Regeringen föreslår att rot-avdraget höjs tillfälligt från 30 till 50 procent för att stimulera ekonomin. Förslaget kommer som en del i ett nytt konjunkturpaket på 5,8 miljarder kronor som presenteras inför att vårbudgeten presenteras den 15 april.
Förslaget gäller för renoveringar som betalas från och med den 12 maj till årets slut. Det höjda bidraget beräknas kosta cirka 4,35 miljarder kronor.
Förslaget har fått blandade reaktioner.
Byggnads är negativa till förslaget och menar att det framförts med samma argument som förra årets tillfälligt höjda tak från 50 000 till 75 000 kronor som de anser gett marginell effekt.
– Regeringen verkar bara ha ett enda verktyg att ta till för att försöka stimulera bostadsbyggande och det stora problemet är att det inte fungerar. Det är fruktansvärt idéfattigt och en stor besvikelse, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande i en kommentar.
Även Hyresgästföreningen är kritiska till förslaget.
– I en tid då väldigt många hushåll kämpar hårt för att få ekonomin att gå runt väljer regeringen att höja fel bidrag. Man borde istället höja bostadsbidraget som halkat efter något enormt, och som faktiskt kommer till människor som just nu kämpar med hyreshöjningar och matpriser. ROT-avdraget går framförallt till de med höga inkomster och som inte behöver bidrag. Det är helt fel prioritering, säger Marie Linder förbundsordförande Hyresgästföreningen.
HSB anser att förslaget inte är nog och att det finns andra satsningar som skulle varit bättre för ekonomin.
– Regeringen borde ha tagit chansen och satsat på ett stöd till energieffektiviserande renoveringar i flerbostadshus. Det skulle både verka konjunkturstimulerande och bidra till miljönytta, säger Johan Nyhus, ordförande HSB Riksförbund
Mer positiva toner hörs däremot från Måleriföretagen.
– Dagens besked är helt klart ett steg i rätt riktning i det här tuffa konjunkturläget, men vi kommer att fortsätta arbetet för att ändringen ska bli permanent. Det kan vara svårt att få ut den fulla effekten av ROT- avdraget om det varje gång sänks ett halvår efter att det höjts. Med en permanent ökning kommer fler företag att kunna planer och göra långsiktiga satsningar på att nå det kundsegment som i dag köper tjänsterna svart, säger Pontus Sjöstrand, vd på Måleriföretagen.
Även Trä- och Möbelföretagen gläds åt beskedet.
– Detta är något svensk byggnäring kämpat hårt för att få igenom och det är mycket glädjande att det sker så snabbt, säger Trä- och Möbelföretagens vd Erik Haar i en kommentar.