Rekordhöjningar av elnätsavgifter 2025 – över 30 procent

Elnätsavgifterna höjs i år i snitt med cirka 11 procent, den största ökningen på 30 år. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av elnätsavgifter. Fem elnätsbolag höjer med runt 30 procent. Undersökningen visar också att de stora bolagen: EON, Vattenfall och Ellevio, har standardiserade priser över stora geografiska områden.

Annons

Elnätavgifterna steg i genomsnitt 10,6 procent mellan 2024 och 2025. Årets höjningar är de högsta som uppmätts sedan Nils Holgersson-gruppen inledde sina kartläggningar 1996. Det tidigare rekordet sattes 2023, då snittet låg på 9,6 procent.

Mölndal står för den största ökningen i landet, med hela 35,5 procent, men trots det ligger avgiften fortfarande under genomsnittet. Även Ronneby höjer kraftigt med 31,3 procent men ligger fortfarande nära mitten av prislistan. Andra kommuner med höjningar runt 30 procent är bland andra Bjuv, Helsingborg och Ängelholm.

– Det är tydligt att 2025 blir ett nytt rekordår för elnätsavgifterna. Även tidigare lågprisområden genomför nu omfattande höjningar. Det tyder på en bred trend att justera upp avgifterna oavsett lokala förutsättningar. Det är en mycket allvarlig utveckling, säger Rikard Silverfur, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

De allra högsta elnätspriserna 2025 återfinns i flera jämtländska kommuner, däribland Härjedalen, Bräcke och Ånge. Här ligger priset på över 191 öre per kilowattimme, mer än 50 procent högre än rikssnittet.

Samtidigt visar undersökningen att, Vattenfall och Ellevio, tillämpar en enhetsprismodell där alla kunder betalar samma pris, oavsett var de bor. Eon priser delas upp i tre regionala zoner som sträcker sig över stora områden.

– Elnätsbolagen behöver svara på frågan om det är rimligt att elnätspriset är detsamma i till exempel Malmö som i Ydre, en av de mest glesbefolkade kommunerna i södra Sverige, utan att kunderna får veta varför. säger Rikard Silverfur.

De rekordstora höjningarna kan ske efter att Energimarknadsinspektionen höjt intäktsramarna för elnätsföretagen för perioden 2024–2027. Det innebär att bolagen nu har utrymme att ta ut högre avgifter än tidigare.

– Det är uppenbart att elnätsföretagen försöker använda det ökade utrymmet till fullo. Det är ingen överraskning – vi har länge varnat för att detta skulle ske. Samtidigt visar utvecklingen tydligt att den nuvarande regleringsmodellen inte är hållbar, säger Rikard Silverfur.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

AIK Fotboll till Råsta – där Ibrahimovic fick nobben

Nytt användningsområde.

Stockholm tar strid för ny miljözon

Överklagar Länsstyrelsens beslut. Hoppas öppna zonen i vinter.

Erséus i stor intervju – ger sin syn på Ericssons framtid

FV Fokus. Intervju med Thomas Erséus. Kan kontorshyran rasa? Kämpigt för butiker i Mood-kvarteret Succén med WSP till Marievik Ger sin syn på Ericssons framtid Det nya kontoret.

Giles Membrey, Rioja Estate Ltd. Löddeköpinge. Malmö Designer Village.

Nu startar bygget av 27.000 kvm lyxoutlet

Beräknas kosta 1,8 miljarder. ”En stor dag – nu får vi ett datum för öppning.”

Tar över helt efter Kvalitenas konkurs

Elva fastigheter om totalt 33.000 kvm lokaler. Läs om värdet.

Atrium Ljungberg räddar kvar Ericsson på 31.500 kvm

Stort hyresavtal om 30.000 kvm. Bantar lokalytan med 15 procent – men mycket mindre än väntat. Kan möjligtvis ha betydelse för Kista.

Diös hyr ut 4.100 kvm i tidigare galleriaytor

Fyller upp ytor som tidigare var del av galleria. Framgångsrikt pusslande.

Krönika

Börsklipparna och friskolorna

”Den som startar en friskola för att bli rik kan fortsätta med detta.”

95% av långivarna nobbar Batljans förslag

Bakslag för Ilija Batljans förslag till lösning.

Så högt blev priset vid den stora affären vid Hötorget

FV berättar om köpeskillingen. Läs även om andra kvadratmeterpriser vid affärer i city den senaste tiden.

Life i konkurs – 79 butiker

23 av butikerna finns i Stockholmsområdet, varav sex inom tullarna.

Trophi hyr ut 4.000 kvm till Ikea

Öppnar redan 22 juni. Räddare i nöden.

Tillbaka till förstasidan