Rejäl ökning från låga nivåer inom e-handeln

Svensk Handels E-handelsindikator skattar e-handelns omsättning för september månad till 13 miljarder kronor. Det är en ökning med 28 procent jämfört med september 2023, vilket givet handelns utsatta läge var en svag månad.

Annons

Trenden att fler e-handlar i år än tidigare höll i sig även i september. I genomsnitt handlade varje e-handelskonsument dessutom för ett betydligt högre totalbelopp än samma månad förra året. Kombinationen av dessa faktorer ledde till att e-handelns totala omsättning från privatkonsumtion ökade med hela 28 procent jämfört med september 2023. Det innebär att e-handeln omsatte 13 miljarder kronor i september 2024 vilket är den högsta nivån för september sen E-handelsindikatorn startade 2020.

Omsättningen i e-handeln under tredje kvartalet 2024 ökade med 8 procent i löpande priser jämfört med samma kvartal 2023. Hittills i år från januari till och med september har e-handeln sammantaget vuxit med 11 procent.

Flertalet varukategorier hade en positiv omsättningsutveckling under tredje kvartalet jämfört med fjolåret. Enbart barnartiklar och leksaker, kläder och skor samt alkohol minskade. Sett till hela året sammanlagt januari till och med september växer nu dock samtliga varukategorier jämfört med fjolåret, så även bygghandeln som uppvisat minustillväxt i e-handelskanalen under flera år. Det förmånligare rotavdrag som infördes 1 juli är en möjlig delförklaring till ett starkt tredjekvartal för bygghandeln.

–Allt fler konsumenter vänder sig åter till e-handeln. Utvecklingen hittills i år indikerar att nivåer på över 70 procent e-handelskonsumenter per månader kan vara det nya normala. Det är med en positiv känsla vi nu går in i e-handelns viktigaste kvartal med Black Week och julhandeln. Det behövs, givet de tuffa tiderna branschen går, och har gått igenom, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

Svenskarnas e-handel från utlandet tycks ha etablerat sig på en ny nivå. 20 procent av konsumenterna e-handlade varor från utlandet i september. Det är en ökning från 16 procent i september förra året.

–Det är oroande att så mycket av ökningen sker från till exempel Temu och Shein, som ständigt bryter mot EU:s lagstiftning avseende bland annat konsumentskydd, hållbarhet och immaterialrätt. Våra mätningar visar att en halv miljon svenskar handlade där i september. Politiken måste göra mer för att få stopp på den osunda konkurrensen. Den skadar såväl handelsföretag som konsumenter, säger Per Ljungberg.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Balder tänker om kring Greta och Garbo

Nystart för intressant projekt i utmärkt läge.

Fastighetsägare motsätter sig Convendums skulduppgörelse

”Hittills den enda som har uttryckt sig negativt till vårt förslag till skulduppgörelse.”

Vill höja hyran med 17 procent – ”Inte Monaco”

Lämnat förhandlingsbordet.

Var 15:e lägenhet till en behovskö – medverkar i SVT

En strukturell hemlöshet breder ut sig, stora fastighetsägare medverkar i TV-program om lösningar.

Klart: Sätra Centrum sålt på auktion

Stockholms stad ville köpa – men vann inte budgivningen. Så högt blev slutpriset.

Ska sälja bostäder för 2,6 miljarder

En första affär om nära miljarden är redan avtalad. Optimerar resten av portföljen inför fortsatt försäljning.

Handelsjätte i ny satsning

Tio våningar inom ett annat segment. Se flera bilder.

Hyr ut nästan 1.000 kvm i Gamla stan till mediehus

Förutom kontor öppnar mediehuset två restauranger, kafé och tre barer.

Bar Charles, Strand Hotel. Kasai Group.

Utmanar med ny takbar i city

Restauranggrupp tar över restauranger och barer på anrikt hotell.

Henrik Bastman ny vd

Har tidigare haft flera toppjobb.

Hon blir ny vd på Mimer

Har tidigare haft toppjobb vid ett flertal bolag.

”Dags att fylla kontoren”

Stor mötesplats där flera ledande experter deltar.

Smider plan på höghus om 36 våningar

Ska stegvis smalnas av mot himmelen i syfte att ge ett slankare intryck.

Tillbaka till förstasidan