Johanna Frelin, vd Riksbyggen Foto: Evelina Carborn

Rekordår för Riksbyggen ger dubbel offensiv

Riksbyggen hade under 2021 ett operativt rörelseresultat på 2.882 (426) miljoner kronor. Omsättningen ökade till 9.890 mkr, en ökning med 11 procent jämfört med 2020. Det starka resultatet ger möjlighet till dubbel offensiv. Vd Johanna Frelin berättar för FV om ökad byggtakt och större satsningar inom innovation.

Annons

Resultat 2021:

Nettoomsättning: 9.890 mkr (8.897 mkr).
Operativt rörelseresultat: 2.882 mkr (426 mkr).
Antalet bostäder i produktion: 3. 824 (4.092).
Antalet förvaltade bostadsrättsföreningar: 4. 423 (4.384). Av dessa är 1.721 (1.712) andelsägande bostadsrättsföreningar.
Eget kapital: 8.567 mkr (5.850 mkr)
Soliditet: 58% (39%)

Visa faktaruta

Under 2021 sålde Riksbyggen totalt 1.253 bostäder vilket är en ökning med 33 procent jämfört med året innan och lönsamheten inom affärsområde Fastighetsförvaltning ökade.

– Riksbyggen har ett oerhört starkt utgångsläge för att öka produktionen av nya bostäder och samtidigt bidra till ökad innovation och hållbarhet, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Under 2021 sålde Riksbyggen av 70 procent av Unobo till SBB. Det är den största affären för Riksbyggen i modern tid och utgör en stor del av det operativa resultatet för 2021. 2,4 miljarder av vinsten kommer från försäljningen av aktierna i Unobo. Men det är inte aktuellt att sälja resterade aktieandel.

– Nej, vi kommer att behålla 30 procent. Vi är långsiktiga och det är även en bra investering långsiktigt, säger Frelin till FV.

Försäljningen av bostäder var rekordstark för Riksbyggen under 2021.

– Försäljningsframgångarna finns i projekt från Malmö till Kiruna och med olika målgrupper. När husen är klara stannar vi kvar och tar hand om förvaltningen. Det gör att vi kan tänka hållbarhet från det första planeringsstadiet till det att de boende flyttar in och lever sin vardag i husen som vi byggt, säger Johanna Frelin.

Det finns dock färre bostäder i produktion nu jämfört med för ett år sedan, 3.824 jämfört med 4.092.

– Vårt mål är att år 2025 komma upp till 5.000 och det känner vi oss trygga med, men det är exempelvis svårt att överblicka konsekvenserna av krig. Att det minskat något beror på långa ledtider. Men utifrån det vi gjort de senaste åren och det vi gör nu så har vi lagt en väldigt bra grund för att lyckas. Vi har de ekonomiska musklerna.

FV: Hur ser du på er fördelning mellan hyresrätter och bostadsrätter framöver?

– Vår plan över tid är 50/50, men enskilda år kan det vara 60/40 eller 40/60. Och ibland förändras spelreglerna, som när investeringsstödet försvann, då blev det knepigare med hyresrätter.

Ser du någon risk för överproduktion på specifika marknader/orter?

– Nej, någon sådan risk ser vi inte i de orter där vi är aktiva. Men vi håller förstås koll på demografi och utbud. Vi såg exempelvis vad som hände i Uppsala när det kom ut väldigt mycket bostäder där samtidigt från många aktörer, men nu fungerar marknaden där åter bra. Just nu har vi en väldigt stor efterfrågan överallt.

Vilka trender ser du kring lägenheterna framöver?

– Att de blir större och ligger allt längre från stadskärnorna. Många vill ha ett ytterligare rum som arbetsrum när många kan jobba på distans några dagar i veckan. Det ser vi speciellt när det gäller Mälardalen och även i Göteborgsområdet.

Under 2021 har Riksbyggen lanserat proptech-bolaget Rafino. Med Rafino har Riksbyggen ett snabbspår för utvecklingen av nya digitala tjänster. Tjänster som Rafino utvecklar ska även erbjudas andra i branschen.

– Ska vi bli mer digitala och mer hållbara så räcker det ju inte med att Riksbyggen blir det, störst effekt får vi om hela branschen utvecklas och det vill vi vara med och bidra till, säger Johanna Frelin.

Vad händer inom Rafino just nu?

– Vi lanserar en boendeapp som heter Hemshare. Där kan man boka en gemensamhetslokal. Det finns även en tjänst där man kan dela allt möjligt med grannarna, från borrmaskin till bil. man kan beställa fönsterputs och snickare. Vi har lanserat appen i Skåne till att börja med.

Men det händer mer inom det digitala hos Riksbyggen.

– Vi har även ett projekt för AI-optimering för energi. Där sker småjusteringar av värmesystemet direkt, 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan. Det projektet tror vi mycket på. Det är en tjänst som bostadsrättsföreningarna kan köpa och som sparar både pengar och energi, säger Johanna Frelin till Fastighetsvärlden.

Riksbyggen är anslutna till Science Based Target initiative (SBTi) och har under 2021 tagit beslut om tre övergripande klimatmål. Målen är satta utifrån vetenskapen och det som krävs för att nå Parisavtalets målsättning om max 1,5 graders uppvärmning.

– I ett av de tre målen åtar vi oss att minska utsläppen av växthusgaser i nyproducerade byggnader i ett livscykelperspektiv med 50 procent per kvadratmeter/BTA senast 2030. Vi kommer att behöva spänna bågen rejält för att klara det, säger Johanna Frelin.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan