Castellums regionchef Mariette Hilmersson och det område vid Nordstan där bolaget har möjlighet att bygga 20.000–30.000 kvm lokaler.

Revanschen: Castellums 30.000 kvm centralt

Castellum får möjlighet att bygga uppemot 30.000 kvm lokaler bredvid Nordstan och får en uppgång från Västlänken in i det nya kontorshuset. För Castellum är det en revansch eftersom bolaget haft få projektmöjligheter för kontor i hemstaden de senaste åren.

Castellum har haft det tunt i projektportföljen för kontor på hemmaplan i Göteborg. Nu tilldelas bolaget en markanvisning precis bredvid centralstationen som kan resultera i ett nytt kontorshus med upp till 30.000 kvm lokaler. Den planerade byggnaden uppförs på ”baksidan” av köpcentret Nordstan där det tidigare fanns en gångbro över till Gullbergsvass. I Castellums nya byggnad planeras även den ena entrén från den västra uppgången från Västlänkens Station Centralen som ska stå klar 2026.

Det rör sig om ett komplex byggnad i avslutningen till den nya Hisingsbron, en spårvagnsramp och förstås Västlänken. Enligt planen så ska bygghöjden i väster, mot den äldre stadskärnan hållas läge, ungefär tio våningar, och den kan släppas upp österut. Det handlar om en snäv och avlång byggnad.

Det finns framöver ytterligare två potentiella projektmöjligheter i planen som kallas Norra Nordstan. Totalt handlar det om 40.000-50.000 kvm BTA, enligt Fastighetsvärldens bedömning. Dessa är ännu inte markanvisade och kommer nog inte heller att ske på ett tag. Castellum har för övrigt en option på någon av de båda om det visar sig att den ny planerade byggnaden blir för svår.

Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst, kommenterar fastighetsnämndens beslut:

– Ett väldigt glädjande besked som dessutom innebär att vi kan bygga i direkt anslutning till våra nuvarande fastigheter i norra änden av Östra Nordstan.

Stationen Centralen kommer att få tre uppgångar, dels den stora Mittuppgången (som kopplar till Nils Ericsson terminalen och Centralstationen), dels Östra uppgången (nära det framtida Region City) och Västra uppgången – som i sin tur får två entréer, varav en i Castellums projekt och den andra i Nordstan.

Fastighetsvärlden kan berätta att även Nordstan ska byggas ut något norrut, i riktning mot Castellum projekt. Det rör sig om en mindre utbyggnad och ska bland annat rymma entrén till Västlänken. Den delen av Nordstan ägs av samhälligheten, som utgörs av de fastighetsbolag som äger resterande kvarter av Nordstan, bland annat Hufvudstaden, Vasakronan och Castellum.

I närheten, vid överdäckningen av Götaleden har Vasakronan, Skanska och Wallenstam stora byggrätter för kontor. Vid Gullbergsvass har Vasakronan och Platzer stora projektmöjligheter. I den norra delen av stationsområdet har Jernhusen sedan flera år presenterat sin idé om Region city, ett höghuskluster.

I senaste magasinet Fastighetsvärlden (nr 9/2020) finns en ortsanalys över Göteborg som är på totalt nio sidor.

Castellums projektfastighet har ett utmärkt läge. Kartförklaringar: Fastighetsvärlden
Genomskärning av den Västra stationsuppgången för Västlänken vid station Centralen. Till vänster syns en mindre utbyggnad av Nordstan och till höger Castellums kontorsprojekt.
Station Centralen, Östra uppgången, mittuppgången och Västra uppgången. Illustration: Trafikverket
Illustration över planförslaget. Castellums projektdel till vänster.
Planområdet sett från sydväst, med kvarter A, B och C norr om boulevarden. Castellum har möjlighet att bygga ”A”. De båda övriga kommer markanvisas senare.
Kvarter A sett från väster, med hållplats Kanaltorget i förgrunden.
Befintlig miljö inom planområdet, sett från norr. På bilden syns köpcentret Nordstan, ”baksidan” med parkeringsgaraget. Här på den gröna ytan och något mer, finns Castellums komplexa byggmöjlighet. Gångbron till höger, som leder mellan Nordstan och Gullbergsvass/Operan, är riven.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan