Prisraketen Hallunda om en halv miljard i konkurs

Annons

Hög ränta knäckte stora Hallunda Centrum. Ägaren till Hallunda Centrum i Botkyrka är försatt i konkurs av Sø- og Handelsrettens skrifteret i Danmark. Konkursförvaltaren, advokat, Pernille Bigaard, berättar för Fastighetsvärlden att målet är att sälja den stora fastigheten söder om Stockholm strax efter årsskiftet.

Hallunda Centrum har haft en uppseendeväckande prisutveckling som Fastighetsvärlden följt genom åren. I mars 2006 sålde danska Ejendomsvaekst anläggningen till det brittiska bolaget C&L. FV kunde då avslöja köpeskillingen till 360 miljoner kronor – för 80 procent av köpcentret, alltså ett totalt fastighetsvärde om 450 miljoner. Det kan jämföras med de 286 miljoner som bolaget förvärvade köpcentrumet för från Rodamco i augusti 2005, vilket ger en värdeökning på 1,1 miljon per vardag. Under 2007 köpte Ejendomsvaekst, då namnändrat till Investea, åter fastigheten och noterade den på First North-listan under namnet Investea Stockholm Retail. Man var kvar som majoritetsägare. Två år senare avnoterades Hallundabolaget. I augusti 2011 klev Gunnar Mannerheim (genom sitt bolag M6 Capital) in som huvudägare i Investea, då namnändrat till Scandinavian Properties A/S, där även Angered Centrum, Arkaden i Skellefteå och Diagonalen i Kungens Kurva ingår. Men allt gick inte att rädda.

– Här är konkurs den enda utvägen. Det är vårt beslut och gäller endast Hallunda Centrum, säger Curt Ahnström, M6:s rådgivare till Fastighetsvärlden.

När Fastighetsvärlden talar med några av hyresgästerna i centrumet säger de att det är full fart, fullt uthyrt och många som vill flytta in men som inte kan få lokaler.

– Det stämmer, vi har fyllt upp riktigt bra sedan vi kom in i bilden. Kassaflödet har varit dåligt men det hade blivit positivt under 2013. Men vi har inte lyckats i förhandlingarna för bättre lånevillkor med bättre ränta. Vi har försäkringsbolaget Codan som garanterar lånet gentemot banken och de har inte accepterat några ändringar i det gamla avtalet. Till slut blev det ett akut likviditetsproblem, berättar Ahnström.

M6 har via Scandinavian Properties ägt 80 procent i Hallunda Centrum. Hallunda Centrum innehåller cirka 25 000 kvm uthyrningsbar yta, varav stor del kontors- och servicelokaler. Den totala ytan är, enligt Ahnström, 36 000 kvm.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-25

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan