Prisrekord: 95000 kr/kvm

Annons

Strand Hotell vid Nybrokajen sålt för 600 miljoner. Svenska Frimurarorden utökar sitt fastighetsbestånd vid Nybrokajen i centrala Stockholm genom att förvärva fastigheten Måns Bock 6, mer känd som Strand Hotell. Säljare är Home Properties. Fastighetsvärdet i transaktionen uppgår till cirka 600 miljoner kronor och det ger ett kvadratmeterpris på hela 95.000 kronor, vilket är en rekordnivå. Tenzing och advokatfirman Nordia var rådgivare till säljaren. Stiftelsernas rådgivare har varit Crown Nordic Management och advokatfirman Glimstedt.

Fastigheten uppfördes 1912 och är på 6.341 kvadratmeter fördelat på 152 rum varav 19 finns i en grannfastighet. Hotellet som är ett av Stockholms mest prestigefyllda hyrs av The Rezidor Hotel Group under varumärket Radisson Blue.
– Den här affären gör genom sin renodling av fastighetsbeståndet och starka kassaflöde att Home Properties ytterligare förstärker sin finansiella ställning och resurser till nya förvärv, säger Petter A Stordalen, ägare och styrelseordförande i Home Properties.

Frimurarorden och dess stiftelser äger redan de andra tre fastigheterna i kvarteret Måns Bock och genom förvärvet äger de nu hela kvarteret. Den äldsta byggnaden är Ordenshuset som uppfördes på 1750-talet.

– Strand Hotell är ett landmärke i Stockholm, ett klassiskt hotell med unikt läge vid Nybroviken. Det är mycket glädjande att kunna tillföra denna fastighet till vårt innehav. Närheten till de två andra fastigheterna skapar också långsiktigt driftsmässiga kostnadsfördelar och utvecklingsmöjligheter, säger fastighetsbolagens verkställande direktör och stiftelsernas sekreterare Jan-Magnus Hagman.

Försäljningsprocessen var snabb då Tenzing fick uppdraget i mitten av maj. Rådgivningsbolaget var under våren rådgivare vid försäljningen av fastigheten Bodarne 14 på Strandvägen 1–3, granne med Dramaten, som ligger på andra sidan Nybroviken. Tenzing berättar nu att kvadratmeterpriset i den affären uppgick till 92.000 kronor. Den nu genomförda affären toppade alltså den höga nivån.

– Det fanns intressenter som var villiga att betala en hög nivå men Frimurarordens Stiftelser var beslutsamma och snabba. Intresset visar att det finns en stor efterfrågan även på äldre, vackra och välbelägna fastigheter, säger Göran Hagbarth på Tenzing.

Fastighetsvärlden Idag 2011-07-04

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Svensk megasuccé mitt i London

Genomför årets största uthyrning i West End när tidigare varuhus konverteras till högklassiga kontor.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Tillbaka till förstasidan