Fastigheten Resedan 3 ligger i hörnet av Vasaparken, nära Odenplan.

Probitas skapar nya kontor vid allt hetare Odenplan

Probitas genomför projekt efter köp från Fabege. Under våren 2018 förvärvade Probitas fastigheten Resedan 3 på Odengatan 76 i centrala Stockholm från Fabege. Det var då bolagets första förvärv på länge.

Probitas håller nu på att bygga om stora delar av det tidigare posthuset till effektiva kontorslokaler. Postnords yta minskar till 700 kvm och Probitas har därmed 1.600 kvm kontorslokaler för uthyrning och förädling.

– Vi har rivit ut allt. Det kommer att bli riktigt bra ytor. Vi tror att det är ett bra läge för coworking, men även för vanliga kontorshyresgäster som vill ha yteffektiva lokaler, säger Samuel Borg, vd och koncernchef på Probitas.

Odenplan har på kort tid blivit en allt hetare kontorsmarknad, bland annat tack vare Cibybanan som öppnade 2017. Om sex-sju år ska den gula tunnelbanelinjen mot Arenastaden stå klar och på sikt ska även Roslagsbanan ansluta till Odenplan. Till marknadsförutsättningarna följer att det i närområdet finns väldigt få kontorslokaler runt Odenplan. Det mesta är bostäder förutom främst Läkarhuset som ägs av Folksam och Skandia Fastigheter.

Förutom fastigheten Resedan 3 (där det även finns åtta bostadslägenheter) äger Probitas även fastigheten Resedan 5 inom kvarteret.

Hyran i området har tickat uppåt. Samuel Borg konstaterar att hyran i bolagets projekt börjar på en fyra.

Bolagskoncernen Probitas ägs till 100 procent av Immanuelskyrkan i Stockholm. Fastighetsinnehaven uppgår till en yta av drygt 90.000 kvm – allt i Stockholms innerstad.

Probitas har inom fastighetssegmentet främst uppmärksammats för det stora hyreskontraktet med Spotify i stora Jarlahuset på Birger Jarlsgatan. Den projektinvesteringen blev en lyckoträff i samband med att fastigheten renoverades efter att Kronofogdemyndighetens huvudkontor flyttade ut. Plötsligt försvann hyresintäkterna och det saknades pengar till renovering.  Dessutom var hyresmarknaden vid tillfället tuff och vakansgraden hög i flera områden.

Det som ibland kallats ”Sveriges rikaste församling” stod inför problem på fastighetssidan. Den då nytillträdde vd:n Samuel Borg föreslog en försäljning av en av bolagets fastigheter på Rådmansgatan, som innehöll gamla utdömda äldreboendelokaler. Försäljningen gav pengar till att genomföra det stora projektet och efter den stora uthyrningen har det mesta pekat uppåt för bolaget.  Probitas är öppet för framtida expansion.

– Vi följer det som är till salu. Vi har några områden som vi gillar och vi är även öppna för att genomföra fler projekt, säger Samuel Borg.

Christian Hermelin, vd vid Fabege, och Samuel Borg, vd vid Probitas, i samband med affären. Foto: Liselott Engelbertsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 20–22

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

”Kontor kommer att behövas mer än någonsin”

Fabeges Stefan Dahlbo om framtiden.

Buden på Gasklockan – vilka har råd med projektet?

Budtiden har gått ut. FV berättar om vad som händer de kommande månaderna.

CA tvingas göra halt vid Gasverkstomten

Vd Johan Damne berättar för FV vad som hänt.

Vill sälja och lämna – kanske går skapa byggrätter

Ytterligare en större affär mitt på Kungsholmen kan vänta.

Mannheimer Swartling flyttar till NCC:s nya

Hyr de tre översta våningarna i spektakulärt projekt.

Fiaskot: Inte ett enda bud på miljardcentrum

Fastighetsvärlden berättar varför den tänkta storaffären faller. Har fått kalla handen från investerarna. Säljaren förlänger tidsfristen med hela ett år.

Tidigare folkhemsjätten planerar fler nedläggningar

Tiden har sprungit i kapp kedjan som överlevt sig själv – krympt med 75 procent sedan storhetstiden.

Långläsning: Så överlevde Wallenstam krisen

I den nyutgivna boken ”Mot alla odds” berättar Hans Wallenstam om en av de mest dramatiska perioderna i Sveriges moderna historia – 90-talskrisen. FV bjuder på ett smakprov ur boken, där läsaren kastas in mitt i stormens öga.

Tillbaka till förstasidan