Efter beskedet: ”Riksbanken pekar med hela handen”
Kommentarerna lät inte vänta på sig efter Riksbankens dubbelsänkning. ”Väntat”, ”Äntligen”, ”Kunde gå snabbare fram” och ”Hellre sett att de gick försiktigare fram” är några av dem.
Stefan Westfelt, kapitalförvaltningschef Vinga Asset Management, i en kommentar till Fastighetsvärlden:
”Helt rätt att Riksbanken fortsätter att sänka. Jag hade hellre sett att de gick försiktigare fram med en 25 punkters sänkning. Inflationen är fortfarande för hög i USA och Eurozonen och kronan är redan kraftigt försvagad. Lägg dessutom till att Trumps kommande politik är inflationsdrivande och att hushållen kommer få skattesänkningar motsvarande 30 miljarder kronor nästa år.”
Torbjörn Hållö, chefsekonom LO:
”Riksbanken dubbelsänkte räntan till 2,75. Som väntat. Alla argument fanns på plats. Men egentligen hade man kunnat gå ännu snabbare fram med räntesänkningarna.
1. Sverige ska gå före ECB.
2. Teknisk recession i Sverige
3. Lönekrav från LO & industrifacken i linje med inflationsmålen.
Alexandra Stråberg, chefekonom Länsförsäkringar:
”Att Riksbanken sänker styrräntan med 0,5 procentenheter var väntat och i linje med septembermötets signaler och en avmattande tillväxt. Fler räntesänkningar är att vänta i december och början av nästa år, med sikte på att styrräntan når två procent i mars 2025. En lägre styrränta innebär lägre lånekostnader för både företag och hushåll, vilket kan stimulera konsumtion och investeringar. Företag kan lättare finansiera investeringar, anställa fler och på sikt stärka Sveriges tillväxt.”
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker Nordea:
”Torsdagens räntesänkning var väntad och inflationen under kontroll. Det innebär att styrräntan inte bör vara återhållsam som den är i dag, utan snarare ligga lägre än normalt för att stödja den inhemska ekonomin.”
Swedbanks bankanalytiker:
”Förutom att som väntat sänka styrräntan med 50 räntepunkter bibehåller de sin guidning framåt om att styrräntan kan sänkas ytterligare i december och under första halvåret 2025 om utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och inflationen förblir densamma.”
Håkan Regnér, chefsekonom SACO:
”Riksbanken gör rätt och sänker med 50 punkter. Men det borde gjorts tidigare. Svensk ekonomi har utvecklats svagt i två år och utsikterna är bleka. Arbetslösheten är hög och stiger, vilket innebär stora kostnader för de som drabbas och för samhällsekonomin. Riksbanken måste nu ha siktet inställt på att snabbt komma ner till en stabil räntenivå.”
Robert Bergqvist, senior ekonom SEB:
”Riksbanken pekar med hela handen: räntan sänks enl förväntningarna 0,50 procentenheter till 2,75 procent. Fjärde centralbank som går med ”jumbosteg”. Fler sänkningar på gång – Riksbanken siktar på slutnivå 2,25 procent (jag tror på lägre slutpunkt – gärna 1,50-1,75 procent). Enig Riksbank. Bantar balansräkningen.”
Frida Bratt, sparekonom Nordnet:
”En tidig julklapp till bolånetagarna. Krattar långt i förväg för en dubbelsänkning i kommunikationen, och inflationen har fortsatt komma in under målet. Riksbanken vågar då ta risken med en svagare krona.”
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv:
”Fortsatta räntesäkningar är en välbehövlig injektion i ekonomin. Detta är helt nödvändigt om vi ska kunna ta oss ur lågkonjunkturen och undvika att ännu fler företag tvingas i konkurs.”
Simon Imner, närinspolitisk expert TMF:
”Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter. Det efterlängtade beslutet togs under torsdagens penningpolitiska novembermöte – nu ligger styrräntan på 2,75 procent. Ett välkommet besked – om än i senaste laget. Det är tydligt att styrräntan behöver fortsätta sänkas för att stödja inhemsk efterfrågan. Nu är inflationsmålet uppnått, samtidigt som tillväxten är fortsatt svag och i byggbranschen fortsätter varsel och arbetslöshet stiga. Dagens dubbelsänkning är förhoppningsvis bara en i ledet – det kommer krävas fortsatta sänkningar i vinter och in på 2025. Annars riskerar hushållen att bli än mer återhållsamma.”
Axel Karlsson, Active Trading & Community Manager Nordnet:
”Inga överraskningar från Riksbanken, räntan sänks med 05, procent till 2,75.”
Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen:
”Bra, men för sent. Det vittnar om att Riksbanken hamnat på efterkälken. Situationen hade kunnat undvikas om räntesänkningarna, som Unionen förespråkade redan i januari, hade påbörjats tidigare och inte tagit onödiga pauser på vägen.”
Maria Mikkonen, chefsekonom Svensk Handel:
”Svensk ekonomi har stagnerat, såtillvida att den i princip inte vuxit något på över två år. Inom handeln ser vi hur såväl varsel som konkurser ökar. Och tidigare räntesänkningar till trots håller vi fortsatt hårt i plånboken.”
Felicia Schön, privatekonom Avanza:
”Äntligen är ordet.”