Lillåudden ligger nära resecentrum. Området har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stora planer. Bland annat har Klövern stora planer söder om järnvägen.

Rikshem förvärvar när Grön Bostad plötsligt säljer

Rikshem köper tre bostadsfastigheter med 257 lägenheter i attraktivt nyproduktionsområde på Lillåudden och Öster Mälarstrand I Västerås. Säljer gör Grön Bostad som ägs gemensamt av Byggvesta och AFA Fastigheter. Snart väntar ytterligare en försäljning på orten.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till säljaren i affären.

Sedan tidigare äger och förvaltar Rikshem cirka 1.200 lägenheter i Västerås och beståndet kompletteras nu med tre fastigheter uppförda 2011, 2013 och 2015. Fastigheterna innehåller totalt 257 lägenheter, varav majoriteten är tvåor och treor. Uthyrningsbar area uppgår till cirka 17.600 kvm.

Fastigheterna förvärvas från Grön Bostad och byggnaderna, uppförda av ByggVesta är så kallade Egenvärmehus, ett beprövat koncept för att bygga energisnålt. Husen har hög energiprestanda bland annat genom välisolerade ytterväggar, tak och grund samt energieffektiva installationer.

Fastigheterna Fyrtornet 1, Sjömärket 2 (båda vid Lillåudden) och Bommen 1 är alla belägna vid Mälaren i Västerås. Tillträde sker i slutet på februari.

– Västerås är en stark tillväxtkommun och har en av landets snabbast växande befolkning. Att förvärva hållbara hyresrätter från Grön Bostad går också helt i linje med Rikshems hållbarhetsfokus, säger Fredrik Edlund, regionchef Mälardalen på Rikshem.

Området längs Mälaren har utvecklats snabbt. Sedan något år har dessutom Klövern planer på att utveckla en stor fastighet mellan stationen och vattnet för både kontor och bostäder utöver det hotell man nu byggt. Dessutom har Lantmännen öppnat för att sälja sin stora siloanläggning som kommunen vill riva för att istället bygga bostäder där.

Rickard Backlund, VD för Grön Bostad om affären:

– Grön Bostad är glada att våra fina fastigheter i Västerås övertas av en välrenommerad och långsiktig fastighetsägare som Rikshem.

Genom affären äger Grön Bostad inte längre några fastigheter i Västerås. Bolagets bestånd finns i Uppsala, Tyresö, Stockholm (Norra Djurgårdsstaden, Fagersjö, Bagarmossen och Annedal), Järfälla, Huddinge (campus Flemingsberg med hela 433 lägenheter), Malmö, Linköping och Göteborg.

Backlund berättar för Fastighetsvärlden att Grön Bostad inte planera för fler försäljningar. Anledningen till försäljningen är att bolaget ser det svårt att i Västerås nå ett förvaltningsbestånd om runt tusen bostäder.

Men flera försäljningar av bostäder är att vänta på marknaden i Västerås. Bland annat har allmännyttiga Miner ett bestånd som är till salu, läs mer här. Annars har transaktionsmarknaden i Västerås under de senaste åren handlat mycket om handelsfastigheter där bland annat samtliga sex citygallerior bytt ägare minst en gång vardera, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan