Restaurang Kajutan öppnar i Stora Saluhallen

Om Stora Saluhallen

1871 togs beslut om att en saluhall skulle byggas vid Kungstorget i Göteborg. En viktig faktor bakom initiativet var hygien – tidigare sålde bönderna sina varor direkt på torget och kött och mejerivaror låg framme i alla väder i myllret av människor och hästar. 1887 anslog stadsfullmäktige 250.000 kronor för bygget och en arkitekttävling utlystes. I början av 1889 var saluhallen klar för inflyttning.

Ett decennium senare hade hallen blivit för trång och byggdes ut i två omgångar. På 1910-talet installerades elbelysning och kylrum.

2009-2012 genomförde Higab en genomgripande upprustning av Stora Saluhallen i två etapper. Stora Saluhallen har idag i huvudsak kvar sitt ursprungliga utseende och funktion. Huset blev byggnadsminne 1985.

Visa faktaruta

I december blir det invigning för fisk- och skaldjursrestaurangen Kajutan i nya lokaler i Stora Saluhallen i centrala Göteborg.

Fastighetsägaren Higab har i dagarna inlett arbetet med att skapa en ny restauranglokal på saluhallens västra kortsida. Restaurangen kommer att ligga på ett entresol med servering på taket på några av de befintliga butikerna.

– Det kommer att bli en riktigt häftig lokal, säger Pontus Isaksson, fastighetschef på Higab. Vi tror att restaurangbesökarna kommer uppskatta upplevelsen av att äta och dricka gott med utsikt över Stora Saluhallens utbud och folkliv.

Restaurang Kajutan är redan välkänd bland besökarna i Feskekôrka, där den funnits de senaste åren. När Feskekôrka stänger för upprustning i september börjar förberedelserna för flytten till Kungstorget.

– Vi på Kajutan är glada för att det blev en bra lösning och det känns väldigt bra att flytta in i Stora Saluhallens unika entresolplan, säger Peter Cornelius, ägare av Gåsö Krog HB som driver Restaurang Kajutan. Vi ser fram emot att fortsätta servera göteborgarna förstklassiga fisk- och skaldjursrätter.

Stora Saluhallen, som invigdes 1889, är byggnadsminne vilket innebär att Länsstyrelsen fått göra en bedömning och ge sitt godkännande innan Higab fick bygglov för ombyggnaden.

– Det är viktigt att de anpassningar vi gör överensstämmer med byggnadens arkitektur och karaktär, påpekar Pontus Isaksson. Vi är övertygade om att den nya restaurangen kommer bli ett bra tillskott i denna fantastiska saluhall.

Restaurang Kajutan beräknar öppna i Stora Saluhallen i december 2020.

– Namnet Kajutan lever vidare med vårt uppskattade fisk- och skaldjurskoncept, säger Peter Cornelius. Våra gäster kommer också mötas av några nyheter som passar våra nya fina lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Tillbaka till förstasidan