Politikerna ändrade sig – fällde Hemfosa-affär

Med de förkrossande röstsiffrorna 29-5 fällde politikerna i Munkedal 299-miljonersaffären med Hemfosa. Debatten i kommunfullmäktige tog hela tre timmar. Affären som för några veckor sedan var politiskt förankrad är nu alltså slagen i spillror. Kommunalrådet sade till Fastighetsvärlden direkt efter mötet att han var ”bestört” över utgången.

Det blir inget stort fastighetsköp i Munkedal för Hemfosa. Politikerna i den lilla och tungt skuldsatta kommunen i Bohuslän var fram tills nyligen överens om en försäljning. Men de senaste dagarna har flera politiker ändrat uppfattning.

När kommunfullmäktige vid 22-tiden på onsdagskvällen röstade om fastighetsförsäljningen, värd 299 miljoner, blev det hela 29 ”nej-röster” och endast 5 ”ja-röster”. Endast moderaternas ledamöter röstade ”ja”.

– Så sent som för några dagar sedan var jag helt säker på att affären skulle gå igenom. Jag vet inte vad som hänt. Jag har aldrig tidigare varit med om att så många så sent ändrat uppfattning i en så stor fråga. Jag känner mig bestört, sade kommunalrådet Alf Sifversson (M), till Fastighetsvärlden direkt efter att voteringen ägt rum.

Under tisdag kväll blev det offentligt att kommunalrådet Claes Hedlund (C) valt att avgå efter att partigruppen valt att rösta nej till affären. Den nu inställda affären är ett stort bakslag för den borgliga femklövern som styr Munkedal. Under långa stunder verkade det även som att Socialdemokraterna skulle säga ”ja” till affären, men ett medlemsmöte ändrade det.

Rolf Jacobsson (Kd) som var andra talare vid det extrainsatta fullmäktige mötet, som endast behandlade fastighetsförsäljningen, talade bland annat om ”Bengt Kjells hemliga dubbeljobb som ordförande i två styrelser” (Kungsleden och Hemfosa).

Kommunalrådet Alf Sifversson igen:
– En fastighetsförsäljning var ett nytt grepp rent finanspolitiskt. Fastigheterna har egentligen inget värde så länge som vi äger. Nu hade vi en möjlighet att få ordning på ekonomin och den möjligheten lär inte återkomma. Vi kan inte försöka sälja igen. Vi har ingen trovärdighet kvar längre, säger Sifversson till Fastighetsvärlden.

Den planerade affären i Munkedal gällde 27 verksamhetsfastigheter om totalt 530000 kvadratmeter. Det genomsnittliga hyreskontraktet var på, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, 20 år. En annan förlorare vid den inställda affären är konsultfirman Pangea (tidigare Lundberg & Partners) som, enligt tidningen Bohusläningen, hade fått ett mäklararvode på 1,2 procent av köpeskillingen om affären hade genomförts.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kontaktades 35 möjliga intressenter för att köpa fastigheterna. Åtta visade intresse och de initiala buden lär ha legat mellan 250–280 miljoner kronor. I den andra budrundan ska sex intressenter ingått och där lämnade Hemfosa det högsta budet på 300 miljoner (som senare justerades till 299 miljoner.

idén till försäljningen föddes i samband med att Munkedals kommun avyttrade några vårdfastigheter till Kungsleden för några år sedan. Kommunen frågade då om det kunde finnas intresse från Kungsleden om att eventuellt köpa ett större paket fastigheter – och svaret blev ”ja”.

Mandatfördelningen i Munkedal ser ut enligt följande:
(c) 7
(m) 5
(kd) 3
(fp) 2
(ksff) 2
(mp) 1
(s) 12
(v) 2
(sd) 1 – (tom stol)

Läs ”relaterade länkar” nedan för att se hur affären utvecklats de senaste veckorna. Där finns även mer information om de aktuella fastigheterna.

Munkedal ligger mitt i Bohuslän, avståndet är ungefär lika långt till Svinesund som till Göteborg. Från centralorten Munkedal till Uddevalla är det cirka 25 km.

Fler Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Scius hyr ut 3.700 kvm till Spotify i nyinköpt kåk

Förvärvade fastigheten för bara några månader sedan för drygt en halv miljard kronor.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan