Sabbatsbergs sjukhusområde. Foto: Locum

Region Stockholm redo lägga ut Sabbatsberg till försäljning

Nyligen såldes området för S:t Eriks ögonsjukhus för en rekordpeng. Nu lägger Region Stockholm ut ytterligare en fastighet inom tullarna för försäljning. Det handlar om hela Sabbatsberg. Det efter att även norra delen inkluderas. Totalt handlar det sannolikt om mer än 100.000 kvm byggrätter, enligt FV:s bedömning. Återstår att se om det blir huggsexa bland investerarna även denna gång.

Under 2017 beslutade dåvarande landstingsfullmäktige att inleda en försäljning av fastighetens södra del med kravet att ny ägare skulle uppföra en ny vårdbyggnad. Fastighetsvärlden kan berätta att det för den södra delen handlar det om vårdbyggnad inom den avstyckade fastigheten om cirka 20.000–25.000 kvm. Det kan eventuellt även bli en mindre bostadsdel.

Nu påbörjas också processen för att sälja den norra delen av fastigheten (Sabbatsberg 16 Norra delen), vilken pekats ut för bostäder.

För den norra delen, som man beslutat om nu, kan det enligt uppgift till Fastighetsvärlden handla om en byggrätt för cirka 100.000 kvm bostäder. Den sjukhusbyggnad som finns där nu ska rivas.

Genom att genomföra detta blir det möjligt att arbete med ett helhetsgrepp kring fastigheten, vilket också flera utredningar förordar, uppger Region Stockholm.

Huvudspåret är att hitta en och samma tagare till både den norra och södra delen. Det kan även bli aktuellt med flera, det får den kommande processen avgöra. Regionfullrnäktige har gett Locum i uppdrag att genomföra försäljningen. Det är möjligt att fastigheten når marknaden under 2021, annars blir det 2022. Upphandling av säljrådgivare väntar när processen hunnit något längre

– Sabbatsberg ligger attraktivt i stan och det är därför mycket glädjande att möjligheter nu ges att utveckla området för bostäder parallellt med vård av högsta kvalitet. Vi ser mycket fram emot fortsatt arbete med försäljningen och är ytterligare ett steg mot att bara äga sjukhusen och byggnaderna som vi faktiskt använder själva. Region Stockholm är inte en hyresvärd, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd.

Fastigheten Sabbatsberg 16. I den södra delen ska det bli en ny vårdbyggnad. I den större norra delen (där det nuvarande sjukhuset finns) ska det bli bostäder. Karta: Region Stockholm

Arbete med framtagande av nytt planprogram för området pågår i nära samverkan med Stockholms stad.

Sedan tidigare driver Castellum och Afa Fastigheter större projektplaner i närheten.

S:t Eriks sjukhusområde avyttrades till Skanska för 1,4–1,5 miljarder kronor. Den slutliga köpeskillingen är inte klar, det beror på byggrättsvolymerna. Politikerna i Stockholms stad har indikerat att volymerna kommer bli lägre än det planerats för.

Fastighetsvärlden berättade sommaren 2017 att Region Stockholm smidde planer för att sälja fastigheter för runt 20 miljarder kronor. En handfull av de planerade försäljningarna är avklarade några andra nu sjösatta. Men återstår gör till exempel delar av gamla Karolinska där en miljardaffär revs upp.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan