Riksbanken: Risk att fastighetsvärdena faller

De tvära kasten i den amerikanska handels- och säkerhetspolitiken har orsakat stora marknadsrörelser under våren och medför ovanligt stor osäkerhet. Risken för att finansiell instabilitet ska uppstå har ökat. I detta läge är det av stor vikt att värna motståndskraften, såväl i Sverige som globalt, skriver Riksbanken i en kommentar.

Annons

Osäkerheten kring handels- och säkerhetspolitiken har ökat kraftigt under året, och har satt avtryck på svenska och internationella finansmarknader. Osäkerheten innebär att risken för plötsliga och oförutsedda händelser är hög.

I ett globalt och sammanlänkat finansiellt system kan störningar snabbt sprida sig och få långtgående konsekvenser. Hög skuldsättning i många länder och sektorer, samt höga värderingar på vissa tillgångsmarknader gör också det finansiella systemet sårbart. Till detta kommer att den amerikanska ekonomin spelar en viktig roll i världsekonomin. Om förtroendet för den amerikanska dollarn och amerikanska statsobligationer snabbt försämras skulle detta kunna få betydande konsekvenser för den finansiella stabiliteten.

Hittills har det globala finansiella systemet fungerat relativt väl. En bidragande faktor till detta är de globala regleringsstandarder som togs fram efter den globala finanskrisen 2008–2009. Det är viktigt att dessa värnas, och inte urvattnas.

Sveriges stabila ekonomisk-politiska ramverk och starka statsfinanser ger goda förutsättningar att hantera yttre påfrestningar i oroliga tider. Svenska storbanker har också en fortsatt hög lönsamhet och goda marginaler till kraven på kapital och likviditet. Dock präglas det svenska finansiella systemet sedan länge av flera strukturella sårbarheter.

Banksystemet är stort, koncentrerat och sammanlänkat och storbankerna är i hög grad beroende av internationella kapitalmarknader. Det säkerhetspolitiska läget har därtill ökat de operativa riskerna, inte minst har flera banker och infrastrukturföretag utsatts för överbelastningsattacker.

Fastighetsföretagen har fortsatt stora lån och det finns risk för att fastighetsvärdena faller, särskilt när hyresmarknaden är fortsatt svag.

Företagsobligationsfonder, som under en längre tid haft stora inflöden, har blivit en allt viktigare finansieringskälla för fastighetsföretagen. Men denna finansiering är inte alltid stabil, något som blev tydligt i samband med coronapandemin då andelsägare gjorde betydande uttag från fonderna. Det kan skapa stora problem för fastighetsföretagens finansiering.

Det är därför välkommet att det införs nya krav på likviditetshantering i fonderna, eftersom det kan bidra till att minska dessa risker.

För att motverka att hushållens skulder åter börjar stiga på ett långsiktigt ohållbart sätt är det viktigt med väl avvägda makrotillsynsåtgärder, som amorteringskrav och bolånetak.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Överklagar dom om tvångsköp i Traneberg

Stockholms stad ansöker om ytterligare fem års tvångsförvaltning.

Axfast hyr ut till lyxkrog vid Gustav Adolfs torg

Uppmärksammade stjärnkrögare lägger ner hyllad Michelinkrog och öppnar på ny adress.

AIK Fotboll till Råsta – där Ibrahimovic fick nobben

Nytt användningsområde.

Stockholm tar strid för ny miljözon

Överklagar Länsstyrelsens beslut. Hoppas öppna zonen i vinter.

Erséus i stor intervju – ger sin syn på Ericssons framtid

FV Fokus. Intervju med Thomas Erséus. Kan kontorshyran rasa? Kämpigt för butiker i Mood-kvarteret Succén med WSP till Marievik Ger sin syn på Ericssons framtid Det nya kontoret.

Giles Membrey, Rioja Estate Ltd. Löddeköpinge. Malmö Designer Village.

Nu startar bygget av 27.000 kvm lyxoutlet

Beräknas kosta 1,8 miljarder. ”En stor dag – nu får vi ett datum för öppning.”

Tar över helt efter Kvalitenas konkurs

Elva fastigheter om totalt 33.000 kvm lokaler. Läs om värdet.

Atrium Ljungberg räddar kvar Ericsson på 31.500 kvm

Stort hyresavtal om 30.000 kvm. Bantar lokalytan med 15 procent – men mycket mindre än väntat. Kan möjligtvis ha betydelse för Kista.

Diös hyr ut 4.100 kvm i tidigare galleriaytor

Fyller upp ytor som tidigare var del av galleria. Framgångsrikt pusslande.

Krönika

Börsklipparna och friskolorna

”Den som startar en friskola för att bli rik kan fortsätta med detta.”

95% av långivarna nobbar Batljans förslag

Bakslag för Ilija Batljans förslag till lösning.

Så högt blev priset vid den stora affären vid Hötorget

FV berättar om köpeskillingen. Läs även om andra kvadratmeterpriser vid affärer i city den senaste tiden.

Tillbaka till förstasidan