Fastigheten Lagern 6 ligger i hörnet Vasagatan och Olof Palmes gata. Foto: Fastighetsvärlden

Probitas köper Rikshems HK-fastighet

Det blir Probitas som förvärvar fastigheten Lagern 6 på Vasagatan i centrala Stockholm från Rikshem. Fastigheten innehåller 2.900 kvm lokaler, bland annat Rikshems egna huvudkontor – som snart ska flytta ut. Det blir Probitas 16:e fastighet.

JLL har varit rådgivare till säljaren i transaktionen. Tango har varit köparens rådgivare.

Probitas fastighetsinnehav uppgår till en yta av ca 90.000 kvm efter förvärvet.

Stockholm Lagern 6 är en kommersiell fastighet som idag inrymmer kontor till cirka tre fjärdedelar av ytan. Fastigheten har utöver kontorsytor tillhörande butiks-/service- /restaurangytor på gatuplanet. Rikshem har idag lokaler i tre av fem våningsplan efter att ha expanderat ytorna allteftersom bolaget växt.

Köpeskillingen i affären är hemlig. Fastighetsvärlden bedömer priset till cirka 400 miljoner kronor, motsvarande runt 135.000 kr/kvm.

Fastigheten, som är upplåten med äganderätt, har varit i Rikshems ägo sedan 2010. Fastigheten ligger på Vasagatan 52, i hörnet med Olof Palmes gata.

– Det finns en stark efterfrågan på kommersiella cityfastigheter och Stockholm Lagern 6 ligger i ett mycket attraktivt läge. Avyttringen är en naturlig konsekvens av Rikshems investeringsstrategi där vi renodlar fastighetsbeståndet till att innefatta bostäder och samhällsfastigheter. Vi fortsätter nu vår utvecklingsresa där vi stärker befintligt bestånd och investerar i nyproduktion, säger Anette Frumerie, vd på Rikshem.

Den nya ägaren Probitas AB äger och förvaltar fastigheter i Stockholms innerstad. Namnet Probitas betyder hederlighet, vilket är ett av företagets ledord. Probitas AB ägs av Immanuelskyrkans församling. Syftet är att skapa en stabil delfinansiering av Immanuelskyrkans verksamhet och långsiktigt trygga dess uppdrag att bedriva arbete i Stockholm, i Sverige och runtom i Världen.

– Vi gläds åt ytterligare en kommersiell kontorsfastighet i ljust och centralt parkläge, säger Samuel Borg, vd och koncernchef på Probitas AB.

Probitas äger sedan tidigare totalt 15 fastigheter, varav den mest välkända är Jarlahuset (fastigheten Provision 4) på Birger Jarlsgatan 57–63 som bland annat har Spotify som hyresgäst. Bolaget äger även tre fastigheter strax norr om den nu förvärvade fastigheten, på andra sidan Norra Bantorget: Berget 1, facklan 5 och Barnhusväderkvarnen 22.

Rikshem flyttar under sensommaren sitt huvudkontor till fastigheten Duvan 6, Copper Building, på Klara södra kyrkogata i centrala Stockholm. Där kommer Rikshem att hålla till på ett våningsplan, jämfört med dagens lokaler som är fördelade på tre våningsplan.

Enligt plan frånträder Rikshem Lagern 6 under senare del av hösten 2022.

Rikshem köpte fastigheten Lagern 6 från Niam hösten 2010. Niam hade två år tidigare blivit ägare till fastigheten när bolaget i en paketaffär med Vasakronan förvärvade 41 fastigheter. Det var dåvande vd:n Jan Erik Höjvall som slog till och förvärvade fastigheten när Rikshem (då Dombron) var nyskapat av ägaren Fjärde AP-fonden och AMF.

Se fler affärer i närheten på FV:s Affärskarta här.

Fastigheten Lagern 6 ligger mellan Norra Bantorget (med LO-borgen) och Centralstationen. Foto: Fastighetsvärlden

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan