Praderas Ikeaflopp – Savills IM tar över hus för 1,2 mdr

Våren 2017 meddelade Pradera att bolaget köpt fastigheter från Ikea Centres för 8,5 miljarder. Men det blev aldrig någon affär med den svenska delen eftersom Pradera inte lyckades få ihop pengarna. Nu köper istället Savills IM de fyra svenska fastigheterna som ingår i beståndet för 1,2 miljarder kronor.

Savills Investment Management (Savills IM) lanserar Nordic Fund III – Retail. Fonden har initialt tagit in cirka 1 miljard kronor i kapital och förvärvat externhandelsfastigheter intill Ikea i fyra orter. De fyra tillgångarna förvärvades av Ikea Centers för ett belopp om cirka 1,2 miljarder kronor och är belägna i Borlänge, Uppsala, Uddevalla och Haparanda. Fastigheterna är lokaliserade intill Ikea-varuhus och innehåller en diversifierad mix av hyresgäster med starka nationella varumärken.

I affären ingår fyra svenska fastigheter om totalt 67.000 kvm. Det gäller handelsanläggningarna bredvid möbeljättens varuhus )alltså inte själva möbelvaruhusen) i följande orter:

  • Uddevalla, 22.000 kvm fördelat på 9 butiker (fastigheten Herrestads-torp 1:47).
  • Haparanda, 11.000 kvm fördelat på 10 butiker (fastigheten Mjärden 2).
  • Borlänge, 27.000 kvm fördelat på 16 butiker (fastigheterna Arkitekten 5 och Handlaren 2, 3).
  • Uppsala, 8.000 kvm fördelat på 5 butiker (delar av fastigheten Fyrislund 6:3).

Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling har varit rådgivare till säljaren Ikea.

Savills IM blir ägare efter att handelsspecialisten Pradera inte lyckats gå mål med hela sitt planerade förvärv av de 25 handelsfastigheter runt om i Europa som Ikea avyttrade för motsvarande 8,5 miljarder kronor våren 2017 (läs mer här). Det skulle ha blivit Praderas första bestånd i Sverige. Av de 25 handelsfastigheterna gick Pradera istället i mål med endast 18.

”Vi beslutade oss för att inte gå vidare med en option att förvärva sju av fastigheterna från Ikea Cetres, utan har istället valt att fokusera på de 18 handelsfastigheter som finns i Tyskland, Frankrike och Polen samt en i Tjeckien”, skriver Pradera i en kommentar till Fastighetsvärlden.

Savills IM:s Nordic III – Retail har en målsättning om minst 7 procent totalavkastning med fokus på en hög och stabil löpande avkastning. Fondens strategi omfattar både externhandel såväl som butiksenheter i citylägen i de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland. Fonden kommer att kapitalisera på Savills IM’s erkänt starka nordiska närvaro och erfarenhet inom segmentet vilket även kommer möjliggöra en högre avkastning.

Justin O’Connor, VD, Savills Investment Management, kommenterar:

– Nordic Fund III – Retail kan dra fördel av vår stora erfarenhet inom investeringar i handelsfastigheter, med cirka SEK 40 mdr i handelsfastigheter under förvaltning. Vår nordiska plattform skapar en stark lokalkännedom tillsammans med vår globala erfarenhet som gör det möjligt för oss att finna attraktiva objekt där vi kan fortsätta förbättra handelsplatser som i slutändan skapar högre avkastning för både våra kunder och hyresgäster.

Peter Brostrom, Nordenchef, Savills Investment Management, kommenterar:

– De fyra tillgångarna förvärvade av Ikea Centres ligger väl i linje med fondens investeringsstrategi. Strategin bygger på att skapa avkastning genom ökade hyresintäkter via utveckling och nära samarbete med hyresgäster för att nå en förbättrad mix av butiker som i slutändan kommer öka antalet besökare till varje område.

 Det är alltså inte några varuhus som säljs. Anledningen till att Ikea säljer de 25 handelsanläggningarna är att bolaget bedömer att det inte går att skapa ”mötesplatser” vid anläggningarna. De fyra anläggningarna i Sverige är snarare externa delar för volymhandel än integrerade shoppingcenter. Ikea ser helst en och samma ingång till varuhuset och intilliggande shoppingcentrum/galleria.
Savills IM har investerat i Norden i över tio år. Investeringsteamet består av 15 fastighetsexperter baserade i Stockholm och Köpenhamn.

Fler Nyheter från förstasidan

Digital aktör söker 2.000 kvm i innerstaden

Expanderar och vill jämföra alternativ.

”SMS-låneränta” för skakig bostadsutvecklare

Villkoren motsvarar årsränta på över 145 procent.

Wihlborgs hyr ut 8.200 kvm i centrala Malmö

Fyller upp efter Tullverkets flytt.

Amastens hemliga investerare nu offentlig

Blir en av de största ägarna i bolaget med nära 19 procent av aktierna efter riktad nyemission.

Spotifyhuset var nästan uthyrt till annan hyresgäst

Det var väldigt nära att bli flytt för streamingjätten.

Går från Riksbyggen till Finansdepartementet

Kommer att jobba under ledning av bostadsministern.

Rikshem utökar beståndet i Kalmar

Ett 15-årigt hyresavtal är tecknat för fastigheten.

Danska konkurrenten vill utmana hotelljättarna

Siktar på upp till 60 hotell i Sverige.

Andersson in i Nyfosas styrelse – ordföranden slutar

Det stuvas om i styrelsen för det offensiva bolaget. Bengt Kjell berättar om beslutet.

Högt tryck på kvinnlig investerarklubb

Medlemsantalet har exploderat.

Fortsatt förtroende för Nuder i Hemsö

”Har gjort en värdefull insats på ett förtroendefullt sätt.”

Nils Pers lämnar Stena

Två trotjänare lämnar bolaget som satsar allt hårdare på projekt.

Köper för halv miljard inom tullarna

K-märkt fastighet får ny ägare efter 13 år.

Spotifys oväntade drag

Behåller hela ytan trots nya lokalerna i Urban Escape.

Tillbaka till förstasidan