Den nyinköpta Debenham-fastigheten ligger på 334–348 Oxford St. Sedan tidigare har trion Drangel, Persson och Asplund köpt en fastighet vid Oxford Circus och en på Regent Street. Karta: Fastighetsvärlden.

Ramsbury i rekordköp om 4,5 miljarder på Oxford Street

Lika stora som Hufvudstaden – Äger nu för över 10 mdr i London. Fastighetsvärlden kan berätta att Ramsbury, som ägs av Stefan Persson, har köpt en av de större fastigheterna på Oxford Street i centrala London. Fastigheten innehåller Debenhams flaggskeppsbutik om 40.000 kvm uthyrbar yta. Stefan Perssons fastighetsansvariga Lars Drangel och Per Asplund berättade om affären i samband med ett besök på Fastighetsvärldens redaktion.

– Det är en fastighet som uppfyller alla våra kriterier. Den innehåller mycket retail och ligger i ett riktigt bra läge. Vi ser gärna att det är få och välkända hyresgäster, och det ska vara långa hyreskontrakt, säger duon.

Köpeskillingen är närmare 4,5 miljarder kronor, vilket Fastighetsvärlden bedömer motsvarar en direktavkastning på 3,0–3,25 procent.

Det är Ramsburys fjärde förvärv i London – och bolagets i särklass störst köp hittills. Enligt Fastighetsvärldens summering äger bolaget nu fastigheter i den brittiska huvudstaden för cirka 11 miljarder kronor. Totalt kan bolagets fastighetsvärde bedömas ligga på 30–35 miljarder kronor – alltså ungefär lika mycket som Hufvudstaden.

Förvärvet i London sker från British Land, en av landets största REITs, som tidigare köpte fastigheten från just Debenhams. Byggnaden är från 70-talet och en totalrenovering stod klar våren 2014. Debenham har ett långt hyresavtal för ytorna.

Det för sig om en off market-affär där säljaren endast kontaktade en handfull potentiella köpare. Bland dessa fanns, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, Pontegadea Immobiliaria (Inditex-ägaren Amancio Ortegas fastighetsbolag) och ett ledande kinesiskt bolag.

– Vi har mycket lärdomar från Åhlénsfastigheten som vi kan använda på den nya i London, och tvärtom. Fastigheterna liknar varandra på många sätt, i storlek, utseende och med en stor hyresgäst, säger Lars Drangel.

Rambury gjorde det första köpet i London 2008 när en fastighet vid Oxford Circus förvärvades. Två år senare förvärvades en stor fastighet på Regent Street för cirka 2,5 miljarder kronor och 2013 förvärvades resterande del av kvarteret kring den först inköpta fastigheten.

– Nu äger vi fastigheter i tre väldigt attraktiva lägen. London är en intressant marknad för oss, och vi kommer att leta efter fler förvärv. Men vi är sparsmakade, säger Per Asplund.

Ramsbury äger sedan tidigare fastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Paris (tre förvärv), München (läs mer här), Rom (läs mer här), Washington DC och New York (läs mer här). I samtliga fall är läget det bästa tänkbara.

– Vi har sedan ett tag även tittat ganska mycket i sydostasien, där speciellt Japan och Hongkong är intressant. Det finns mycket intressant i Japan och i Hongkong har marknaden satt sig lite, säger Lars Drangel.

I Europa är duon smått skeptisk till Paris, tycker att det är för dyrt i Zürich och konstaterar att det i Berlin och Hamburg råder tuff konkurrens från tyska investerare.

Ramsbury är även fortsatt intresserat av den amerikanska marknaden. Där gjorde bolaget sitt intrång 2015 genom ett dubbelköp från familjen Benetton.

Läs längre, och exklusiva, intervjuer med Stefan Persson om Ramsbury och fastigheter här och med Persson, Asplund och Drangel här.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-20

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Historiskt kontorsbygge för Kungsleden när Eden startas

Genomfört två uthyrningar i det allt hetare området. Se flera bilder.

Topprankade rådgivare startar eget

Två av de mest välkända rådgivarna. Berättar om planerna för Fastighetsvärlden.

Klart vem som flyttar in i Probitas projekt posthuset

Snabbväxande bolag lägger beslag på nyrenoverade kontorslokaler vid Odenplan.

Han blir ny vd vid Castellum i Stockholm

Klart med vem som ersätter sparkade Anders Nilsson. Blir ansvarig för bestånd som nästan är värt 30 miljarder kronor.

Bildextra: Fabege planerar för hela 400.000 kvm kontor

Klaus Hansen Vikström om bolagets planerade jättesatsning i Flemingsberg. Motsvarar mer än 35 Hötorgsskrapor.

Skola kan rädda Oscars förfallna lyxiga projektplan

Miljardprojektet på Lilla Essingen skjuts allt mer på framtiden. Nu kan det bli en annan verksamhet.

Japanska storköparen nobbar grannfastigheten

En av de största styckeaffärerna i Sverige på länge väntas.

Hyr ut vid Sergels torg

Hyr lokalerna högst upp. Tar över efter en advokatfirma.

Tillbaka till förstasidan