Den nyinköpta Debenham-fastigheten ligger på 334–348 Oxford St. Sedan tidigare har trion Drangel, Persson och Asplund köpt en fastighet vid Oxford Circus och en på Regent Street. Karta: Fastighetsvärlden.

Ramsbury i rekordköp om 4,5 miljarder på Oxford Street

Lika stora som Hufvudstaden – Äger nu för över 10 mdr i London. Fastighetsvärlden kan berätta att Ramsbury, som ägs av Stefan Persson, har köpt en av de större fastigheterna på Oxford Street i centrala London. Fastigheten innehåller Debenhams flaggskeppsbutik om 40.000 kvm uthyrbar yta. Stefan Perssons fastighetsansvariga Lars Drangel och Per Asplund berättade om affären i samband med ett besök på Fastighetsvärldens redaktion.

– Det är en fastighet som uppfyller alla våra kriterier. Den innehåller mycket retail och ligger i ett riktigt bra läge. Vi ser gärna att det är få och välkända hyresgäster, och det ska vara långa hyreskontrakt, säger duon.

Köpeskillingen är närmare 4,5 miljarder kronor, vilket Fastighetsvärlden bedömer motsvarar en direktavkastning på 3,0–3,25 procent.

Det är Ramsburys fjärde förvärv i London – och bolagets i särklass störst köp hittills. Enligt Fastighetsvärldens summering äger bolaget nu fastigheter i den brittiska huvudstaden för cirka 11 miljarder kronor. Totalt kan bolagets fastighetsvärde bedömas ligga på 30–35 miljarder kronor – alltså ungefär lika mycket som Hufvudstaden.

Förvärvet i London sker från British Land, en av landets största REITs, som tidigare köpte fastigheten från just Debenhams. Byggnaden är från 70-talet och en totalrenovering stod klar våren 2014. Debenham har ett långt hyresavtal för ytorna.

Det för sig om en off market-affär där säljaren endast kontaktade en handfull potentiella köpare. Bland dessa fanns, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, Pontegadea Immobiliaria (Inditex-ägaren Amancio Ortegas fastighetsbolag) och ett ledande kinesiskt bolag.

– Vi har mycket lärdomar från Åhlénsfastigheten som vi kan använda på den nya i London, och tvärtom. Fastigheterna liknar varandra på många sätt, i storlek, utseende och med en stor hyresgäst, säger Lars Drangel.

Rambury gjorde det första köpet i London 2008 när en fastighet vid Oxford Circus förvärvades. Två år senare förvärvades en stor fastighet på Regent Street för cirka 2,5 miljarder kronor och 2013 förvärvades resterande del av kvarteret kring den först inköpta fastigheten.

– Nu äger vi fastigheter i tre väldigt attraktiva lägen. London är en intressant marknad för oss, och vi kommer att leta efter fler förvärv. Men vi är sparsmakade, säger Per Asplund.

Ramsbury äger sedan tidigare fastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Paris (tre förvärv), München (läs mer här), Rom (läs mer här), Washington DC och New York (läs mer här). I samtliga fall är läget det bästa tänkbara.

– Vi har sedan ett tag även tittat ganska mycket i sydostasien, där speciellt Japan och Hongkong är intressant. Det finns mycket intressant i Japan och i Hongkong har marknaden satt sig lite, säger Lars Drangel.

I Europa är duon smått skeptisk till Paris, tycker att det är för dyrt i Zürich och konstaterar att det i Berlin och Hamburg råder tuff konkurrens från tyska investerare.

Ramsbury är även fortsatt intresserat av den amerikanska marknaden. Där gjorde bolaget sitt intrång 2015 genom ett dubbelköp från familjen Benetton.

Läs längre, och exklusiva, intervjuer med Stefan Persson om Ramsbury och fastigheter här och med Persson, Asplund och Drangel här.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-20

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Operatör klar för nytt centralt hotell

Kombineras med kommunhus.

Budgetbeslutet rycker bort investeringsstödet

Den direkta följden av turbulensen i riksdagen igår på bygg- och fastighetssektorn är att investeringsstödet till hyresbostäder tas bort.

Toppolitikern om mässflytt, Nobel och Kistas revansch

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr i intervju med Fastighetsvärlden.

Norsk hotellkung säljer till SBB

Den svenska snabbväxaren stärker greppet ytterligare.

Tar sats för nytt toppmöte i februari

Populär konferens i Åre tillbaka efter ett år i ”lockdown”.

Willhem 10 år: ”Vi kan bli tre gånger så stora”

Vd Mikael Granath blickar framåt och bakåt i intervjun med FV.

Tillbaka till förstasidan