Ännu ett bakslag för McDonalds i cityläge

McDonalds fortsätter att dra sig tillbaka från citylägen. Vid årsskiftet stängde hamburgerkedjan även en restaurang i centrala Stockholm. På olika ställen runt om i landet är det H&M, thaimat, norsk mat och en konkurrerande hamburgerkedja som tagit över lokalerna.

McDonalds har sedan några månader tillbaka inga cityrestauranger i Uppsala, Östersund, Jönköping eller Gävle och inte heller i centrala Malmö.

Vid årsskiftet stängde kedjan dessutom ner sin restaurang på Nybrogatan 18 i Stockholm efter att ha funnits där i runt 30 år. Det är den första att stänga i centrala Stockholm.

Det är thaimatskedjan Pong som flyttar in i lokalerna där. Lokalerna håller för tillfället på att byggas om för att anpassas till den nya verksamheten. Pong-gruppen grundades 2004 och har för närvarande 18 restauranger.

Den aktuella fastigheten Järnlodet 4 ägs av föreningen Stockholms Forum. Fastigheten ligger mellan Dramaten och Östermalmstorg.

Efter nedläggningen har McDonalds kvar 14 enheter i Stockholms innerstad.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att den norska restaurangkedjan Egon tagit över McDonalds enda cityläge i Uppsala (läs mer här). I Gävle har Espresso House tagit över den enda tidigare centrala McDonalds-etableringen (läs mer här). Även i Jönköping har den amerikanska kedjan lämnat city under det senaste året (läs mer här). Vid årsskiftet stängde kedjan också sin cityrestaurang i Östersund. I lokalerna har nu den norrländska hamburgekedjan Bastard Burgers etablerat sig. Även i centrala Uddevalla har man stängt en restaurang för någon månad sedan. Kedjan har även nyligen lämnat centrala Växjö för att istället satsa på två enheter i externa lägen. I Lund stängde McDonalds centrumrestaurang i början av förra året för att även där satsa mer i externa lägen. Lokalerna i centrum har övertagits av Pinchos.

I Malmö har McDonalds lokal vid Stortorget tagits över av H&M och den mest centrala McDonalds i rikets tredje största stad finns nu i södra delen av Triangeln.

Företrädare för McDonalds har tidigare berättat för Fastighetsvärlden att de flesta offensiva satsningarna framöver kommer att göras längs motorvägar, infartsleder och kringleder.

Fastighetsvärlden Idag 2018-04-23

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan