Postnord väljer nystartade logistikbolaget

Jula Logistics har skrivit avtal med sin första externa kund – Postnord. Etableringen sker i nya logistrikhuben Marjarp som kan växa stort kommande år. ”Vi ser området som ett Göteborg Östra”, säger Jula Logistics vd Lennart Karlsson.

Annons

Butikskedjan Julas logistikverksamhet avknoppades i fjol till bolaget Jula Logistics, som ägs av KJB Holding AB.

En del av syftet med bolaget är att utveckla verksamheten kring godshamnen i Falköping. Cirka 12 mil nordost om Göteborg.

Varje dag går tågfrakt till och från Göteborgs hamn via Marjarp. Dessutom går Europapendeln från järnvägshubben Duisburg i Tyskland upp till logistikområdet i Falköping.

Runt spårområdet i Falköping växer det nu upp logistikverksamhet, där Jula Logistics tillsammans med Falköpings kommun, i form av Skaraborg Logistic center, utvecklar området.

Den första etableringen är nu klar i form av Postnord, som samlokaliserar fyra brevbärarkontor till en 10.000 kvm stor tomt (rangeryta) intill tågterminalen på Majarpsområdet. 40 nya medarbetare anställs, utöver de 80 som redan finns i Falköping.

Det är Betonmast som bygger postterminalen på 2.500 kvm. Ordervärdet ligger på 29 miljoner kronor. Bygget har precis startar och beräknas vara klart i oktober 2020.

– Postnord ger ytterligare en styrka till området, Lennart Karlsson, vd för Jula Logistics till Fastighetsvärlden. Vi satsar mycket att skapa en bra infrastruktur på transportsidan men även logistik. Med en aktör som Postnord i området får vi till utflödena också.

Jula Logistics kommer att ha 60.000 kvadratmeter mark att hantera mellan två nya tågspår som nu byggs. Kommunen kommer även att bygga en industrigata.

– Vi har flera intressanta projekt på gång men inget inget som är klart ännu. Det finns ett stort intresse. Det kan nog ske fler affärer inom 3–6 månader.

Jula Logistics har tidigare ”bara” haft en fastighet – i form av norra ”Europas största lager” – Julas centrallager i Skara. Något som Fastighetsvärlden tidigare skrivit om.

– Nu står vi på samma nivå som Jula AB och kan vi köpa och sälja tjänster till flera företag. Postnord blir första externa kunden för lageretableringen. Sedan har vi flera stora kunder på containerpendlarna, som nyttjar transportsidan, exempelvis Ikea, Volvo och Mio.

Trafikverket satsar mycket på Falköping som en hub där man bygger ut stickspår mot stambanan.

– För att avlasta men också skapa möjligheter för stambanan både norr- och söderut i förlängningen. Vi ser Falköping lite som ett Göteborg Östra. Det känns jättespännande med den här infrastrukturen, säger Lennart Karlsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Tillbaka till förstasidan