Riksrevisionen: Fiasko för regeringens bostadssatsning

800 miljoner kronor om året fram till 2019 öronmärkte regeringen 2019 för att förbättra bostäder i områden med ”socioekonomiska utmaningar”. En ny granskning från Riksrevisionen menar att satsningen blev ett fiasko.

Pengarna skulle gå till  renovering och energieffektivisering av bostäder. Men i en ny granskning hittar Riksrevisionen brister i stödets utformning, som man menar berodde på att regeringen misslyckats med att fram tillräckliga beslutsunderlag.

– När regeringen utformar ett stöd är det viktigt att det vilar på ordentligt utförda konsekvensanalyser av vilka effekter som kan förväntas. Så var inte fallet här och det är dessvärre något som vi ser återkommande i våra granskningar, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett uttalande.

Pengarna skulle bland annat skydda hyresgästerna från stora hyreshöjningar. Men granskningen konstaterar att stödets hyresrabatt förvisso dämpat hyreshöjningar men det har åndå inte hindrat stora hyreshöjningar vid stora renovering.

Granskningens projektledare Linda Sahlén Östman:

– Regeringens ambition om att stödet skulle lösa flera olika problem samtidigt innebar i det här fallet att det istället endast kunde bidra marginellt till att lösa något av problemen.

Fastighetsägarna har haft möjlighet att söka pengar ur potten om 800 miljoner årligen, men intresset har varit svalt. 353 miljoner kronor i stöd har beviljats, varav 228 miljoner har betalats ut.

– Ersättningsnivåerna till fastighetsägarna var låga och villkoren gjorde att få fastighetsägare kunde söka. Det svaga intresset förstärktes också av att fastighetsägarna inte i förväg kunde förutse hur mycket stöd de skulle få, säger Linda Sahlén Östman.

Riksrevisionen skriver i sin presentation av granskningen att man i framtiden rekommenderar regeringen att ”bland annat att utforma stödet utifrån en analys av vilka problem det ska avhjälpa, en konsekvensanalys av tänkbara effekter samt enklare ansöknings- och uppföljningsprocesser”.

Fler Nyheter från förstasidan

Nu inleds tävlingen för Gasklockan

Hoppas på ett nytt landmärke.

Halverade plötsligt värdet

Nu är hela finansieringen för bolaget åter i gungning.

Björn Borg i pressat läge

Tufft läge efter kraftiga hyresuppgångar.

Top of the market – för 150 miljoner

Fastighet i Lärkstan bjuds ut till försäljning.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Fastighetsvärlden publicerar första intervjun med Ilija Batljan. Tron på rättsstaten. ”Funnits underton till kampanj”. Hyllar kollegorna och familjen.

Utredningen mot Ilija Batljan läggs ner

Läs om åklagarens beslut kring SBB:s vd.

”Alla segment kommer att påverkas av pandemin”

Svefa ger ut specialrapport, tror på påtaglig differentiering.

6.000 handelsföretag kan slås ut innan stödet når fram

Oro för att hjälpen inte når fram i tid.

Han blir ny vd vid Akelius

Redan klart med Pål Ahlséns efterträdare. Fick frågan via Facetime – var över på åtta minuter.

Birgersson i täten för nytt investmentbolag

FV avslöjar. Tung trio gör satsning tillsammans med ledande aktör.

Bildextra: Så vill nya Point ändra stadscentrum

”Vi kommer att vända utvecklingen”, säger Joachim Kuylenstierna. Bolaget presenterar ett koncept för utarmade stadskärnor.

SBB säljer för 835 mkr – ny strategi efter fiaskot

Sålt för 4,2 miljarder kronor på fem månader.

Köper för 216 mkr i Malmö

Sjunde ägaren på tolv år. Utvecklar nytt kontor åt största hyresgästen.

Kaos och ruttet avlopp satte stopp för hotell

Siktar på nytt hyresavtal till hösten.

Tillbaka till förstasidan