Petter Jurdell, affärsutvecklingschef på Rikshem, och Jonas Häggqvist, en av grundarna till Colive. Bilder: Rikshem och Colive. Montage: FV.

Rikshem satsar på modernt kollektivboende

Sverige ligger i världstoppen när det gäller ensamhushåll. Nu vill Rikshem och Coliving-aktören Colive få fler att bo tillsammans genom en gemensam satsning på moderna kollektivboenden.

Rikshem har tecknat ett samarbetsavtal med Colive med målet att bygga flera moderna kollektivboenden. Om allt går som det ska kan första huset stå färdigt i Uppsala under 2020.

Colivingkonceptet innebär att lägenheter designas för att flera personer på ett smidigt sätt ska kunna bo tillsammans. I Sverige är den typen av boende fortfarande relativt ovanligt men i exempelvis USA är det väletablerat.

– Den här boendeformen fick nytt liv på amerikanska västkusten i början på 2000-talet i samband med tech-revolutionen. Det vi vill åstadkomma är att lösa bostadsbristen för unga vuxna och det här är ett sätt att bo på ett modernt och hållbart vis och samtidigt få en billigare hyra, säger Jonas Häggqvist, som är en av grundarna till nystartade Colive.

Rikshem och Colives samarbete innebär att Rikshem i ett första projekt kommer att bygga ett hus i Uppsala och hyra ut det till Colive, som i sin tur hyr ut till hyresgästerna.

– När det här börjar etablera sig i Sverige så kommer det att bli enormt. Det här är ett banbrytande drag från en aktör som Rikshem. Nu händer det här även i Sverige, säger Jonas Häggqvist.

Målgruppen för bostadsformen är personer i åldern 20-35 år.

– Vi har länge tittat på hur vi kan fånga upp de här unga vuxna som studerat klart och lämnar studentbostäderna. Det är en välutbildad grupp som vi vill behålla som kunder, säger Petter Jurdell, affärsutvecklingschef på Rikshem.

Han tycker att det är en bra lösning att låta någon annan driva konceptet.

– Vi vill gärna vara med och utveckla bostadsbranschen. Men det skulle bli för tungt för oss att driva det här själva. Vi ska göra det vi är bra på, det vill säga att förvalta fastigheter.

Vilket av Rikshems projekt i Uppsala som kommer att utvecklas för coliving är inte bestämt än.

Men om det blir lyckat kan det bli fler.

– Långsiktigt ser jag en stor potential för den här boendeformen. Jag skulle nog inte själv haft något emot att hyra en liten lägenhet tillsammans med några andra efter studietiden, säger Petter Jurdell.

Han konstaterar samtidigt att projektet inte är riskfritt.

– Vi vill gärna möjliggöra en utveckling av nya boendeformer för att skapa bostäder till fler men risken blir så klart lite större eftersom det handlar om ett nytt koncept. Samtidigt skulle konceptet även tillföra positiva värden till våra områden.

Colives modell innebär att det bor 6-10 personer i varje lägenhet.

De flesta som har delat bostad med andra vet att det förr eller senare riskerar att uppstå irritation – inte minst om städning. Det är också något som Colive har tagit med i beräkningen.

– Alla gemensamma ytor städas av tredje part. Designmässigt är lägenheterna också utformade så att man verkligen har sitt eget rum så att man kan stänga om sig. Vi använder dessutom en matchningsfunktion som baseras på vad man tycker är viktigt. Individen har inflytande över vilka andra personer den ska bo tillsammans med. Tycker du om att jogga kan du välja att bo tillsammans med andra joggare eller så kan du välja att bo med personer som har helt andra intressen än du, säger Jonas Häggqvist.

Så här kan planlösningen se ut för en delad lägenhet. Illustration: Colive.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2019: Nya utmaningar för växande stad

Tisdag 5 feb 2019, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Lyckat drag av Vasakronan i centrala Malmö

Får en rejäl dragare till köpcentrum som dragits med vakanser.

Pareto i miljardköp från Axfast

Båda bolagen fortsätter att hålla ett högt affärstempo.

De kan bli Årets konsulter 2018

Se vilka åtta ledande rådgivare som har chans att vinna i två olika klasser.

Wallenstam ska investera för 20 mdr på fem år

Under de kommande fem åren ska 20 mdr investeras i nyproduktion och förädling.

PP Pension säljer för 600 mkr

Fortsätter att avyttra bostäder på bra adresser. Har fortfarande en allokering mot fastigheter på höga 22 procent.

Arctic gör stort köp

48.000 kvm nybyggt i tre orter.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Fastighetsbeståndet taxerat till knappt 9,2 biljoner

Stockholmsområdet står för nästan en tredjedel.

Bra byggrätter lockar fortfarande

Försäljning av en stor byggrätt i sjöläge och inom tullarna är nära att genomföras.

Investeringsstödet försvinner vid årsskiftet

Sabos vd Anders Nordstrand: ”Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av”.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms ”billiga” hus

Missade målet. Satsningen ska utvärderas.

Pressad Oscar varslar och minskar kostnaderna

Oscar Engelbert om framtiden.

Alma tar in 2,5 miljarder till sin andra fond

Simon de Château berättar om investerarna och planerna. Bolaget ska även öppna ett nytt kontor.

Skanskas huvudkontor på Kungsholmen sålt

En av årets största transaktioner inom tullarna i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan