Restaurang Kajutan öppnar i Stora Saluhallen

Om Stora Saluhallen

1871 togs beslut om att en saluhall skulle byggas vid Kungstorget i Göteborg. En viktig faktor bakom initiativet var hygien – tidigare sålde bönderna sina varor direkt på torget och kött och mejerivaror låg framme i alla väder i myllret av människor och hästar. 1887 anslog stadsfullmäktige 250.000 kronor för bygget och en arkitekttävling utlystes. I början av 1889 var saluhallen klar för inflyttning.

Ett decennium senare hade hallen blivit för trång och byggdes ut i två omgångar. På 1910-talet installerades elbelysning och kylrum.

2009-2012 genomförde Higab en genomgripande upprustning av Stora Saluhallen i två etapper. Stora Saluhallen har idag i huvudsak kvar sitt ursprungliga utseende och funktion. Huset blev byggnadsminne 1985.

Visa faktaruta

I december blir det invigning för fisk- och skaldjursrestaurangen Kajutan i nya lokaler i Stora Saluhallen i centrala Göteborg.

Fastighetsägaren Higab har i dagarna inlett arbetet med att skapa en ny restauranglokal på saluhallens västra kortsida. Restaurangen kommer att ligga på ett entresol med servering på taket på några av de befintliga butikerna.

– Det kommer att bli en riktigt häftig lokal, säger Pontus Isaksson, fastighetschef på Higab. Vi tror att restaurangbesökarna kommer uppskatta upplevelsen av att äta och dricka gott med utsikt över Stora Saluhallens utbud och folkliv.

Restaurang Kajutan är redan välkänd bland besökarna i Feskekôrka, där den funnits de senaste åren. När Feskekôrka stänger för upprustning i september börjar förberedelserna för flytten till Kungstorget.

– Vi på Kajutan är glada för att det blev en bra lösning och det känns väldigt bra att flytta in i Stora Saluhallens unika entresolplan, säger Peter Cornelius, ägare av Gåsö Krog HB som driver Restaurang Kajutan. Vi ser fram emot att fortsätta servera göteborgarna förstklassiga fisk- och skaldjursrätter.

Stora Saluhallen, som invigdes 1889, är byggnadsminne vilket innebär att Länsstyrelsen fått göra en bedömning och ge sitt godkännande innan Higab fick bygglov för ombyggnaden.

– Det är viktigt att de anpassningar vi gör överensstämmer med byggnadens arkitektur och karaktär, påpekar Pontus Isaksson. Vi är övertygade om att den nya restaurangen kommer bli ett bra tillskott i denna fantastiska saluhall.

Restaurang Kajutan beräknar öppna i Stora Saluhallen i december 2020.

– Namnet Kajutan lever vidare med vårt uppskattade fisk- och skaldjurskoncept, säger Peter Cornelius. Våra gäster kommer också mötas av några nyheter som passar våra nya fina lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

Större risk för skenbyten

Uppger att två tredjedelar av de ansökningar som inkommer uppfyller inte kriterierna.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Tillbaka till förstasidan