Politikerna ändrade sig – fällde Hemfosa-affär

Med de förkrossande röstsiffrorna 29-5 fällde politikerna i Munkedal 299-miljonersaffären med Hemfosa. Debatten i kommunfullmäktige tog hela tre timmar. Affären som för några veckor sedan var politiskt förankrad är nu alltså slagen i spillror. Kommunalrådet sade till Fastighetsvärlden direkt efter mötet att han var ”bestört” över utgången.

Det blir inget stort fastighetsköp i Munkedal för Hemfosa. Politikerna i den lilla och tungt skuldsatta kommunen i Bohuslän var fram tills nyligen överens om en försäljning. Men de senaste dagarna har flera politiker ändrat uppfattning.

När kommunfullmäktige vid 22-tiden på onsdagskvällen röstade om fastighetsförsäljningen, värd 299 miljoner, blev det hela 29 ”nej-röster” och endast 5 ”ja-röster”. Endast moderaternas ledamöter röstade ”ja”.

– Så sent som för några dagar sedan var jag helt säker på att affären skulle gå igenom. Jag vet inte vad som hänt. Jag har aldrig tidigare varit med om att så många så sent ändrat uppfattning i en så stor fråga. Jag känner mig bestört, sade kommunalrådet Alf Sifversson (M), till Fastighetsvärlden direkt efter att voteringen ägt rum.

Under tisdag kväll blev det offentligt att kommunalrådet Claes Hedlund (C) valt att avgå efter att partigruppen valt att rösta nej till affären. Den nu inställda affären är ett stort bakslag för den borgliga femklövern som styr Munkedal. Under långa stunder verkade det även som att Socialdemokraterna skulle säga ”ja” till affären, men ett medlemsmöte ändrade det.

Rolf Jacobsson (Kd) som var andra talare vid det extrainsatta fullmäktige mötet, som endast behandlade fastighetsförsäljningen, talade bland annat om ”Bengt Kjells hemliga dubbeljobb som ordförande i två styrelser” (Kungsleden och Hemfosa).

Kommunalrådet Alf Sifversson igen:
– En fastighetsförsäljning var ett nytt grepp rent finanspolitiskt. Fastigheterna har egentligen inget värde så länge som vi äger. Nu hade vi en möjlighet att få ordning på ekonomin och den möjligheten lär inte återkomma. Vi kan inte försöka sälja igen. Vi har ingen trovärdighet kvar längre, säger Sifversson till Fastighetsvärlden.

Den planerade affären i Munkedal gällde 27 verksamhetsfastigheter om totalt 530000 kvadratmeter. Det genomsnittliga hyreskontraktet var på, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, 20 år. En annan förlorare vid den inställda affären är konsultfirman Pangea (tidigare Lundberg & Partners) som, enligt tidningen Bohusläningen, hade fått ett mäklararvode på 1,2 procent av köpeskillingen om affären hade genomförts.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kontaktades 35 möjliga intressenter för att köpa fastigheterna. Åtta visade intresse och de initiala buden lär ha legat mellan 250–280 miljoner kronor. I den andra budrundan ska sex intressenter ingått och där lämnade Hemfosa det högsta budet på 300 miljoner (som senare justerades till 299 miljoner.

idén till försäljningen föddes i samband med att Munkedals kommun avyttrade några vårdfastigheter till Kungsleden för några år sedan. Kommunen frågade då om det kunde finnas intresse från Kungsleden om att eventuellt köpa ett större paket fastigheter – och svaret blev ”ja”.

Mandatfördelningen i Munkedal ser ut enligt följande:
(c) 7
(m) 5
(kd) 3
(fp) 2
(ksff) 2
(mp) 1
(s) 12
(v) 2
(sd) 1 – (tom stol)

Läs ”relaterade länkar” nedan för att se hur affären utvecklats de senaste veckorna. Där finns även mer information om de aktuella fastigheterna.

Munkedal ligger mitt i Bohuslän, avståndet är ungefär lika långt till Svinesund som till Göteborg. Från centralorten Munkedal till Uddevalla är det cirka 25 km.

Fler Nyheter från förstasidan

Krissiffror för Oscar

Flera kraftigt negativa siffror för bostadsutvecklaren. Bolaget vinstvarnar.

FV Quiz

FV Quiz: Nördtest (Medel)

Låt dig utmanas när det gäller fastighetsbeteckningar i centrala Stockholm.

Logicenters hyr ut 12.000 kvm till Thomas Cook

Nu startar Logicenter sitt första projekt i Skåne – och hälften är redan uthyrt.

Wallenstam utökar nära Avenyn

Köper för nästan 400 miljoner kronor.

Endast en procent vakans hos Hufvudstaden

Omförhandlingar för kontorslokaler innebar 43 procent högre hyror.

NCC byggstartar 30.000 kvm kontor på spekulation

Satsar i ett område i Stockholm där det saknas moderna kontorslokaler.

Eastnine köper för 1,3 mdr

Ny kontorspark med Telia och Danske Bank som hyresgäster.

Akelius nära sälja för 6 mdr

För diskussioner med köpare i affärer som gäller nästan 3.000 bostäder.

Brittisk investerare siktar på nya förvärv i Sverige

Gjorde första köpet i Norden för nära miljarden 2016.

God substanstillväxt hos Klövern

Vd Rutger Arnhult spår miljardvinst på Manhattan och kommenterar även satsningen på coworking.

Kuststaden köper i inlandet

Förvärvar ett betydande bostadsbestånd i Tranås som därmed blir bolagets fjärde delmarknad.

Stor statlig myndighet på glid

Har suttit på samma ställe i 20 år – letar nu aktivt efter alternativ

Hon blir ny vd på MKB

Ersätter Terje Johansson.

Tillbaka till förstasidan