Lillåudden ligger nära resecentrum. Området har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stora planer. Bland annat har Klövern stora planer söder om järnvägen.

Rikshem förvärvar när Grön Bostad plötsligt säljer

Rikshem köper tre bostadsfastigheter med 257 lägenheter i attraktivt nyproduktionsområde på Lillåudden och Öster Mälarstrand I Västerås. Säljer gör Grön Bostad som ägs gemensamt av Byggvesta och AFA Fastigheter. Snart väntar ytterligare en försäljning på orten.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till säljaren i affären.

Sedan tidigare äger och förvaltar Rikshem cirka 1.200 lägenheter i Västerås och beståndet kompletteras nu med tre fastigheter uppförda 2011, 2013 och 2015. Fastigheterna innehåller totalt 257 lägenheter, varav majoriteten är tvåor och treor. Uthyrningsbar area uppgår till cirka 17.600 kvm.

Fastigheterna förvärvas från Grön Bostad och byggnaderna, uppförda av ByggVesta är så kallade Egenvärmehus, ett beprövat koncept för att bygga energisnålt. Husen har hög energiprestanda bland annat genom välisolerade ytterväggar, tak och grund samt energieffektiva installationer.

Fastigheterna Fyrtornet 1, Sjömärket 2 (båda vid Lillåudden) och Bommen 1 är alla belägna vid Mälaren i Västerås. Tillträde sker i slutet på februari.

– Västerås är en stark tillväxtkommun och har en av landets snabbast växande befolkning. Att förvärva hållbara hyresrätter från Grön Bostad går också helt i linje med Rikshems hållbarhetsfokus, säger Fredrik Edlund, regionchef Mälardalen på Rikshem.

Området längs Mälaren har utvecklats snabbt. Sedan något år har dessutom Klövern planer på att utveckla en stor fastighet mellan stationen och vattnet för både kontor och bostäder utöver det hotell man nu byggt. Dessutom har Lantmännen öppnat för att sälja sin stora siloanläggning som kommunen vill riva för att istället bygga bostäder där.

Rickard Backlund, VD för Grön Bostad om affären:

– Grön Bostad är glada att våra fina fastigheter i Västerås övertas av en välrenommerad och långsiktig fastighetsägare som Rikshem.

Genom affären äger Grön Bostad inte längre några fastigheter i Västerås. Bolagets bestånd finns i Uppsala, Tyresö, Stockholm (Norra Djurgårdsstaden, Fagersjö, Bagarmossen och Annedal), Järfälla, Huddinge (campus Flemingsberg med hela 433 lägenheter), Malmö, Linköping och Göteborg.

Backlund berättar för Fastighetsvärlden att Grön Bostad inte planera för fler försäljningar. Anledningen till försäljningen är att bolaget ser det svårt att i Västerås nå ett förvaltningsbestånd om runt tusen bostäder.

Men flera försäljningar av bostäder är att vänta på marknaden i Västerås. Bland annat har allmännyttiga Miner ett bestånd som är till salu, läs mer här. Annars har transaktionsmarknaden i Västerås under de senaste åren handlat mycket om handelsfastigheter där bland annat samtliga sex citygallerior bytt ägare minst en gång vardera, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan