Rapport: Män äger dubbelt så mycket fastigheter

Av 290 kommuner i Sverige finns det inte en enda där kvinnor äger mer fastigheter än män. Det visar en färsk rapport från Ownershift.

Annons

Nyligen publicerade tankesmedjan Ownershift sin rapport ”Vem äger Sverige?” där de tittat på ägarfördelningen mellan kvinnor och män på olika områden.

Under ett frukostseminarium hos Magnolia Bostad förra veckan presenterade Emma Heikensten, rapportförfattare och doktorand i nationalekonomi vid Handels, mer detaljerade siffror för just fastighetsbranschen.

Studien visar bland annat att det inte finns något län eller någon kommun i Sverige där kvinnor äger mer fastigheter än män, varken sett till lagfartsandelar eller värde.

På Lidingö privatäger dock kvinnor och män lika många lagfartsandelar och i Stockholms kommun är ägandet jämställt sett till fastighetsvärde.

Totalt helägs 14 procent av fastigheterna i Sverige av kvinnor, att jämföra med 24 procent för män. Män äger alltså nästan dubbelt så mycket. Stockholms län är bäst i klassen när det kommer till jämställt fastighetsägande medan Västerbotten och Norrbotten ligger sämst till.

När man tittar på förfogandet över mark är skillnaden ännu större. Kvinnor äger 15 procent av marken i Sverige, medan män äger 37 procent. Resten av marken och fastigheterna ägs av bland annat bolag och institutioner.

Emma Heikensten. Foto: Ownershift.

– Det borde vara mer jämställt än så med tanke på att just fastigheter och mark ofta går i arv, säger Emma Heikensten.

Hon tror dessutom att obalansen är större än rapporten visar, eftersom det bara är det privata ägandet som går att kartlägga med säkerhet.

Fastighetsbranschen lyfts ofta fram som ett exempel på en bransch som kommit långt när det gäller jämlikhet. Men det har alltså inte nått hela vägen upp till ägandet. Linda Waxin, en av grundarna till Ownershift, tycker inte att det är så konstigt.

– Att vi inte kommit längre när det gäller ägande måste sättas i ett historiskt perspektiv. Vi har haft mycket annat att ställa till rätta, till exempel rätten till att arbeta, rätten till vår kropp och våra pengar. Det var inte så länge sen som vi fick dessa rättigheter i Sverige. Men nu är tiden mogen att även prata om toppen av pyramiden: ägandet, säger hon.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Här vill Nordfeldt bygga 200 bostäder

Vill knyta ihop område i nordvästra Stockholm med nya bostäder.

Konkursad klädkedja får ny ägare

Två butiker räddas av växande modekedja, två återstår, och en har lagts ner.

Regeringen höjer rot-avdraget

Kraftig, men temporär, ökning inför vårbudgeten.

Ingen dans för Balder

Prestigeprojekt drar ut på tiden och nu slopas planer på ny danslokal – i alla fall tillfälligt.

Konkurs i ökänt hotell

Ingick i Oscar Properties paketdeal med Erik Selin. Nu lägger operatören ner verksamheten.

Realy rekryterar förvaltningschef

Snabbväxande Realy Bostad tar kompetens från Einar Mattsson.

Vill vara bäst på det oväntade

FV Fokus. FV frågar ut Johanna Munck af Rosenschöld vd på Strategisk Arkitektur. Om att använda workshops och dialog som verktyg. Vad man bör tänka på när man handlar arkitekttjänster. Om att vara relevant i en digitaliserad framtid

Affärsanalys

Förynglingen av Fabege

Transaktionsmarknaden i Stockholm har åter god fart. Här analyserar Eric Rusk på Savills en affär på Östermalm.

Miljardbolag i konkurs

Fastighetsvärlden berättar om beståndet.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tillbaka till förstasidan