Politikerna ändrade sig – fällde Hemfosa-affär

Med de förkrossande röstsiffrorna 29-5 fällde politikerna i Munkedal 299-miljonersaffären med Hemfosa. Debatten i kommunfullmäktige tog hela tre timmar. Affären som för några veckor sedan var politiskt förankrad är nu alltså slagen i spillror. Kommunalrådet sade till Fastighetsvärlden direkt efter mötet att han var ”bestört” över utgången.

Det blir inget stort fastighetsköp i Munkedal för Hemfosa. Politikerna i den lilla och tungt skuldsatta kommunen i Bohuslän var fram tills nyligen överens om en försäljning. Men de senaste dagarna har flera politiker ändrat uppfattning.

När kommunfullmäktige vid 22-tiden på onsdagskvällen röstade om fastighetsförsäljningen, värd 299 miljoner, blev det hela 29 ”nej-röster” och endast 5 ”ja-röster”. Endast moderaternas ledamöter röstade ”ja”.

– Så sent som för några dagar sedan var jag helt säker på att affären skulle gå igenom. Jag vet inte vad som hänt. Jag har aldrig tidigare varit med om att så många så sent ändrat uppfattning i en så stor fråga. Jag känner mig bestört, sade kommunalrådet Alf Sifversson (M), till Fastighetsvärlden direkt efter att voteringen ägt rum.

Under tisdag kväll blev det offentligt att kommunalrådet Claes Hedlund (C) valt att avgå efter att partigruppen valt att rösta nej till affären. Den nu inställda affären är ett stort bakslag för den borgliga femklövern som styr Munkedal. Under långa stunder verkade det även som att Socialdemokraterna skulle säga ”ja” till affären, men ett medlemsmöte ändrade det.

Rolf Jacobsson (Kd) som var andra talare vid det extrainsatta fullmäktige mötet, som endast behandlade fastighetsförsäljningen, talade bland annat om ”Bengt Kjells hemliga dubbeljobb som ordförande i två styrelser” (Kungsleden och Hemfosa).

Kommunalrådet Alf Sifversson igen:
– En fastighetsförsäljning var ett nytt grepp rent finanspolitiskt. Fastigheterna har egentligen inget värde så länge som vi äger. Nu hade vi en möjlighet att få ordning på ekonomin och den möjligheten lär inte återkomma. Vi kan inte försöka sälja igen. Vi har ingen trovärdighet kvar längre, säger Sifversson till Fastighetsvärlden.

Den planerade affären i Munkedal gällde 27 verksamhetsfastigheter om totalt 530000 kvadratmeter. Det genomsnittliga hyreskontraktet var på, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, 20 år. En annan förlorare vid den inställda affären är konsultfirman Pangea (tidigare Lundberg & Partners) som, enligt tidningen Bohusläningen, hade fått ett mäklararvode på 1,2 procent av köpeskillingen om affären hade genomförts.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kontaktades 35 möjliga intressenter för att köpa fastigheterna. Åtta visade intresse och de initiala buden lär ha legat mellan 250–280 miljoner kronor. I den andra budrundan ska sex intressenter ingått och där lämnade Hemfosa det högsta budet på 300 miljoner (som senare justerades till 299 miljoner.

idén till försäljningen föddes i samband med att Munkedals kommun avyttrade några vårdfastigheter till Kungsleden för några år sedan. Kommunen frågade då om det kunde finnas intresse från Kungsleden om att eventuellt köpa ett större paket fastigheter – och svaret blev ”ja”.

Mandatfördelningen i Munkedal ser ut enligt följande:
(c) 7
(m) 5
(kd) 3
(fp) 2
(ksff) 2
(mp) 1
(s) 12
(v) 2
(sd) 1 – (tom stol)

Läs ”relaterade länkar” nedan för att se hur affären utvecklats de senaste veckorna. Där finns även mer information om de aktuella fastigheterna.

Munkedal ligger mitt i Bohuslän, avståndet är ungefär lika långt till Svinesund som till Göteborg. Från centralorten Munkedal till Uddevalla är det cirka 25 km.

Fler Nyheter från förstasidan

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Serneke ändrar i ledningsgruppen – fyra nya namn

”Vi avser nu accelerera tempot i vårt förändringsarbete för att stärka bolagets konkurrenskraft”.

360 miljoner försvann – stark koppling till Nord

Fastighetsobligationerna som blev värdelösa – nu väcks grupptalan mot skandalbolaget och ett flertal rådgivare.

Bildextra: Så ska en av Stockholms fulaste bli vacker

Utökar tidigare tryckeri med vattennära bostäder,

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klättrar rejält efter dunderköpet

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Klart: Ikea förvärvar mitt i London

”Ett spännande steg framåt i vår resa mot att bli en mer tillgängliga”. FV:s avslöjande bekräftas.

Anvisar mer mark i heta 08-området – planerar kontor

Totalt föreslås cirka 7.500 kvm BTA kontor motsvarande 450 arbetsplatser.

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 60 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Tillbaka till förstasidan