Castellums regionchef Mariette Hilmersson och det område vid Nordstan där bolaget har möjlighet att bygga 20.000–30.000 kvm lokaler.

Revanschen: Castellums 30.000 kvm centralt

Castellum får möjlighet att bygga uppemot 30.000 kvm lokaler bredvid Nordstan och får en uppgång från Västlänken in i det nya kontorshuset. För Castellum är det en revansch eftersom bolaget haft få projektmöjligheter för kontor i hemstaden de senaste åren.

Castellum har haft det tunt i projektportföljen för kontor på hemmaplan i Göteborg. Nu tilldelas bolaget en markanvisning precis bredvid centralstationen som kan resultera i ett nytt kontorshus med upp till 30.000 kvm lokaler. Den planerade byggnaden uppförs på ”baksidan” av köpcentret Nordstan där det tidigare fanns en gångbro över till Gullbergsvass. I Castellums nya byggnad planeras även den ena entrén från den västra uppgången från Västlänkens Station Centralen som ska stå klar 2026.

Det rör sig om ett komplex byggnad i avslutningen till den nya Hisingsbron, en spårvagnsramp och förstås Västlänken. Enligt planen så ska bygghöjden i väster, mot den äldre stadskärnan hållas läge, ungefär tio våningar, och den kan släppas upp österut. Det handlar om en snäv och avlång byggnad.

Det finns framöver ytterligare två potentiella projektmöjligheter i planen som kallas Norra Nordstan. Totalt handlar det om 40.000-50.000 kvm BTA, enligt Fastighetsvärldens bedömning. Dessa är ännu inte markanvisade och kommer nog inte heller att ske på ett tag. Castellum har för övrigt en option på någon av de båda om det visar sig att den ny planerade byggnaden blir för svår.

Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst, kommenterar fastighetsnämndens beslut:

– Ett väldigt glädjande besked som dessutom innebär att vi kan bygga i direkt anslutning till våra nuvarande fastigheter i norra änden av Östra Nordstan.

Stationen Centralen kommer att få tre uppgångar, dels den stora Mittuppgången (som kopplar till Nils Ericsson terminalen och Centralstationen), dels Östra uppgången (nära det framtida Region City) och Västra uppgången – som i sin tur får två entréer, varav en i Castellums projekt och den andra i Nordstan.

Fastighetsvärlden kan berätta att även Nordstan ska byggas ut något norrut, i riktning mot Castellum projekt. Det rör sig om en mindre utbyggnad och ska bland annat rymma entrén till Västlänken. Den delen av Nordstan ägs av samhälligheten, som utgörs av de fastighetsbolag som äger resterande kvarter av Nordstan, bland annat Hufvudstaden, Vasakronan och Castellum.

I närheten, vid överdäckningen av Götaleden har Vasakronan, Skanska och Wallenstam stora byggrätter för kontor. Vid Gullbergsvass har Vasakronan och Platzer stora projektmöjligheter. I den norra delen av stationsområdet har Jernhusen sedan flera år presenterat sin idé om Region city, ett höghuskluster.

I senaste magasinet Fastighetsvärlden (nr 9/2020) finns en ortsanalys över Göteborg som är på totalt nio sidor.

Castellums projektfastighet har ett utmärkt läge. Kartförklaringar: Fastighetsvärlden
Genomskärning av den Västra stationsuppgången för Västlänken vid station Centralen. Till vänster syns en mindre utbyggnad av Nordstan och till höger Castellums kontorsprojekt.
Station Centralen, Östra uppgången, mittuppgången och Västra uppgången. Illustration: Trafikverket
Illustration över planförslaget. Castellums projektdel till vänster.
Planområdet sett från sydväst, med kvarter A, B och C norr om boulevarden. Castellum har möjlighet att bygga ”A”. De båda övriga kommer markanvisas senare.
Kvarter A sett från väster, med hållplats Kanaltorget i förgrunden.
Befintlig miljö inom planområdet, sett från norr. På bilden syns köpcentret Nordstan, ”baksidan” med parkeringsgaraget. Här på den gröna ytan och något mer, finns Castellums komplexa byggmöjlighet. Gångbron till höger, som leder mellan Nordstan och Gullbergsvass/Operan, är riven.

Fler Nyheter från förstasidan

Nu endast en kvar – jättarnas gigant

Uthyrningsgraden är uppe i 85 procent. FV summerar även några av de största försäljningarna.

Förvärvar 19.000 kvm från AMF-bolag

Kontorshus i sju våningar. Alldeles bredvid ny station.

”Det finns ingen chans att jag inte vänder skutan”

Åhléns nya ägare Ayad Al–Saffar om taktiken för framtiden.

Hyr högst upp i Katarinahuset

Atrium Ljungberg har tecknat två nya avtal vid Slussen.

Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

Obligationsmarknaden är ett fortsatt gungfly för fastighetsmarknaden

Årets finalister i Sweden Green Building Awards

Redan nu står det klart att ett fastighetsbolag vinner en klass.

Niam köper jättefastighet – nytt rekordpris

Köper i strategiskt läge i centrala Göteborg. Läs FV:s prisbedömning – och om andra stora styckeaffärer.

Ingvor Sundbom och Erik Selin i ny satsning

Lanserar fastighetsbolaget Covitum.

Investerar 400 miljoner mitt i Stocholm

15.000 kvm lokaler når marknaden.

Stor myndighet söker nya lokaler

Kan bli en av de allra sista att flytta ut från CBD. FV berättar om prioriteringarna.

Säljer portfölj om 11.200 kvm

Sex samhällsfastigheter byter ägare.

Vasakronan säljer för 410 mkr – FV avslöjar köparen

Avyttrar en av bolagets mer udda tillgångar.

Hon blir ny vd på Sisab

Tar över ansvaret för 1,8 miljoner kvm.

Svenska Nyttobostäder i ”block-skandal”

Vd:n: ”Jag blir både bekymrad och ledsen att detta nu drabbar oskyldiga människor”.

Tillbaka till förstasidan