Ännu ett bakslag för McDonalds i cityläge

McDonalds fortsätter att dra sig tillbaka från citylägen. Vid årsskiftet stängde hamburgerkedjan även en restaurang i centrala Stockholm. På olika ställen runt om i landet är det H&M, thaimat, norsk mat och en konkurrerande hamburgerkedja som tagit över lokalerna.

McDonalds har sedan några månader tillbaka inga cityrestauranger i Uppsala, Östersund, Jönköping eller Gävle och inte heller i centrala Malmö.

Vid årsskiftet stängde kedjan dessutom ner sin restaurang på Nybrogatan 18 i Stockholm efter att ha funnits där i runt 30 år. Det är den första att stänga i centrala Stockholm.

Det är thaimatskedjan Pong som flyttar in i lokalerna där. Lokalerna håller för tillfället på att byggas om för att anpassas till den nya verksamheten. Pong-gruppen grundades 2004 och har för närvarande 18 restauranger.

Den aktuella fastigheten Järnlodet 4 ägs av föreningen Stockholms Forum. Fastigheten ligger mellan Dramaten och Östermalmstorg.

Efter nedläggningen har McDonalds kvar 14 enheter i Stockholms innerstad.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att den norska restaurangkedjan Egon tagit över McDonalds enda cityläge i Uppsala (läs mer här). I Gävle har Espresso House tagit över den enda tidigare centrala McDonalds-etableringen (läs mer här). Även i Jönköping har den amerikanska kedjan lämnat city under det senaste året (läs mer här). Vid årsskiftet stängde kedjan också sin cityrestaurang i Östersund. I lokalerna har nu den norrländska hamburgekedjan Bastard Burgers etablerat sig. Även i centrala Uddevalla har man stängt en restaurang för någon månad sedan. Kedjan har även nyligen lämnat centrala Växjö för att istället satsa på två enheter i externa lägen. I Lund stängde McDonalds centrumrestaurang i början av förra året för att även där satsa mer i externa lägen. Lokalerna i centrum har övertagits av Pinchos.

I Malmö har McDonalds lokal vid Stortorget tagits över av H&M och den mest centrala McDonalds i rikets tredje största stad finns nu i södra delen av Triangeln.

Företrädare för McDonalds har tidigare berättat för Fastighetsvärlden att de flesta offensiva satsningarna framöver kommer att göras längs motorvägar, infartsleder och kringleder.

Fastighetsvärlden Idag 2018-04-23

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan