Central kyrkospira tas ner
Riddarholmskyrkan i Stockholm ska tas ner och renoveras i tre års tid. Det är en del i en stor satsning på restaurering av kulturhistoriska fastigheter som Statens fastighetsverk nu inleder.
Redan nästa år hoppas SFV att man kan inleda arbetet med att ta ner, transportera bort, och renovera spiran och delar av kyrktornet på den anrika kyrkan på Riddarholmen. Planer har funnits i tre års tid på att renovera spiran som dels rostar men dels innehåller det hormonstörande giftet PCB men pengar har inte funnits fram tills nu då regeringen stärkt anslagen med sammantaget 450 miljoner kronor mellan åren 2024 och 206.
Spiran är unik på så vis att den är gjord i gjutjärn, endast en liknande finns i hela Europa i Normandie i Frankrike, och den uppfördes 1838-1841 efter att den gamla träspiran brann ned 1835 efter ett åsknedslag. Sedan dess har spiran rostat en del och efter en renovering 1968-1970 har den även betäckts med höga halter av PCB som måste saneras. Just nu upphandlas entreprenad för arbetet som beräknas kosta 100 miljoner kronor och går allt enligt plan lyfts spiran, väger 140 ton och som består av 2000 delar ner, under 2025 och renoveras på annan plats under tre års tid.
Riddarholmskyrkans spira är inte det enda underhåll som SFV nu kommer ta sig an med det ökade anslaget. En rad andra projekt kommer att inledas under de kommande åren över hela landet.
– Vi har nu möjlighet att öka på det nödvändiga basunderhållet. Det visar sig när man går igenom beståndet att väsentliga delar av det här beståndet kommer att användas till att underhålla murverk och putsverk över hela landet. Men kanske främst i Västsverige där vi har ett flertal stora fästningar där väderleken gör att murverk slits och där kommer vi behöva göra en hel del satsningar, säger Max Elger, generaldirektör på Statens Fastighetsverk.
Ett utdrag av några av de största satsningarna som planeras.
• Bohus fästning. 30 MSEK. Underhåll av murar. Säkring av Röde torn och Sven Halls torn.
• Varbergs fästning. 28 MSEK. Murningsarbeten på västra längan och fängelsets fasader. Invändiga renoveringar samt ventilation av museets lokaler.
• Skoklosters slott. 26 MSEK. Besöksmålsutveckling, fönsterunderhåll, konservering av innemiljöer.
• Världsarvet Karlskrona. 16 MSEK. Upprustning av Koholmen, Utklippan och Drottningskär.
• Ruinerna i Visby. 9 MSEK. Framtagande av vårdprogram. Prioritering av ruinerna S:ta Karin, S:t Clemens samt S:t Lars.
• Bodens fästning. 9 MSEK. Delar av hjässan på Rödbergsfortet ska tätas för minskad vatteninträngning. LED-belysning ska installeras.
I Stockholmsområdet kan bland annat följande satsningar nämnas.
• Vaxholms kastell. 22 MSEK. Lagning av murverk.
• Hagaparken. 41 MSEK. Förnyelse av norra och södra entréområdena och åtgärder på ett flertal byggnader inom parken.
• Drottningholm. 72 MSEK. Entréområdet restaureras. Renovering av tak och fasader på Sjöflyglarna. Konservering av Drottningholmsteatern och Myntkabinettet. Fasadrenovering och invändig konservering av Kina slott.
• Stockholms slott. 218 MSEK. Fasader.
• Hovstallet. 20 MSEK. Fönsterrenovering. Byte och målning av tak.
Fastighetsvärlden följde med upp i Riddarholmskyrkans spira för att få en närmare bild av gjutjärnsbygget samt en utsikt mot staden.





