Region Halland vill investera 22 miljarder i sjukhus

Det råder politisk enighet kring utvecklingen av sjukhusområdena i Halland. Det handlar om om- och nybyggnation på sjukhusområdena i Kungsbacka, Varberg och Halmstad med stöd av lokalförsörjningsplanerna, ett 20-årigt investeringsbeslut i storleksordningen 22 miljarder kronor.

Annons

− Det handlar om stora investeringar och beslut som behöver hålla över många mandatperioder, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (m). Därför har vi jobbat tillsammans på samma sätt under våren som vi gjorde i höstas och kan därför redan nu säga att vi har samsyn kring hur vi vill bygga om och bygga nytt.

Hur sjukhusområdena ska utvecklas är en avgörande fråga för den fortsatta utvecklingen inom hälso- och sjukvården i Halland och består av flera delar: Verksamheternas behov av funktionalitet och större yta, fastigheternas förutsättningar det vill säga skicket och till vilken verksamhet de kan användas samt att det ska vara långsiktiga lösningar utifrån patienternas och verksamheternas behov.

− Det har varit fortsatt mycket viktigt för oss att beakta flera perspektiv och viktiga aspekter. Det handlar om hållbarhet och miljö, beredskap och säkerhet samt flexibilitet för den utveckling och behov vi ser eller ännu inte kan se inom hälso- och sjukvården. Kompetensförsörjningen är en nyckelfråga och påverkar hur vi tänker kring lokalerna, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson, oppositionsråd (s)

Det som nu kommer att föreslås för Regionfullmäktige att fatta beslut om är bland annat att utveckla sjukhusområdena i Kungsbacka, Varberg och Halmstad till en total investeringsram på maximalt 22 miljarder kronor i 2024 års prisnivå. Första steget är förstudier för de olika skedena av om- och nybyggnation med lokalförsörjningsplanerna för de tre sjukhusområdena som underlag. Hur måltidsförsörjningen ska fungera för att tillgodose patienternas behov och önskemål på ett mer flexibelt sätt, ska undersökas. Det föreslås också att gå vidare med att samlokalisera primärvårdsakuter med sjukhusens akutmottagningar i Halmstad och Varberg för möjlighet till en trygg och enkel patientupplevelse och för att kunna samutnyttja resurser och kompetens.

− Vi har varit måna om att fortsätta arbeta brett tillsammans över partigränserna, precis som inför inriktningsbeslutet. Och idag är vi därför trygga med vår gemensamma bild av vad som behöver ske, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson.

Regionfullmäktige den 19 juni blir startskottet för att arbeta vidare utifrån lokalförsörjningsplanerna och det mer konkreta arbetet med förstudier bland annat. Succesivt kommer arbetet att kunna följas i takt med att underlagen blir klara. Arbetet kommer som förut att kunna följas på den webbplats som tagits fram för frågan om sjukhusområdena.

− Dagens besked från oss innebär att vi tar ytterligare steg mot att möjliggöra en fortsatt god hälso- och sjukvård för hallänningen under många, många år framöver. En viktig pusselbit för att Halland ska vara och förbli bästa livsplatsen avslutar Mikaela Waltersson.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan