Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

De närmaste nio månaderna är det relativt små volymer som ska omsättas på obligationsmarknaden. Sedan ökar den och nästa höst kan bli en prövningens tid för fastighetsbolag med lågavkastande portföljer och utan rejäl styrka i balansräkningen.

Länge gav finansiering via obligationsmarknaden fastighetsbolag möjligheter att växa mer än bolag som avstod den finansieringskällan. Nu när villkoren snabbt förändrats krävs en omställning och många har inte förberett för sen sådan flexibilitet. Det konstaterar Louis Landeman från Danske Bank som tillsammans med Michael Johansson från Arctic Securities diskuterar vad som kommer hända med obligationsfinansieringen i det senaste avsnittet från Realplay.

I dagsläget kan i princip inget av de investmentgrade-ratade bolag förvärva fastigheter med bättre avkastning än vad ett återköp av obligationer skulle ge.

– Men det är komplicerat med återköp. Det kan ses som att de är stressade vilket skulle kunna leda till en sämre rating, det är en balansgång, säger Louis Landeman.

– Jag tror dock att fler kommer att börja köpa tillbaka om de här nivåerna finns kvar under lång tid, säger Michael Johansson.

Såväl Louis Landeman som Michael Johansson ser en uppenbar risk i att ratinginstituten kan vara för snabba i att ändra sin syn på fastighetsbolagens motståndskraft. De uppger att många nu är oroliga för att något av de investmentgrade-ratade bolagen ska nedgraderas och att det kan utlösa en negativ spiral.

Men för tillfället bryr sig inte bolagen med rating trippel-B om att försöka finansiera sig via obligationsmarknaden, det är för dyrt och de flesta av dessa har bra diskussioner med bankerna.

De som har det allra tuffast nu på obligationsmarknaden bland fastighetsbolag är de med små portföljer och med främst lågavkastande tillgångar, och finns det projekt som inte ger kassaflöden i närtid så sänder inte det positiva signaler heller.

Michael Johansson framhåller att för tillfället är det relativt små volymer med obligationer som förfaller för high yield-ratade bolag men att den volymen ökar under andra halvan av 2023 och att med nya antagande kan det då bli tufft att hålla sig inom överenskomna covenanter vilket kan leda till behov av att avyttra fastigheter eller att ta in nytt eget kapital.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan