Praderas Ikeaflopp – Savills IM tar över hus för 1,2 mdr

Våren 2017 meddelade Pradera att bolaget köpt fastigheter från Ikea Centres för 8,5 miljarder. Men det blev aldrig någon affär med den svenska delen eftersom Pradera inte lyckades få ihop pengarna. Nu köper istället Savills IM de fyra svenska fastigheterna som ingår i beståndet för 1,2 miljarder kronor.

Savills Investment Management (Savills IM) lanserar Nordic Fund III – Retail. Fonden har initialt tagit in cirka 1 miljard kronor i kapital och förvärvat externhandelsfastigheter intill Ikea i fyra orter. De fyra tillgångarna förvärvades av Ikea Centers för ett belopp om cirka 1,2 miljarder kronor och är belägna i Borlänge, Uppsala, Uddevalla och Haparanda. Fastigheterna är lokaliserade intill Ikea-varuhus och innehåller en diversifierad mix av hyresgäster med starka nationella varumärken.

I affären ingår fyra svenska fastigheter om totalt 67.000 kvm. Det gäller handelsanläggningarna bredvid möbeljättens varuhus )alltså inte själva möbelvaruhusen) i följande orter:

  • Uddevalla, 22.000 kvm fördelat på 9 butiker (fastigheten Herrestads-torp 1:47).
  • Haparanda, 11.000 kvm fördelat på 10 butiker (fastigheten Mjärden 2).
  • Borlänge, 27.000 kvm fördelat på 16 butiker (fastigheterna Arkitekten 5 och Handlaren 2, 3).
  • Uppsala, 8.000 kvm fördelat på 5 butiker (delar av fastigheten Fyrislund 6:3).

Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling har varit rådgivare till säljaren Ikea.

Savills IM blir ägare efter att handelsspecialisten Pradera inte lyckats gå mål med hela sitt planerade förvärv av de 25 handelsfastigheter runt om i Europa som Ikea avyttrade för motsvarande 8,5 miljarder kronor våren 2017 (läs mer här). Det skulle ha blivit Praderas första bestånd i Sverige. Av de 25 handelsfastigheterna gick Pradera istället i mål med endast 18.

”Vi beslutade oss för att inte gå vidare med en option att förvärva sju av fastigheterna från Ikea Cetres, utan har istället valt att fokusera på de 18 handelsfastigheter som finns i Tyskland, Frankrike och Polen samt en i Tjeckien”, skriver Pradera i en kommentar till Fastighetsvärlden.

Savills IM:s Nordic III – Retail har en målsättning om minst 7 procent totalavkastning med fokus på en hög och stabil löpande avkastning. Fondens strategi omfattar både externhandel såväl som butiksenheter i citylägen i de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland. Fonden kommer att kapitalisera på Savills IM’s erkänt starka nordiska närvaro och erfarenhet inom segmentet vilket även kommer möjliggöra en högre avkastning.

Justin O’Connor, VD, Savills Investment Management, kommenterar:

– Nordic Fund III – Retail kan dra fördel av vår stora erfarenhet inom investeringar i handelsfastigheter, med cirka SEK 40 mdr i handelsfastigheter under förvaltning. Vår nordiska plattform skapar en stark lokalkännedom tillsammans med vår globala erfarenhet som gör det möjligt för oss att finna attraktiva objekt där vi kan fortsätta förbättra handelsplatser som i slutändan skapar högre avkastning för både våra kunder och hyresgäster.

Peter Brostrom, Nordenchef, Savills Investment Management, kommenterar:

– De fyra tillgångarna förvärvade av Ikea Centres ligger väl i linje med fondens investeringsstrategi. Strategin bygger på att skapa avkastning genom ökade hyresintäkter via utveckling och nära samarbete med hyresgäster för att nå en förbättrad mix av butiker som i slutändan kommer öka antalet besökare till varje område.

 Det är alltså inte några varuhus som säljs. Anledningen till att Ikea säljer de 25 handelsanläggningarna är att bolaget bedömer att det inte går att skapa ”mötesplatser” vid anläggningarna. De fyra anläggningarna i Sverige är snarare externa delar för volymhandel än integrerade shoppingcenter. Ikea ser helst en och samma ingång till varuhuset och intilliggande shoppingcentrum/galleria.
Savills IM har investerat i Norden i över tio år. Investeringsteamet består av 15 fastighetsexperter baserade i Stockholm och Köpenhamn.

Fler Nyheter från förstasidan

Succé för ny stor takterrass på Mall of Scandinavia

Se bilder från den nya satsningen. Smygöppnades under tisdagen. FV var på plats.

Kraftig försening för Castellums tullnära storprojekt

Utpekat som hetaste framtidsområdet i Stockholm.

Oscar säljer med vinst

Avyttrar i vattennära läge.

Tar över AFA:s lyxläge

Hyr lokaler i hörnet Drottninggatan/Klarabergsgatan mitt i Stockholm.

Rekord: Fastigheter utgör nu nio procent av börsvärdet

Fler noteringar att vänta, enligt Pangea. Men alla segment utvecklas inte bra. Se substansvärdet för 30 bolag.

Heta innerstadsaffärer nära att slutföras

Dessutom väntar säljprocess för glödhet fastighet utanför tullarna.

Stor hyresgäst lämnar MoS

2.500 kvm vid den ena ingången fylls med het pop up-butik.

Nyfosa köper för 1,6 miljarder

Börsnoterat bolag säljer. Portfölj med 21 kommersiella fastigheter. Se fastighetslista.

Udda duo i affär om 1,4 mdr

15 fastigheter i Stockholmsområdet ingår i transaktionen.

Nytt landmärke i Stockholm görs om till hyresrätter

242 planerade bostadsrätter får en annan upplåtelseform. ”Det blir oavsett en bra affär för oss”.

Mindre kontorsyta – men dubbelt så många kontorsarbetsplatser

Fastighetsvärlden redogör för ytfördelningen i nya Sturekvarteret, segment för segment. Se även flera nya illustrationer.

Göteborg följer Malmö – bantar närvaron på Mipim

”Det är inte positivt för helheten. Nu ska vi samla partnerskapet och lyssna på hur övriga tänker.”

K2A börjar handlas på börsen idag

Se bilder från morgonens inringning.

Heba köper för 700 mkr

Det tidigare så försiktiga och lågmälda bostadsbolaget slår till med ännu en stor affär.

Tillbaka till förstasidan