det projekt som inte ger kassaflöden i närtid så sänder inte det positiva signaler heller.

Michael Johansson framhåller att för tillfället är det relativt små volymer med obligationer som förfaller för high yield-ratade bolag men att den volymen ökar under andra halvan av 2023 och att med nya antagande kan det då bli tufft att hålla sig inom överenskomna covenanter vilket kan leda till behov av att avyttra fastigheter eller att ta in nytt eget kapital.

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan