Östlig förbindelse utgör den sista pusselbiten i en ringled runt Stockholm som planerats i över 100 år. Essingeleden och länkarna i söder och norr finns redan på plats. Stockholms Handelskammare har i en ny rapport granskat hur finansieringen skulle kunna se ut.
I höstas öppnade regeringen upp för att Östlig förbindelse kan finansieras genom så kallad alternativ finansiering. I närtid väntas därför en utredning tillsättas gällande hur alternativ finansiering av infrastrukturprojekt kan komma att se ut.
Rapporten som Stockholms Handelskammare tagit fram föreslår bland annat ett helt nytt alternativ som skulle komma att täcka hela finanseringsbehovet för ringleden. Detta utan att varken belasta den offentliga budgeten eller att belägga trafikanter med avgifter.
I rapporten föreslås att försäljning av mark i Lill-Jansskogen skulle kunna inbringa ungefär 27 miljarder kronor – en summa som motsvarat tidigare kostnadsberäkningar för Östlig förbindelse. Det tilltänkta området ligger i Kungliga nationalstadsparken och utgör enbart cirka 1 procent av parkens totala yta. En exploatering av området skulle utöver att kunna finansiera området dessutom kunna ligga till grund för 10.000 nya bostäder.

– Genom att använda en mycket liten del av ett område med begränsat naturvärde kan vi både finansiera en nödvändig infrastruktursatsning och bidra till att lösa bostadsbristen i Stockholm. Det här är ett konkret sätt att underlätta för bostadsmarknaden utan att belasta skattebetalarna eller trafikanterna med ökade kostnader, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
Utredningen har i beräkningen antagit ett markpris på 35.000 kr/kvm och en exploateringsgrad på 3. Tätheten är något högre än exempelvis Hagastaden och Hornsbergs strand, som båda har en exploateringsgrad på runt 2,5, skriver Stockholms Handelskammare. Det totala värdet på området, med en sådan exploatering, beräknas till
27 miljarder kronor
Trafikverkets utvärderingar har tidigare visat att Östlig förbindelse är samhällsekonomiskt lönsam. Den politiska viljan för projektet har skiftat över tid och blockgränser, men inga förslag har närmat sig genomförande.
– Stockholms Handelskammare har drivit frågan om en Östlig förbindelse i nästan 100 år. Det är dags gå från ambition till handling och att utvärdera alla alternativ som finns till finansiering, säger Carl Bergkvist.
Stockholms handelskammaren lyfter även idén om en tredelad finansiering – utveckla 10 hektar från Lill-Jansskogen för att finansiera en tredjedel. en vägavgift på 12 kronor per passage av östlig förbindelse skulle stå för en tredjedel och den sista delen skulle finansieras som vanligt – genom anslag i nationell plan.
