Lillåudden ligger nära resecentrum. Området har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stora planer. Bland annat har Klövern stora planer söder om järnvägen.

Rikshem förvärvar när Grön Bostad plötsligt säljer

Rikshem köper tre bostadsfastigheter med 257 lägenheter i attraktivt nyproduktionsområde på Lillåudden och Öster Mälarstrand I Västerås. Säljer gör Grön Bostad som ägs gemensamt av Byggvesta och AFA Fastigheter. Snart väntar ytterligare en försäljning på orten.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till säljaren i affären.

Sedan tidigare äger och förvaltar Rikshem cirka 1.200 lägenheter i Västerås och beståndet kompletteras nu med tre fastigheter uppförda 2011, 2013 och 2015. Fastigheterna innehåller totalt 257 lägenheter, varav majoriteten är tvåor och treor. Uthyrningsbar area uppgår till cirka 17.600 kvm.

Fastigheterna förvärvas från Grön Bostad och byggnaderna, uppförda av ByggVesta är så kallade Egenvärmehus, ett beprövat koncept för att bygga energisnålt. Husen har hög energiprestanda bland annat genom välisolerade ytterväggar, tak och grund samt energieffektiva installationer.

Fastigheterna Fyrtornet 1, Sjömärket 2 (båda vid Lillåudden) och Bommen 1 är alla belägna vid Mälaren i Västerås. Tillträde sker i slutet på februari.

– Västerås är en stark tillväxtkommun och har en av landets snabbast växande befolkning. Att förvärva hållbara hyresrätter från Grön Bostad går också helt i linje med Rikshems hållbarhetsfokus, säger Fredrik Edlund, regionchef Mälardalen på Rikshem.

Området längs Mälaren har utvecklats snabbt. Sedan något år har dessutom Klövern planer på att utveckla en stor fastighet mellan stationen och vattnet för både kontor och bostäder utöver det hotell man nu byggt. Dessutom har Lantmännen öppnat för att sälja sin stora siloanläggning som kommunen vill riva för att istället bygga bostäder där.

Rickard Backlund, VD för Grön Bostad om affären:

– Grön Bostad är glada att våra fina fastigheter i Västerås övertas av en välrenommerad och långsiktig fastighetsägare som Rikshem.

Genom affären äger Grön Bostad inte längre några fastigheter i Västerås. Bolagets bestånd finns i Uppsala, Tyresö, Stockholm (Norra Djurgårdsstaden, Fagersjö, Bagarmossen och Annedal), Järfälla, Huddinge (campus Flemingsberg med hela 433 lägenheter), Malmö, Linköping och Göteborg.

Backlund berättar för Fastighetsvärlden att Grön Bostad inte planera för fler försäljningar. Anledningen till försäljningen är att bolaget ser det svårt att i Västerås nå ett förvaltningsbestånd om runt tusen bostäder.

Men flera försäljningar av bostäder är att vänta på marknaden i Västerås. Bland annat har allmännyttiga Miner ett bestånd som är till salu, läs mer här. Annars har transaktionsmarknaden i Västerås under de senaste åren handlat mycket om handelsfastigheter där bland annat samtliga sex citygallerior bytt ägare minst en gång vardera, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Operatör klar för nytt centralt hotell

Kombineras med kommunhus.

Budgetbeslutet rycker bort investeringsstödet

Den direkta följden av turbulensen i riksdagen igår på bygg- och fastighetssektorn är att investeringsstödet till hyresbostäder tas bort.

Toppolitikern om mässflytt, Nobel och Kistas revansch

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr i intervju med Fastighetsvärlden.

Norsk hotellkung säljer till SBB

Den svenska snabbväxaren stärker greppet ytterligare.

Tar sats för nytt toppmöte i februari

Populär konferens i Åre tillbaka efter ett år i ”lockdown”.

Willhem 10 år: ”Vi kan bli tre gånger så stora”

Vd Mikael Granath blickar framåt och bakåt i intervjun med FV.

Tillbaka till förstasidan