Castellums regionchef Mariette Hilmersson och det område vid Nordstan där bolaget har möjlighet att bygga 20.000–30.000 kvm lokaler.

Revanschen: Castellums 30.000 kvm centralt

Castellum får möjlighet att bygga uppemot 30.000 kvm lokaler bredvid Nordstan och får en uppgång från Västlänken in i det nya kontorshuset. För Castellum är det en revansch eftersom bolaget haft få projektmöjligheter för kontor i hemstaden de senaste åren.

Castellum har haft det tunt i projektportföljen för kontor på hemmaplan i Göteborg. Nu tilldelas bolaget en markanvisning precis bredvid centralstationen som kan resultera i ett nytt kontorshus med upp till 30.000 kvm lokaler. Den planerade byggnaden uppförs på ”baksidan” av köpcentret Nordstan där det tidigare fanns en gångbro över till Gullbergsvass. I Castellums nya byggnad planeras även den ena entrén från den västra uppgången från Västlänkens Station Centralen som ska stå klar 2026.

Det rör sig om ett komplex byggnad i avslutningen till den nya Hisingsbron, en spårvagnsramp och förstås Västlänken. Enligt planen så ska bygghöjden i väster, mot den äldre stadskärnan hållas läge, ungefär tio våningar, och den kan släppas upp österut. Det handlar om en snäv och avlång byggnad.

Det finns framöver ytterligare två potentiella projektmöjligheter i planen som kallas Norra Nordstan. Totalt handlar det om 40.000-50.000 kvm BTA, enligt Fastighetsvärldens bedömning. Dessa är ännu inte markanvisade och kommer nog inte heller att ske på ett tag. Castellum har för övrigt en option på någon av de båda om det visar sig att den ny planerade byggnaden blir för svår.

Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst, kommenterar fastighetsnämndens beslut:

– Ett väldigt glädjande besked som dessutom innebär att vi kan bygga i direkt anslutning till våra nuvarande fastigheter i norra änden av Östra Nordstan.

Stationen Centralen kommer att få tre uppgångar, dels den stora Mittuppgången (som kopplar till Nils Ericsson terminalen och Centralstationen), dels Östra uppgången (nära det framtida Region City) och Västra uppgången – som i sin tur får två entréer, varav en i Castellums projekt och den andra i Nordstan.

Fastighetsvärlden kan berätta att även Nordstan ska byggas ut något norrut, i riktning mot Castellum projekt. Det rör sig om en mindre utbyggnad och ska bland annat rymma entrén till Västlänken. Den delen av Nordstan ägs av samhälligheten, som utgörs av de fastighetsbolag som äger resterande kvarter av Nordstan, bland annat Hufvudstaden, Vasakronan och Castellum.

I närheten, vid överdäckningen av Götaleden har Vasakronan, Skanska och Wallenstam stora byggrätter för kontor. Vid Gullbergsvass har Vasakronan och Platzer stora projektmöjligheter. I den norra delen av stationsområdet har Jernhusen sedan flera år presenterat sin idé om Region city, ett höghuskluster.

I senaste magasinet Fastighetsvärlden (nr 9/2020) finns en ortsanalys över Göteborg som är på totalt nio sidor.

Castellums projektfastighet har ett utmärkt läge. Kartförklaringar: Fastighetsvärlden
Genomskärning av den Västra stationsuppgången för Västlänken vid station Centralen. Till vänster syns en mindre utbyggnad av Nordstan och till höger Castellums kontorsprojekt.
Station Centralen, Östra uppgången, mittuppgången och Västra uppgången. Illustration: Trafikverket
Illustration över planförslaget. Castellums projektdel till vänster.
Planområdet sett från sydväst, med kvarter A, B och C norr om boulevarden. Castellum har möjlighet att bygga ”A”. De båda övriga kommer markanvisas senare.
Kvarter A sett från väster, med hållplats Kanaltorget i förgrunden.
Befintlig miljö inom planområdet, sett från norr. På bilden syns köpcentret Nordstan, ”baksidan” med parkeringsgaraget. Här på den gröna ytan och något mer, finns Castellums komplexa byggmöjlighet. Gångbron till höger, som leder mellan Nordstan och Gullbergsvass/Operan, är riven.

Fler Nyheter från förstasidan

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Tillbaka till förstasidan