Norra Station i kvarteret Härden, beläget där Norra Stationsgatan möter Hälsingegatan i Stockholm. Illustration: Humlegården och BSK Arkitekter.

PTS hyr 5.700 kvm av Humlegården i Hagastaden

Bland över 50 lokalförslag föll valet på Humlegårdens utvecklingsprojekt Norra Station i Hagastaden när Post- och telestyrelsen sökte nytt kontor. Det sexåriga avtalet avser lokaler om cirka 5.700 kvm. Inflyttning sker 1 december 2021. FV kan berätta att hyran är nästan 4.500 kr/kvm.

Myndigheten flyttar därmed in i de lokaler där Arbetsförmedlingen tidigare hade sitt kontor.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets sjätte största kontorsuthyrning hittills i år, se lista här.

Post och Telestyrelsen hyr nu lokaler av Vasakronan i Svea Artilleri på Valhallavägen 117, nära Stadion. Hyran där nu är är 2.900 kr/kvm, baserat på äldre kontrakt. Myndigheten flyttade dit 2010, då från Birgers Jarlsgatan 16

Av de 50 lokalförslagen som PTS fick var det från Fabege som gällde Franzéngatan på Kungsholmen den främsta utmanaren. Att stanna hos Vasakronan, som var ett alternativ, hade inneburit liknande hyresnivå som hos Humlegården framöver, men med mindre flexibla lokaler. 

Post- och telestyrelsen (PTS) hyr framöver lokaler om cirka 5.700 kvm på Hälsingegatan 38 i kvarteret Härden 15. Fastigheten är en del av Norra Station, Humlegårdens stora utvecklingsprojekt beläget mitt i mötet mellan Vasastaden och Hagastaden. Här genomgår ett befintligt kvarter en spännande och omfattande utveckling, med målsättningen att skapa en ny nod i området.

Tenant & Partner har varit PTS rådgivare.

Intresset för platsen är stort. Fastigheten Norra Station har en total uthyrningsbar yta om cirka 18.000 kvm och genom tidigare uthyrningar under året är nu omkring 11.000 kvm uthyrda. Flera dialoger med intressenter pågår, uppger Humlegården.

– Vi har valt att ta ett helhetsgrepp om kvarteret, med ambitionen att skapa en ny nod i området. Läget är utmärkt, precis i mötet mellan Vasastaden och det framväxande Hagastaden. Det skapar en naturlig dynamik och gör platsen intressant. Här möts man idag av urbana stadskvarter som tydligt visar att stadsdelen blivit den utvidgning av Stockholms innerstad som man strävat efter, säger Anneli Jansson, vd på Humlegården.

PTS:s nya kontor ska stödja nytt arbetssätt och främja samarbete
Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet i Sverige som ansvarar för bevakningen av elektronisk kommunikation och post. Myndigheten hade flera krav när de sökte lokaler i Stockholm. Närhet till Centralstationen och spårbunden kollektivtrafik, ett kontor som ska stödja verksamhetens nya arbetssätt, främja samarbete och stärka gemenskapen. Myndigheten har även höga krav på flexibilitet och sökte lokaler som kan förändras i takt med att verksamhetens behov utvecklas.

– Vi är mycket glada över att få välkomna PTS till Norra Station. Konkurrensen har varit hård och vi ser uthyrningen som ett tydligt kvitto på platsens attraktivitet och att vi träffat rätt i vår ambitionsnivå. Norra Station utvecklas för att möta moderna arbetssätt och framtidens krav på föränderlighet, flexibilitet och ett intressant sammanhang. Kunderna efterfrågar hög service och effektiva ytor men även delningstjänster som innebär att kontoret sträcker sig bortom den egna lokalens väggar, säger Anneli Jansson.

Fler Nyheter från förstasidan

Alecta gör stort köp på Söder

Köpeskillingen en bit över en miljard kronor.

Areim köper vid Bromma Blocks

Affär i ett utvecklingsområde där Svenska Hus är en tung aktör.

Bildextra: Spana in Bianca Ingrossos nya kontor

Se det hypade bolagets nya kontorslokaler.

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tillbaka till förstasidan