Fastigheten Resedan 3 ligger i hörnet av Vasaparken, nära Odenplan.

Probitas skapar nya kontor vid allt hetare Odenplan

Probitas genomför projekt efter köp från Fabege. Under våren 2018 förvärvade Probitas fastigheten Resedan 3 på Odengatan 76 i centrala Stockholm från Fabege. Det var då bolagets första förvärv på länge.

Probitas håller nu på att bygga om stora delar av det tidigare posthuset till effektiva kontorslokaler. Postnords yta minskar till 700 kvm och Probitas har därmed 1.600 kvm kontorslokaler för uthyrning och förädling.

– Vi har rivit ut allt. Det kommer att bli riktigt bra ytor. Vi tror att det är ett bra läge för coworking, men även för vanliga kontorshyresgäster som vill ha yteffektiva lokaler, säger Samuel Borg, vd och koncernchef på Probitas.

Odenplan har på kort tid blivit en allt hetare kontorsmarknad, bland annat tack vare Cibybanan som öppnade 2017. Om sex-sju år ska den gula tunnelbanelinjen mot Arenastaden stå klar och på sikt ska även Roslagsbanan ansluta till Odenplan. Till marknadsförutsättningarna följer att det i närområdet finns väldigt få kontorslokaler runt Odenplan. Det mesta är bostäder förutom främst Läkarhuset som ägs av Folksam och Skandia Fastigheter.

Förutom fastigheten Resedan 3 (där det även finns åtta bostadslägenheter) äger Probitas även fastigheten Resedan 5 inom kvarteret.

Hyran i området har tickat uppåt. Samuel Borg konstaterar att hyran i bolagets projekt börjar på en fyra.

Bolagskoncernen Probitas ägs till 100 procent av Immanuelskyrkan i Stockholm. Fastighetsinnehaven uppgår till en yta av drygt 90.000 kvm – allt i Stockholms innerstad.

Probitas har inom fastighetssegmentet främst uppmärksammats för det stora hyreskontraktet med Spotify i stora Jarlahuset på Birger Jarlsgatan. Den projektinvesteringen blev en lyckoträff i samband med att fastigheten renoverades efter att Kronofogdemyndighetens huvudkontor flyttade ut. Plötsligt försvann hyresintäkterna och det saknades pengar till renovering.  Dessutom var hyresmarknaden vid tillfället tuff och vakansgraden hög i flera områden.

Det som ibland kallats ”Sveriges rikaste församling” stod inför problem på fastighetssidan. Den då nytillträdde vd:n Samuel Borg föreslog en försäljning av en av bolagets fastigheter på Rådmansgatan, som innehöll gamla utdömda äldreboendelokaler. Försäljningen gav pengar till att genomföra det stora projektet och efter den stora uthyrningen har det mesta pekat uppåt för bolaget.  Probitas är öppet för framtida expansion.

– Vi följer det som är till salu. Vi har några områden som vi gillar och vi är även öppna för att genomföra fler projekt, säger Samuel Borg.

Christian Hermelin, vd vid Fabege, och Samuel Borg, vd vid Probitas, i samband med affären. Foto: Liselott Engelbertsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Full fart mot Åre för FFE

Klockan 15:58 lyfte Norwegians plan DY 4061 fullastat med fastighetsekonomer på väg årets konferens i Åre.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Betalar 27 miljoner årligen i hyra – mitt i Stockholms kommersiella centrum.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Tillbaka till förstasidan