Den nyinköpta Debenham-fastigheten ligger på 334–348 Oxford St. Sedan tidigare har trion Drangel, Persson och Asplund köpt en fastighet vid Oxford Circus och en på Regent Street. Karta: Fastighetsvärlden.

Ramsbury i rekordköp om 4,5 miljarder på Oxford Street

Lika stora som Hufvudstaden – Äger nu för över 10 mdr i London. Fastighetsvärlden kan berätta att Ramsbury, som ägs av Stefan Persson, har köpt en av de större fastigheterna på Oxford Street i centrala London. Fastigheten innehåller Debenhams flaggskeppsbutik om 40.000 kvm uthyrbar yta. Stefan Perssons fastighetsansvariga Lars Drangel och Per Asplund berättade om affären i samband med ett besök på Fastighetsvärldens redaktion.

– Det är en fastighet som uppfyller alla våra kriterier. Den innehåller mycket retail och ligger i ett riktigt bra läge. Vi ser gärna att det är få och välkända hyresgäster, och det ska vara långa hyreskontrakt, säger duon.

Köpeskillingen är närmare 4,5 miljarder kronor, vilket Fastighetsvärlden bedömer motsvarar en direktavkastning på 3,0–3,25 procent.

Det är Ramsburys fjärde förvärv i London – och bolagets i särklass störst köp hittills. Enligt Fastighetsvärldens summering äger bolaget nu fastigheter i den brittiska huvudstaden för cirka 11 miljarder kronor. Totalt kan bolagets fastighetsvärde bedömas ligga på 30–35 miljarder kronor – alltså ungefär lika mycket som Hufvudstaden.

Förvärvet i London sker från British Land, en av landets största REITs, som tidigare köpte fastigheten från just Debenhams. Byggnaden är från 70-talet och en totalrenovering stod klar våren 2014. Debenham har ett långt hyresavtal för ytorna.

Det för sig om en off market-affär där säljaren endast kontaktade en handfull potentiella köpare. Bland dessa fanns, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, Pontegadea Immobiliaria (Inditex-ägaren Amancio Ortegas fastighetsbolag) och ett ledande kinesiskt bolag.

– Vi har mycket lärdomar från Åhlénsfastigheten som vi kan använda på den nya i London, och tvärtom. Fastigheterna liknar varandra på många sätt, i storlek, utseende och med en stor hyresgäst, säger Lars Drangel.

Rambury gjorde det första köpet i London 2008 när en fastighet vid Oxford Circus förvärvades. Två år senare förvärvades en stor fastighet på Regent Street för cirka 2,5 miljarder kronor och 2013 förvärvades resterande del av kvarteret kring den först inköpta fastigheten.

– Nu äger vi fastigheter i tre väldigt attraktiva lägen. London är en intressant marknad för oss, och vi kommer att leta efter fler förvärv. Men vi är sparsmakade, säger Per Asplund.

Ramsbury äger sedan tidigare fastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Paris (tre förvärv), München (läs mer här), Rom (läs mer här), Washington DC och New York (läs mer här). I samtliga fall är läget det bästa tänkbara.

– Vi har sedan ett tag även tittat ganska mycket i sydostasien, där speciellt Japan och Hongkong är intressant. Det finns mycket intressant i Japan och i Hongkong har marknaden satt sig lite, säger Lars Drangel.

I Europa är duon smått skeptisk till Paris, tycker att det är för dyrt i Zürich och konstaterar att det i Berlin och Hamburg råder tuff konkurrens från tyska investerare.

Ramsbury är även fortsatt intresserat av den amerikanska marknaden. Där gjorde bolaget sitt intrång 2015 genom ett dubbelköp från familjen Benetton.

Läs längre, och exklusiva, intervjuer med Stefan Persson om Ramsbury och fastigheter här och med Persson, Asplund och Drangel här.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-20

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen köper i svenskt turistparadis

Gör fastighetsköp utanför Norden. Läs även om norrmannens övriga fastighetsbestånd.

Här är NCC:s nya kontorssatsning

Redo för ny investering i Stockholm.

Arenabeslut i Göteborg skjuts upp – igen

Beslut kan fattas första januari 2020.

Värdet på säljaktuella Vällingby Centrum

Prioriterat att kontraktera rådgivningsbolag.

Lista: 36 nya i Gallerian – men tuffa utmaningar återstår

Flera butikslokaler på andra våningsplanet ännu tomma – mitt i Stockholm.

Fastighetsjuridik

Momsfrågan spökar kring coworking

Experter på Svalner går igenom riskerna.

Här är fastigheten som är värd nästan 10 miljarder

FV berättar om landets dyraste fastighet. Ökat i värde 115 procent på nio år.

Köper vårdfastigheter i Finland och kontor i Sverige

”Förvärvet innebär ett viktigt steg in i segmentet för äldreboenden i Finland”.

Första hyresgästen klar för jätteprojektet Varvsstaden

Välkänd arkitektfirma gör den första kontorsförhyrningen.

Två nya ägare till Lansa – vill dubbla till 7 miljarder

Vd Claes Malmkvist berättar om de framtida utmaningarna för det unga bolaget.

Här är norska krogkedjans expansionsplaner i Sverige

Familjeföretaget skyndar långsamt.

Storägare stöder jätteköpet av Hemfosa

Kämpar för att få igenom köpet av 40-miljardersbolaget.

”Etiska hackare” hyr 2.000 kvm – flyttar inom CBD

Lämnar Kungsgatan för att flytta till större lokaler nära Sergels torg.

Rutger Arnhult tar över stort projekt efter Björn Ulvaeus

Vill utöka projektet till 70.000 kvm. Planerar för bland annat 1.000 mindre bostäder.

Tillbaka till förstasidan