Regeringen vill se EMA i Atrium Ljungbergs nya kontorsbyggnad i Hagastaden.

Här är regeringens tre förslag – ger ”muta” i kamp om EMA

Dragkampen om EU:s läkemedelsmyndighet EMA hårdnar. Nu har svenska regeringen lämnat in sin formella ansökan – med förslag på tre kontorsfastigheter i Stockholm. Samtidigt lovar regeringen att stå för hyran i tre år.

Storbritanniens beslut att lämna EU har lett till en hård kamp om vilket land som nu ska få husera European Medicines Agency (EMA). I dag är EU-myndigheten med runt 900 anställda placerad i Canary Wharf i London.

Sverige är ett av länderna som visat intresse och nu har regeringen lämnat in sin formella ansökan om att få ta emot myndigheten.

Regeringen föreslår tre adresser där myndigheten skulle kunna placeras.

Som Fastighetsvärlden tidigare berättat är Hagastaden huvudspåret. Regeringen föreslår att EMA flyttar in i Atrium Ljungbergs kontorsbyggnad Life City som ska byggas på Solnavägen 2 i Hagastaden i Solna. Huset planeras börja byggas efter sommaren och kommer att rymma 25.000 kvadratmeter kontor på totalt sex våningar. Kontoret väntas stå klart tredje kvartalet 2020, men i ansökan skriver regeringen att byggtiden skulle kunna snabbas på om EMA väljer att flytta till Sverige. De skriver också att de kan erbjuda tillfälliga kontorslösningar för myndighetens anställda under byggtiden.

Som ett andra kontorsalternativ föreslås gamla Centralposthuset, fastigheten Blåmannen 1, mitt emot Centralstationen i Stockholm. Posthuset som stod klart 1903 ägs av Statens fastighetsverk och där finns ytor på 30.000 kvadratmeter. I dag har delar av regeringskansliet kontor där. Enligt regeringen skulle EMA kunna börja använda byggnaden 1 april 2019.

En tredje möjlighet som föreslås  är fastigheten Härden 15 på Hälsingegatan 38 i Hagastaden. Fastigheten ägs av Humlegården som för närvarande hyr ut kontor till Arbetsförmedlingen. Där finns kontorsytor på 22.000 kvadratmeter och EMA skulle kunna flytta in fjärde kvartalet 2019.

Sverige är ett av 19 länder som ansökt om att få ta emot läkemedelsmyndigheten. Beslutet väntas fattas i november i år. Om EU väljer Sverige lovar svenska staten att stå för EMA:s hyreskostnad i tre år.

Alternativ 2: Gamla Centralposthuset är regeringens andra förslag till blivande kontor för EMA.
Humlegårdens kontorsbyggnad i Hagastaden är det tredje alternativet som erbjuds EMA.

Nyheter från förstasidan

Följer planen och säljer för 181 miljoner i Solna

Fastighetsägaren fortsätter att avyttra sina bostadsfastigheter.

Bildextra: Så blir Oscars nya Gasklockan

V-formade bostäder för maximalt ljusinsläpp. Oscar Properties presenterar sin vision för området.

Megajubel i Skellefteå – flera vinnare utpekas

Northvolt har valt ort för sin planerade batterifabrik. Investering för 4 miljarder euro kan vänta. FV går igenom fastighetsbolagen som vinner på satsningen.

Nya Tre Kronor köper 72 hus från Granen för 900 mkr

Bakom det nya bolaget finns en tidigare chef från Ica och en från KF. Beståndet byter ägare för tredje gången sedan Systembolaget gjorde sin megaförsäljning.

Probitas vann bucklan

Vann välgörenhetseventet Baltazar Invitational.

Nyheter från webben

När marknaden svajar laddar Aros för tillväxt

Bolaget välkomnar en nedgång på bostadsmarknaden: ”Det skulle kunna innebära spännande möjligheter.”

Vasallen säljer i Rindö hamn

Tornstaden och Öckerö Maritime Center kommer att samarbeta i den fortsatta utvecklingen av området Rindö hamn. Tillträden kommer att ske …

Ny vice VD på Specialfastigheter

Specialfastigheters styrelse har utsett Kristina Ferenius till vice VD för bolaget. Hon har arbetat i drygt två år som CFO …

Delårsrapport: Ökade intäkter för Klövern

Här är Klöverns siffror i korthet: Intäkterna ökade med 6 procent till 2.261 mkr (2.138). Driftöverskottet ökade med 8 procent …

Ibrahimovic bekräftar FV:s avslöjande – kan bli mer

Fotbollsstjärnan berättar själv om den nya satsningen som inkluderar fastighetsutveckling. Investering nummer två kan komma strax norr om huvudstaden, erfar Fastighetsvärlden.

20 största kontorsprojekten

Fastighetsvärlden har sammanställt de 20 största kontorsbyggena just nu. Stockholm dominerar listan med Solna i topp.

Samir Taha lämnar VD-stolen i Aros till Magnus Andersson

Läs om den nya ledningen och bolagets framtidsplaner.

Familjebostäder först in i Telestaden

Familjebostäder har tecknat ett avtal om att hyra 5.000 kvadratmeter i Farsta.

Höjvalls första köp som ny VD

Amasten förvärvar två bostadsfastigheter.

Delårsrapport Fabege: Höjde hyrorna med 27 procent

Här är bolagets nyckeltal: Hyresintäkterna ökade till 1.688 mkr (1.573) främst till följd av att färdigställda projektfastigheter genererar intäkter. I …

Rikshem i nytt köp i Uppsala

Rikshem förvärvade nyligen projektfastigheten Vård Norra med 105 vårdlägenheter. Genom Vård Södra kommer ytterligare 96 lägenheter att uppföras på Kapellgärdet …

Hon blir chef för Hemsös projektutveckling

Bolaget förstärker avdelningen för projektutveckling och anställer en ny regionchef.

Startskott för konstgjord ö

En markanvisningstävling utgör starten för det första av totalt fyra kvarter med bostäder. Stockholm tar genom satsningen rygg på Dubai och Qatar.

Tillbaka till förstasidan