Rekord fjärrvärmehöjningar – ”Prischock”
Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 79 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent.
– Årets siffror innebär ett rekord i prischock. När vi presenterade fjärrvärmesiffrorna förra året pratade vi om den högsta höjningen i Nils Holgerssonrapportens snart 30-åriga historia. Då låg höjningen på i genomsnitt 7,8 procent. I år ligger snitthöjningen på hela 15,2 procent. De här höjningarna svider rejält i landets plånböcker, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.
Skillnaden mellan de olika kommunerna ökar och den dyraste kommunen (Nordanstig: 1517,2 kr/MWh) är nu nästan 230 procent dyrare jämfört med den billigaste (Luleå: 662,0 kr/MWh). Det innebär en skillnad på drygt 920 kr i månaden för att värma upp typlägenheten i den billigaste och dyraste kommunen: Förra året var samma siffra drygt 670 kr.
– Siffrorna visar att det är orimligt stora skillnader mellan kommunerna. Och när skillnaderna är så stora och svåra att förstå, ligger det nära till hands att undra hur priserna kan motiveras? Med tanke på att det här rör sig om bolag som befinner sig på monopolmarknader tycker jag det är väldigt allvarligt, säger Joachim Höggren.
Högst höjning i procent står Nevel Energi i Åstorp för, de höjer priset med 39 procent tätt följt av Vimmerby energi & miljö med 38,6 procent och Örkelljunga Fjärrvärmeverk som höjer fjärrvärmepriset med 37,8 procent.
Dyrast kommun är Nordanstig där man förra året sprängde 1 200 kr/MWh-gränsen men nu sprängt 1 500 kr/MWh-gränsen. Nordanstig följs av Kalix och Lessebo där priserna nu ökat till 1 463 respektive 1 447 kr/MWh.