Prisrekord: 95000 kr/kvm

Strand Hotell vid Nybrokajen sålt för 600 miljoner. Svenska Frimurarorden utökar sitt fastighetsbestånd vid Nybrokajen i centrala Stockholm genom att förvärva fastigheten Måns Bock 6, mer känd som Strand Hotell. Säljare är Home Properties. Fastighetsvärdet i transaktionen uppgår till cirka 600 miljoner kronor och det ger ett kvadratmeterpris på hela 95.000 kronor, vilket är en rekordnivå. Tenzing och advokatfirman Nordia var rådgivare till säljaren. Stiftelsernas rådgivare har varit Crown Nordic Management och advokatfirman Glimstedt.

Fastigheten uppfördes 1912 och är på 6.341 kvadratmeter fördelat på 152 rum varav 19 finns i en grannfastighet. Hotellet som är ett av Stockholms mest prestigefyllda hyrs av The Rezidor Hotel Group under varumärket Radisson Blue.
– Den här affären gör genom sin renodling av fastighetsbeståndet och starka kassaflöde att Home Properties ytterligare förstärker sin finansiella ställning och resurser till nya förvärv, säger Petter A Stordalen, ägare och styrelseordförande i Home Properties.

Frimurarorden och dess stiftelser äger redan de andra tre fastigheterna i kvarteret Måns Bock och genom förvärvet äger de nu hela kvarteret. Den äldsta byggnaden är Ordenshuset som uppfördes på 1750-talet.

– Strand Hotell är ett landmärke i Stockholm, ett klassiskt hotell med unikt läge vid Nybroviken. Det är mycket glädjande att kunna tillföra denna fastighet till vårt innehav. Närheten till de två andra fastigheterna skapar också långsiktigt driftsmässiga kostnadsfördelar och utvecklingsmöjligheter, säger fastighetsbolagens verkställande direktör och stiftelsernas sekreterare Jan-Magnus Hagman.

Försäljningsprocessen var snabb då Tenzing fick uppdraget i mitten av maj. Rådgivningsbolaget var under våren rådgivare vid försäljningen av fastigheten Bodarne 14 på Strandvägen 1–3, granne med Dramaten, som ligger på andra sidan Nybroviken. Tenzing berättar nu att kvadratmeterpriset i den affären uppgick till 92.000 kronor. Den nu genomförda affären toppade alltså den höga nivån.

– Det fanns intressenter som var villiga att betala en hög nivå men Frimurarordens Stiftelser var beslutsamma och snabba. Intresset visar att det finns en stor efterfrågan även på äldre, vackra och välbelägna fastigheter, säger Göran Hagbarth på Tenzing.

Fastighetsvärlden Idag 2011-07-04

Fler Nyheter från förstasidan

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Tillbaka till förstasidan