Rapport: Män äger dubbelt så mycket fastigheter

Av 290 kommuner i Sverige finns det inte en enda där kvinnor äger mer fastigheter än män. Det visar en färsk rapport från Ownershift.

Nyligen publicerade tankesmedjan Ownershift sin rapport ”Vem äger Sverige?” där de tittat på ägarfördelningen mellan kvinnor och män på olika områden.

Under ett frukostseminarium hos Magnolia Bostad förra veckan presenterade Emma Heikensten, rapportförfattare och doktorand i nationalekonomi vid Handels, mer detaljerade siffror för just fastighetsbranschen.

Studien visar bland annat att det inte finns något län eller någon kommun i Sverige där kvinnor äger mer fastigheter än män, varken sett till lagfartsandelar eller värde.

På Lidingö privatäger dock kvinnor och män lika många lagfartsandelar och i Stockholms kommun är ägandet jämställt sett till fastighetsvärde.

Totalt helägs 14 procent av fastigheterna i Sverige av kvinnor, att jämföra med 24 procent för män. Män äger alltså nästan dubbelt så mycket. Stockholms län är bäst i klassen när det kommer till jämställt fastighetsägande medan Västerbotten och Norrbotten ligger sämst till.

När man tittar på förfogandet över mark är skillnaden ännu större. Kvinnor äger 15 procent av marken i Sverige, medan män äger 37 procent. Resten av marken och fastigheterna ägs av bland annat bolag och institutioner.

Emma Heikensten. Foto: Ownershift.

– Det borde vara mer jämställt än så med tanke på att just fastigheter och mark ofta går i arv, säger Emma Heikensten.

Hon tror dessutom att obalansen är större än rapporten visar, eftersom det bara är det privata ägandet som går att kartlägga med säkerhet.

Fastighetsbranschen lyfts ofta fram som ett exempel på en bransch som kommit långt när det gäller jämlikhet. Men det har alltså inte nått hela vägen upp till ägandet. Linda Waxin, en av grundarna till Ownershift, tycker inte att det är så konstigt.

– Att vi inte kommit längre när det gäller ägande måste sättas i ett historiskt perspektiv. Vi har haft mycket annat att ställa till rätta, till exempel rätten till att arbeta, rätten till vår kropp och våra pengar. Det var inte så länge sen som vi fick dessa rättigheter i Sverige. Men nu är tiden mogen att även prata om toppen av pyramiden: ägandet, säger hon.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Tillbaka till förstasidan