Fastigheten Lagern 6 ligger i hörnet Vasagatan och Olof Palmes gata. Foto: Fastighetsvärlden

Probitas köper Rikshems HK-fastighet

Det blir Probitas som förvärvar fastigheten Lagern 6 på Vasagatan i centrala Stockholm från Rikshem. Fastigheten innehåller 2.900 kvm lokaler, bland annat Rikshems egna huvudkontor – som snart ska flytta ut. Det blir Probitas 16:e fastighet.

Annons

JLL har varit rådgivare till säljaren i transaktionen. Tango har varit köparens rådgivare.

Probitas fastighetsinnehav uppgår till en yta av ca 90.000 kvm efter förvärvet.

Stockholm Lagern 6 är en kommersiell fastighet som idag inrymmer kontor till cirka tre fjärdedelar av ytan. Fastigheten har utöver kontorsytor tillhörande butiks-/service- /restaurangytor på gatuplanet. Rikshem har idag lokaler i tre av fem våningsplan efter att ha expanderat ytorna allteftersom bolaget växt.

Köpeskillingen i affären är hemlig. Fastighetsvärlden bedömer priset till cirka 400 miljoner kronor, motsvarande runt 135.000 kr/kvm.

Fastigheten, som är upplåten med äganderätt, har varit i Rikshems ägo sedan 2010. Fastigheten ligger på Vasagatan 52, i hörnet med Olof Palmes gata.

– Det finns en stark efterfrågan på kommersiella cityfastigheter och Stockholm Lagern 6 ligger i ett mycket attraktivt läge. Avyttringen är en naturlig konsekvens av Rikshems investeringsstrategi där vi renodlar fastighetsbeståndet till att innefatta bostäder och samhällsfastigheter. Vi fortsätter nu vår utvecklingsresa där vi stärker befintligt bestånd och investerar i nyproduktion, säger Anette Frumerie, vd på Rikshem.

Den nya ägaren Probitas AB äger och förvaltar fastigheter i Stockholms innerstad. Namnet Probitas betyder hederlighet, vilket är ett av företagets ledord. Probitas AB ägs av Immanuelskyrkans församling. Syftet är att skapa en stabil delfinansiering av Immanuelskyrkans verksamhet och långsiktigt trygga dess uppdrag att bedriva arbete i Stockholm, i Sverige och runtom i Världen.

– Vi gläds åt ytterligare en kommersiell kontorsfastighet i ljust och centralt parkläge, säger Samuel Borg, vd och koncernchef på Probitas AB.

Probitas äger sedan tidigare totalt 15 fastigheter, varav den mest välkända är Jarlahuset (fastigheten Provision 4) på Birger Jarlsgatan 57–63 som bland annat har Spotify som hyresgäst. Bolaget äger även tre fastigheter strax norr om den nu förvärvade fastigheten, på andra sidan Norra Bantorget: Berget 1, facklan 5 och Barnhusväderkvarnen 22.

Rikshem flyttar under sensommaren sitt huvudkontor till fastigheten Duvan 6, Copper Building, på Klara södra kyrkogata i centrala Stockholm. Där kommer Rikshem att hålla till på ett våningsplan, jämfört med dagens lokaler som är fördelade på tre våningsplan.

Enligt plan frånträder Rikshem Lagern 6 under senare del av hösten 2022.

Rikshem köpte fastigheten Lagern 6 från Niam hösten 2010. Niam hade två år tidigare blivit ägare till fastigheten när bolaget i en paketaffär med Vasakronan förvärvade 41 fastigheter. Det var dåvande vd:n Jan Erik Höjvall som slog till och förvärvade fastigheten när Rikshem (då Dombron) var nyskapat av ägaren Fjärde AP-fonden och AMF.

Se fler affärer i närheten på FV:s Affärskarta här.

Fastigheten Lagern 6 ligger mellan Norra Bantorget (med LO-borgen) och Centralstationen. Foto: Fastighetsvärlden

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartläggning: Bolagen som vågat börja bygga

FV listar bolagen som satt spaden i backen för nya projekt. ✓ 80 projekt. 9.600 bostäder

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Riksbanken: ”Vi klarade det första testet”

Aino Bunge, vice riksbankschef, talade på Fastighetsdagen minskad inflation och förslag på reglering av företagsobligationsmarknaden.

Sofia Watt, Catellas ordf.

Watt tar klubban efter Claesson

Catella får nu en helt jämställd styrelse, vilket fortfarande är ovanligt i noterade bolag.

Debatt: Varför används inte Boverkets kreditgaranti?

Kameos Sebastian Martens Harung och Fredrik Källgren skriver debattinlägg om att AB Sverige är i kris vad gäller nyproduktion av bostäder.

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Tillbaka till förstasidan