Elisabeth Svantesson. Foto: Fastighetsvärlden

Ris och ros till höstbudgeten

Årets höstbudget har presenterats av regeringen. Kritikerna är många samtidigt som flera satsningar hyllas. Här är några av kommentarerna till ”nådiga luntan”, däribland Obos och Svensk Handel.

Annons

Totalt kommer 60 miljarder att läggas på nya reformer, varav 27 miljarder kommer att gå till sänkt skatt för hushållen. Det är en mer expansiv budget än förra årets då reformutrymmet låg på 39 miljarder kronor. Regeringen vill nu när inflationen sjunkit satsa för att öka hushållens köpkraft och ta Sverige ur den nuvarande lågkonjunkturen som förväntas pågå till 2026.

I vanlig ordning har både partier, föreningar och företag en hel del att säga om årets budget.

– Det saknas konkreta initiativ i budgetpropositionen som kan lösa de stora problemen på bostadsmarknaden. För att få fart på bostadsbyggandet i hela Sverige behövs åtgärder som tar hänsyn till dagens situation och rådande förutsättningar. Byggprojekt kommer inte i gång till följd av kostnadsökningar och den höga räntan, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för Obos.

Obos välkomnar samtidigt förslaget att stimulera bostadsprojekt i norra Sverige med 140 miljoner och 10 miljoner avsatta för sänkta kreditgarantiavgifter och menar att de avsatta medlen kan hjälpa berörda kommuner i norr att möta den gröna omställningen. Man vill också att regeringen ska gå vidare med förslaget om startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.

Föga oväntat är oppositionen kritisk till budgetpropositionen.

– Det som presenteras hittills är att regeringen verkar ha tappat lite fotfäste i verkligheten. Det är väldigt mycket pengar som riktar sig åt de rikaste människorna i Sverige, säger Mikael Damberg (S) i SVT:s Morgonstudion.

Främst är Damberg kritisk till det avtappade jobbskatteavdraget som han anser bara gynnar de rika. På LO är man också kritiska till budget.

– Regeringens budget är inte den nystart Sverige behöver och LO länge efterlyst. Det finns några lovvärda ambitioner. Det är bra att regeringen satsar mer än vissa ekonomiska experter hävdat är möjligt. Men det är galenskap att de då öser ut många miljarder i skattesänkningar enbart riktade till höga chefer och politiker, säger Johan Lindholm, ordförande på LO.

Från näringslivshåll är kritiken mer blandad där bland annat Svensk Handel är mer positiva.

– Vi välkomnar att regeringen nu går från ord till handling och stärker hushållens köpkraft. Det är en nödvändighet, givet det ansträngda ekonomiska läget. Potentialen inom handeln är enorm, men för att Sverige även fortsatt ska kunna vara ett starkt handelsland krävs att politiken inser värdet av vår bransch, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel i en kommentar.

Samtidigt anser Svensk Handel att regeringen, igen, duckat frågan om sänkt arbetsgivaravgift som de menar skulle öka svensk konkurrenskraft.

Arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, Almega, är i stort positiva till budgeten:

– Regeringens skattesänkningar för att öka drivkraften att arbeta och premiera utbildning är väldigt välkomna och något som Almega har kämpat för länge. Skadliga skatter ska tas bort och det måste alltid löna sig att arbeta och utbilda sig, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef Almega.

Hyresgästföreningen ger budgeten både ris och ros. De är mycket kritiska till beslutet att trappa ner det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget som de menar slår hårt mot redan utsatta barnfamiljer.

– Det går inte att blunda för verkligheten, det borde det vara uppenbart även för regeringen att samhällets stödsystem urholkats och inte längre räcker till. Ekonomiskt utsatta hyresgäster kommer inte känna av några räntesänkningar, de är fortsatt pressade av höga kostnader, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen i en kommentar.

Samtidigt är man positiva till att kreditgarantiavgifterna för etablerings- och omställningskommuner sänks och att regeringen aviserar en särskild bostadssatsning på industriorterna i norr.

I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten vilket inte uppskattas av Sveriges Arkitekter.

– Jag är bekymrad och förbannad. Vi ser en rasering av Boverkets arbete med arkitektur, där riksarkitekten är en grundbult.  Politiken backar från sitt ansvar för trygga, vackra och hälsosamma samhällen, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Här vill Nordfeldt bygga 200 bostäder

Vill knyta ihop område i nordvästra Stockholm med nya bostäder.

Konkursad klädkedja får ny ägare

Två butiker räddas av växande modekedja, två återstår, och en har lagts ner.

Regeringen höjer rot-avdraget

Kraftig, men temporär, ökning inför vårbudgeten.

Ingen dans för Balder

Prestigeprojekt drar ut på tiden och nu slopas planer på ny danslokal – i alla fall tillfälligt.

Konkurs i ökänt hotell

Ingick i Oscar Properties paketdeal med Erik Selin. Nu lägger operatören ner verksamheten.

Realy rekryterar förvaltningschef

Snabbväxande Realy Bostad tar kompetens från Einar Mattsson.

Vill vara bäst på det oväntade

FV Fokus. FV frågar ut Johanna Munck af Rosenschöld vd på Strategisk Arkitektur. Om att använda workshops och dialog som verktyg. Vad man bör tänka på när man handlar arkitekttjänster. Om att vara relevant i en digitaliserad framtid

Affärsanalys

Förynglingen av Fabege

Transaktionsmarknaden i Stockholm har åter god fart. Här analyserar Eric Rusk på Savills en affär på Östermalm.

Miljardbolag i konkurs

Fastighetsvärlden berättar om beståndet.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tillbaka till förstasidan