Castellums regionchef Mariette Hilmersson och det område vid Nordstan där bolaget har möjlighet att bygga 20.000–30.000 kvm lokaler.

Revanschen: Castellums 30.000 kvm centralt

Castellum får möjlighet att bygga uppemot 30.000 kvm lokaler bredvid Nordstan och får en uppgång från Västlänken in i det nya kontorshuset. För Castellum är det en revansch eftersom bolaget haft få projektmöjligheter för kontor i hemstaden de senaste åren.

Castellum har haft det tunt i projektportföljen för kontor på hemmaplan i Göteborg. Nu tilldelas bolaget en markanvisning precis bredvid centralstationen som kan resultera i ett nytt kontorshus med upp till 30.000 kvm lokaler. Den planerade byggnaden uppförs på ”baksidan” av köpcentret Nordstan där det tidigare fanns en gångbro över till Gullbergsvass. I Castellums nya byggnad planeras även den ena entrén från den västra uppgången från Västlänkens Station Centralen som ska stå klar 2026.

Det rör sig om ett komplex byggnad i avslutningen till den nya Hisingsbron, en spårvagnsramp och förstås Västlänken. Enligt planen så ska bygghöjden i väster, mot den äldre stadskärnan hållas läge, ungefär tio våningar, och den kan släppas upp österut. Det handlar om en snäv och avlång byggnad.

Det finns framöver ytterligare två potentiella projektmöjligheter i planen som kallas Norra Nordstan. Totalt handlar det om 40.000-50.000 kvm BTA, enligt Fastighetsvärldens bedömning. Dessa är ännu inte markanvisade och kommer nog inte heller att ske på ett tag. Castellum har för övrigt en option på någon av de båda om det visar sig att den ny planerade byggnaden blir för svår.

Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst, kommenterar fastighetsnämndens beslut:

– Ett väldigt glädjande besked som dessutom innebär att vi kan bygga i direkt anslutning till våra nuvarande fastigheter i norra änden av Östra Nordstan.

Stationen Centralen kommer att få tre uppgångar, dels den stora Mittuppgången (som kopplar till Nils Ericsson terminalen och Centralstationen), dels Östra uppgången (nära det framtida Region City) och Västra uppgången – som i sin tur får två entréer, varav en i Castellums projekt och den andra i Nordstan.

Fastighetsvärlden kan berätta att även Nordstan ska byggas ut något norrut, i riktning mot Castellum projekt. Det rör sig om en mindre utbyggnad och ska bland annat rymma entrén till Västlänken. Den delen av Nordstan ägs av samhälligheten, som utgörs av de fastighetsbolag som äger resterande kvarter av Nordstan, bland annat Hufvudstaden, Vasakronan och Castellum.

I närheten, vid överdäckningen av Götaleden har Vasakronan, Skanska och Wallenstam stora byggrätter för kontor. Vid Gullbergsvass har Vasakronan och Platzer stora projektmöjligheter. I den norra delen av stationsområdet har Jernhusen sedan flera år presenterat sin idé om Region city, ett höghuskluster.

I senaste magasinet Fastighetsvärlden (nr 9/2020) finns en ortsanalys över Göteborg som är på totalt nio sidor.

Castellums projektfastighet har ett utmärkt läge. Kartförklaringar: Fastighetsvärlden
Genomskärning av den Västra stationsuppgången för Västlänken vid station Centralen. Till vänster syns en mindre utbyggnad av Nordstan och till höger Castellums kontorsprojekt.
Station Centralen, Östra uppgången, mittuppgången och Västra uppgången. Illustration: Trafikverket
Illustration över planförslaget. Castellums projektdel till vänster.
Planområdet sett från sydväst, med kvarter A, B och C norr om boulevarden. Castellum har möjlighet att bygga ”A”. De båda övriga kommer markanvisas senare.
Kvarter A sett från väster, med hållplats Kanaltorget i förgrunden.
Befintlig miljö inom planområdet, sett från norr. På bilden syns köpcentret Nordstan, ”baksidan” med parkeringsgaraget. Här på den gröna ytan och något mer, finns Castellums komplexa byggmöjlighet. Gångbron till höger, som leder mellan Nordstan och Gullbergsvass/Operan, är riven.

Fler Nyheter från förstasidan

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

FV-gallup: Hela 80 procent vill jobba mer hemifrån

”Ett gravt underbetyg”.

Säljer hög vakans till Blackstone för 610 miljoner

Avyttrar i fyra städer. Storköparen fortsätter investera.

Investerare letar pärlor i simbassänger

Flera bolag intresserade när nya badhus ska byggas.

Han blir ny vd för Bonava

Värvas från byggbranschen. Läs nya vd:ns kommentarer.

”Foppa” har sålt vackra Handelsbankshuset

Den tidigare hockeystjärnan har avyttrat centralt belägen fastighet.

Uppgift: Två svenska bolag i huggsexa med SBB

Kamp om 50-miljardersbolaget. Flera svenska bolag kan vara inblandade. Läs kommentarer från vd:arna.

Tillbaka till förstasidan