Regeringen: Bromma flygplats blir kvar

Regeringen går inte vidare med planerna att stänga Bromma flygplats. Det säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). Tidigare har Swedavia uppgett att flygplatsen inte är ekonomiskt lönsam på sikt. Stockholm stad har planerat för 30.000–38.000 bostäder på platsen.

Det berörda området upptar 185 hektar mark (varav 142 hektar gäller arrendet och drygt 40 hektar avser bullerrestriktioner i närheten), där merparten kan vara aktuellt för bostäder.

Den tidigare rödgröna regeringen tillsatte två utredningar där ambitionen var att på sikt avveckla Bromma flygplats. I den senaste utredningen var förslaget att redan 2025 flytta flygtrafik till Arlanda. Alltså betydligt tidigare än när avtalet mellan staten och Stockholms stad löper ut 2038.

– Vi ser att Bromma i framtiden kan vara en omställningshub för det gröna flyget, som kommer i väldigt snabb takt. Därför vore det direkt osmart att avveckla Bromma i förtid, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) till SVT.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, har tidigare sagt till SvD:

– Är det något projekt som är ekonomiskt realistiskt och lönsamt så är det att bygga bostäder på Bromma.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm kräver nu att Andreas Carlson (KD) avgår från sitt uppdrag som bostadsminister.

– Det är inte acceptabelt att Sveriges bostadsminister i ett enda drag stoppar tiotusentals bostäder i Stockholm. Det är ett svek mot alla stockholmare och mot näringslivet som redan har svårt att rekrytera på grund av bostadsbristen. Redan innan har bostadsministern stoppat byggandet av hyresrätter med lägre hyror genom att ta bort investeringsstödet. Sverige kan inte ha en bostadsminister som ser som sin främsta uppgift att stoppa och försvåra bostadsbyggande. Andreas Carlson bör därför avgå från sitt uppdrag som bostadsminister, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholm i ett pressmeddelande.

– Swedavia har tidigare meddelat att flygplatsen inte är lönsam. Nu tvingas Stockholms skattebetalare fortsätta subventionera en olönsam flygplats. Regeringen lägger en våt filt över Stockholms utveckling. Det här slår hårt mot våra möjligheter när vi ska konkurrera med andra städer runt om i världen. Arlanda behöver utvecklas och Stockholm behöver fler bostäder, säger Karin Wanngård.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan