Petter Jurdell, affärsutvecklingschef på Rikshem, och Jonas Häggqvist, en av grundarna till Colive. Bilder: Rikshem och Colive. Montage: FV.

Rikshem satsar på modernt kollektivboende

Sverige ligger i världstoppen när det gäller ensamhushåll. Nu vill Rikshem och Coliving-aktören Colive få fler att bo tillsammans genom en gemensam satsning på moderna kollektivboenden.

Rikshem har tecknat ett samarbetsavtal med Colive med målet att bygga flera moderna kollektivboenden. Om allt går som det ska kan första huset stå färdigt i Uppsala under 2020.

Colivingkonceptet innebär att lägenheter designas för att flera personer på ett smidigt sätt ska kunna bo tillsammans. I Sverige är den typen av boende fortfarande relativt ovanligt men i exempelvis USA är det väletablerat.

– Den här boendeformen fick nytt liv på amerikanska västkusten i början på 2000-talet i samband med tech-revolutionen. Det vi vill åstadkomma är att lösa bostadsbristen för unga vuxna och det här är ett sätt att bo på ett modernt och hållbart vis och samtidigt få en billigare hyra, säger Jonas Häggqvist, som är en av grundarna till nystartade Colive.

Rikshem och Colives samarbete innebär att Rikshem i ett första projekt kommer att bygga ett hus i Uppsala och hyra ut det till Colive, som i sin tur hyr ut till hyresgästerna.

– När det här börjar etablera sig i Sverige så kommer det att bli enormt. Det här är ett banbrytande drag från en aktör som Rikshem. Nu händer det här även i Sverige, säger Jonas Häggqvist.

Målgruppen för bostadsformen är personer i åldern 20-35 år.

– Vi har länge tittat på hur vi kan fånga upp de här unga vuxna som studerat klart och lämnar studentbostäderna. Det är en välutbildad grupp som vi vill behålla som kunder, säger Petter Jurdell, affärsutvecklingschef på Rikshem.

Han tycker att det är en bra lösning att låta någon annan driva konceptet.

– Vi vill gärna vara med och utveckla bostadsbranschen. Men det skulle bli för tungt för oss att driva det här själva. Vi ska göra det vi är bra på, det vill säga att förvalta fastigheter.

Vilket av Rikshems projekt i Uppsala som kommer att utvecklas för coliving är inte bestämt än.

Men om det blir lyckat kan det bli fler.

– Långsiktigt ser jag en stor potential för den här boendeformen. Jag skulle nog inte själv haft något emot att hyra en liten lägenhet tillsammans med några andra efter studietiden, säger Petter Jurdell.

Han konstaterar samtidigt att projektet inte är riskfritt.

– Vi vill gärna möjliggöra en utveckling av nya boendeformer för att skapa bostäder till fler men risken blir så klart lite större eftersom det handlar om ett nytt koncept. Samtidigt skulle konceptet även tillföra positiva värden till våra områden.

Colives modell innebär att det bor 6-10 personer i varje lägenhet.

De flesta som har delat bostad med andra vet att det förr eller senare riskerar att uppstå irritation – inte minst om städning. Det är också något som Colive har tagit med i beräkningen.

– Alla gemensamma ytor städas av tredje part. Designmässigt är lägenheterna också utformade så att man verkligen har sitt eget rum så att man kan stänga om sig. Vi använder dessutom en matchningsfunktion som baseras på vad man tycker är viktigt. Individen har inflytande över vilka andra personer den ska bo tillsammans med. Tycker du om att jogga kan du välja att bo tillsammans med andra joggare eller så kan du välja att bo med personer som har helt andra intressen än du, säger Jonas Häggqvist.

Så här kan planlösningen se ut för en delad lägenhet. Illustration: Colive.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC laddar för nytt kontorsprojekt i Solna

Vill riva ett grönklassat kontorshus från 80-talet.

Vasakronan hyr ut 4.500 kvm och startar unikt träkontor

Hyr ut till myndighet och arkitektfirma i centralt läge. Se flera bilder!

Hyr ut 3.400 kvm i Kista

Två uthyrningar. ”Det är mycket på gång i Kista just nu”.

Grönt ljus för 4.500 bostäder

Ett av de större utvecklingsområdena för bostäder i södra Stockholm.

NREP premiärköper från Besqab i unik försäljning

Affär på nästan 500 miljoner kronor.

Bryter samarbete om projekt i Slakthusområdet

Fick markanvisning på hög prisnivå.

Ingen nyemission för Prime

Årsstämman röstade ner förslaget.

Veidekke får svensk koncernchef

Arne Giske slutar efter sex år på posten.

Internationell hotellkedja vill öppna i Sverige

Kedjan är inne i en kraftig expansion.

Sex investerare med bakom John Mattsons börsentré

Läs om vilka investerare som står bakom. Målet är att fastighetsbeståndet nästan ska fördubblas till 2023.

Dörren stängs för padelsatsning

Blir idrottshall och lastbilscentral i stället. Zlatan Ibrahimovic ska ha varit en av intressenterna bakom planerna på en padelhall.

Tobin och EQT:s byggare i kk

Q-gruppen Bygg har ansökt om konkurs. Företaget har bland annat varit totalentreprenör till de profilerade brf-projekten Unum och Vyn.

SSM får rätt mot bostadsköpare

Ytterligare en tvist mellan en bostadsutvecklare och köpare har avgjorts.

Tillbaka till förstasidan