Elisabeth Svantesson. Foto: Fastighetsvärlden

Ris och ros till höstbudgeten

Årets höstbudget har presenterats av regeringen. Kritikerna är många samtidigt som flera satsningar hyllas. Här är några av kommentarerna till ”nådiga luntan”, däribland Obos och Svensk Handel.

Annons

Totalt kommer 60 miljarder att läggas på nya reformer, varav 27 miljarder kommer att gå till sänkt skatt för hushållen. Det är en mer expansiv budget än förra årets då reformutrymmet låg på 39 miljarder kronor. Regeringen vill nu när inflationen sjunkit satsa för att öka hushållens köpkraft och ta Sverige ur den nuvarande lågkonjunkturen som förväntas pågå till 2026.

I vanlig ordning har både partier, föreningar och företag en hel del att säga om årets budget.

– Det saknas konkreta initiativ i budgetpropositionen som kan lösa de stora problemen på bostadsmarknaden. För att få fart på bostadsbyggandet i hela Sverige behövs åtgärder som tar hänsyn till dagens situation och rådande förutsättningar. Byggprojekt kommer inte i gång till följd av kostnadsökningar och den höga räntan, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för Obos.

Obos välkomnar samtidigt förslaget att stimulera bostadsprojekt i norra Sverige med 140 miljoner och 10 miljoner avsatta för sänkta kreditgarantiavgifter och menar att de avsatta medlen kan hjälpa berörda kommuner i norr att möta den gröna omställningen. Man vill också att regeringen ska gå vidare med förslaget om startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.

Föga oväntat är oppositionen kritisk till budgetpropositionen.

– Det som presenteras hittills är att regeringen verkar ha tappat lite fotfäste i verkligheten. Det är väldigt mycket pengar som riktar sig åt de rikaste människorna i Sverige, säger Mikael Damberg (S) i SVT:s Morgonstudion.

Främst är Damberg kritisk till det avtappade jobbskatteavdraget som han anser bara gynnar de rika. På LO är man också kritiska till budget.

– Regeringens budget är inte den nystart Sverige behöver och LO länge efterlyst. Det finns några lovvärda ambitioner. Det är bra att regeringen satsar mer än vissa ekonomiska experter hävdat är möjligt. Men det är galenskap att de då öser ut många miljarder i skattesänkningar enbart riktade till höga chefer och politiker, säger Johan Lindholm, ordförande på LO.

Från näringslivshåll är kritiken mer blandad där bland annat Svensk Handel är mer positiva.

– Vi välkomnar att regeringen nu går från ord till handling och stärker hushållens köpkraft. Det är en nödvändighet, givet det ansträngda ekonomiska läget. Potentialen inom handeln är enorm, men för att Sverige även fortsatt ska kunna vara ett starkt handelsland krävs att politiken inser värdet av vår bransch, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel i en kommentar.

Samtidigt anser Svensk Handel att regeringen, igen, duckat frågan om sänkt arbetsgivaravgift som de menar skulle öka svensk konkurrenskraft.

Arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, Almega, är i stort positiva till budgeten:

– Regeringens skattesänkningar för att öka drivkraften att arbeta och premiera utbildning är väldigt välkomna och något som Almega har kämpat för länge. Skadliga skatter ska tas bort och det måste alltid löna sig att arbeta och utbilda sig, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef Almega.

Hyresgästföreningen ger budgeten både ris och ros. De är mycket kritiska till beslutet att trappa ner det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget som de menar slår hårt mot redan utsatta barnfamiljer.

– Det går inte att blunda för verkligheten, det borde det vara uppenbart även för regeringen att samhällets stödsystem urholkats och inte längre räcker till. Ekonomiskt utsatta hyresgäster kommer inte känna av några räntesänkningar, de är fortsatt pressade av höga kostnader, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen i en kommentar.

Samtidigt är man positiva till att kreditgarantiavgifterna för etablerings- och omställningskommuner sänks och att regeringen aviserar en särskild bostadssatsning på industriorterna i norr.

I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten vilket inte uppskattas av Sveriges Arkitekter.

– Jag är bekymrad och förbannad. Vi ser en rasering av Boverkets arbete med arkitektur, där riksarkitekten är en grundbult.  Politiken backar från sitt ansvar för trygga, vackra och hälsosamma samhällen, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson

Fler Nyheter från förstasidan

Nästa jättesmäll kommer av sig själv om Ericsson flyttar

Flera fastighetsägare dras med i stadsdelens fall om Ericsson lämnar. 60.000 kvm på spel.

Efter miljardaffären – kan hyra ut helt hus i innerstan

”Inte så vanligt att få ett eget hus i den här storleken i city.” Byggnad om 12.500 kvm renoveras för nya hyresgäster.

Duo lämnar snart Kista - vakansen stiger

FV går igenom läget i stadsdelen – som kan bli spöklik.

AH vill bygga ny stadsdel

Nytt förslag omfattar byggrätter om 240.000 kvm.

Selin bakom nytt häkte

Äger sedan tidigare ett av landets största fängelser.

Så blir villkoren för Sveafastigheter på börsen

Aktierna kommer att erbjudas i ett prisintervall om 39,5 kronor till 45,5 kronor.

Balders skyskrapor pausas

Skyskrapor på upp till 126 meter stoppas på grund av bullerproblematik.

Heta tipsen: Hit kan Ericsson flytta

Här är de två hetaste alternativen till var Ericsson kan komma att hamna om bolaget väljer att flytta. Ett fastighetsbolag kan bli jättevinnare. Läs motiveringarna.

”Det kan vara dödsstöten för Kista – kanske behövs”

Flera experter om vad som måste ske nu. Tveksamma till att Ericsson genomför flytt. Press på trio att agera.

Stort intresse för 60-talsbyggnad på Södermalm

Renovering i full gång. ”Nu ska vi blåsa liv i den här fastigheten.”

Unika draget – Krislådor till alla hyresgäster

”Vår förhoppning är att fler fastighetsbolag hänger på initiativet.”

Försiktig optimism inför Expo Real

På måndag är det dags för årets största fastighetsmässa – så är förväntningarna.

Strandat i Stockholm

”Det är minst sagt ett anmärkningsvärt agerande”.

Köper ur konkursat OP-bolag

”Nu har det hänt något. Kunderna har återvänt och det råder full kommers på området”.

Tillbaka till förstasidan