Lillåudden ligger nära resecentrum. Området har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stora planer. Bland annat har Klövern stora planer söder om järnvägen.

Rikshem förvärvar när Grön Bostad plötsligt säljer

Rikshem köper tre bostadsfastigheter med 257 lägenheter i attraktivt nyproduktionsområde på Lillåudden och Öster Mälarstrand I Västerås. Säljer gör Grön Bostad som ägs gemensamt av Byggvesta och AFA Fastigheter. Snart väntar ytterligare en försäljning på orten.

Annons

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till säljaren i affären.

Sedan tidigare äger och förvaltar Rikshem cirka 1.200 lägenheter i Västerås och beståndet kompletteras nu med tre fastigheter uppförda 2011, 2013 och 2015. Fastigheterna innehåller totalt 257 lägenheter, varav majoriteten är tvåor och treor. Uthyrningsbar area uppgår till cirka 17.600 kvm.

Fastigheterna förvärvas från Grön Bostad och byggnaderna, uppförda av ByggVesta är så kallade Egenvärmehus, ett beprövat koncept för att bygga energisnålt. Husen har hög energiprestanda bland annat genom välisolerade ytterväggar, tak och grund samt energieffektiva installationer.

Fastigheterna Fyrtornet 1, Sjömärket 2 (båda vid Lillåudden) och Bommen 1 är alla belägna vid Mälaren i Västerås. Tillträde sker i slutet på februari.

– Västerås är en stark tillväxtkommun och har en av landets snabbast växande befolkning. Att förvärva hållbara hyresrätter från Grön Bostad går också helt i linje med Rikshems hållbarhetsfokus, säger Fredrik Edlund, regionchef Mälardalen på Rikshem.

Området längs Mälaren har utvecklats snabbt. Sedan något år har dessutom Klövern planer på att utveckla en stor fastighet mellan stationen och vattnet för både kontor och bostäder utöver det hotell man nu byggt. Dessutom har Lantmännen öppnat för att sälja sin stora siloanläggning som kommunen vill riva för att istället bygga bostäder där.

Rickard Backlund, VD för Grön Bostad om affären:

– Grön Bostad är glada att våra fina fastigheter i Västerås övertas av en välrenommerad och långsiktig fastighetsägare som Rikshem.

Genom affären äger Grön Bostad inte längre några fastigheter i Västerås. Bolagets bestånd finns i Uppsala, Tyresö, Stockholm (Norra Djurgårdsstaden, Fagersjö, Bagarmossen och Annedal), Järfälla, Huddinge (campus Flemingsberg med hela 433 lägenheter), Malmö, Linköping och Göteborg.

Backlund berättar för Fastighetsvärlden att Grön Bostad inte planera för fler försäljningar. Anledningen till försäljningen är att bolaget ser det svårt att i Västerås nå ett förvaltningsbestånd om runt tusen bostäder.

Men flera försäljningar av bostäder är att vänta på marknaden i Västerås. Bland annat har allmännyttiga Miner ett bestånd som är till salu, läs mer här. Annars har transaktionsmarknaden i Västerås under de senaste åren handlat mycket om handelsfastigheter där bland annat samtliga sex citygallerior bytt ägare minst en gång vardera, läs mer här.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan