Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

De närmaste nio månaderna är det relativt små volymer som ska omsättas på obligationsmarknaden. Sedan ökar den och nästa höst kan bli en prövningens tid för fastighetsbolag med lågavkastande portföljer och utan rejäl styrka i balansräkningen.

Länge gav finansiering via obligationsmarknaden fastighetsbolag möjligheter att växa mer än bolag som avstod den finansieringskällan. Nu när villkoren snabbt förändrats krävs en omställning och många har inte förberett för sen sådan flexibilitet. Det konstaterar Louis Landeman från Danske Bank som tillsammans med Michael Johansson från Arctic Securities diskuterar vad som kommer hända med obligationsfinansieringen i det senaste avsnittet från Realplay.

I dagsläget kan i princip inget av de investmentgrade-ratade bolag förvärva fastigheter med bättre avkastning än vad ett återköp av obligationer skulle ge.

– Men det är komplicerat med återköp. Det kan ses som att de är stressade vilket skulle kunna leda till en sämre rating, det är en balansgång, säger Louis Landeman.

– Jag tror dock att fler kommer att börja köpa tillbaka om de här nivåerna finns kvar under lång tid, säger Michael Johansson.

Såväl Louis Landeman som Michael Johansson ser en uppenbar risk i att ratinginstituten kan vara för snabba i att ändra sin syn på fastighetsbolagens motståndskraft. De uppger att många nu är oroliga för att något av de investmentgrade-ratade bolagen ska nedgraderas och att det kan utlösa en negativ spiral.

Men för tillfället bryr sig inte bolagen med rating trippel-B om att försöka finansiera sig via obligationsmarknaden, det är för dyrt och de flesta av dessa har bra diskussioner med bankerna.

De som har det allra tuffast nu på obligationsmarknaden bland fastighetsbolag är de med små portföljer och med främst lågavkastande tillgångar, och finns det projekt som inte ger kassaflöden i närtid så sänder inte det positiva signaler heller.

Michael Johansson framhåller att för tillfället är det relativt små volymer med obligationer som förfaller för high yield-ratade bolag men att den volymen ökar under andra halvan av 2023 och att med nya antagande kan det då bli tufft att hålla sig inom överenskomna covenanter vilket kan leda till behov av att avyttra fastigheter eller att ta in nytt eget kapital.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan