Politikerna ändrade sig – fällde Hemfosa-affär

Med de förkrossande röstsiffrorna 29-5 fällde politikerna i Munkedal 299-miljonersaffären med Hemfosa. Debatten i kommunfullmäktige tog hela tre timmar. Affären som för några veckor sedan var politiskt förankrad är nu alltså slagen i spillror. Kommunalrådet sade till Fastighetsvärlden direkt efter mötet att han var ”bestört” över utgången.

Det blir inget stort fastighetsköp i Munkedal för Hemfosa. Politikerna i den lilla och tungt skuldsatta kommunen i Bohuslän var fram tills nyligen överens om en försäljning. Men de senaste dagarna har flera politiker ändrat uppfattning.

När kommunfullmäktige vid 22-tiden på onsdagskvällen röstade om fastighetsförsäljningen, värd 299 miljoner, blev det hela 29 ”nej-röster” och endast 5 ”ja-röster”. Endast moderaternas ledamöter röstade ”ja”.

– Så sent som för några dagar sedan var jag helt säker på att affären skulle gå igenom. Jag vet inte vad som hänt. Jag har aldrig tidigare varit med om att så många så sent ändrat uppfattning i en så stor fråga. Jag känner mig bestört, sade kommunalrådet Alf Sifversson (M), till Fastighetsvärlden direkt efter att voteringen ägt rum.

Under tisdag kväll blev det offentligt att kommunalrådet Claes Hedlund (C) valt att avgå efter att partigruppen valt att rösta nej till affären. Den nu inställda affären är ett stort bakslag för den borgliga femklövern som styr Munkedal. Under långa stunder verkade det även som att Socialdemokraterna skulle säga ”ja” till affären, men ett medlemsmöte ändrade det.

Rolf Jacobsson (Kd) som var andra talare vid det extrainsatta fullmäktige mötet, som endast behandlade fastighetsförsäljningen, talade bland annat om ”Bengt Kjells hemliga dubbeljobb som ordförande i två styrelser” (Kungsleden och Hemfosa).

Kommunalrådet Alf Sifversson igen:
– En fastighetsförsäljning var ett nytt grepp rent finanspolitiskt. Fastigheterna har egentligen inget värde så länge som vi äger. Nu hade vi en möjlighet att få ordning på ekonomin och den möjligheten lär inte återkomma. Vi kan inte försöka sälja igen. Vi har ingen trovärdighet kvar längre, säger Sifversson till Fastighetsvärlden.

Den planerade affären i Munkedal gällde 27 verksamhetsfastigheter om totalt 530000 kvadratmeter. Det genomsnittliga hyreskontraktet var på, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, 20 år. En annan förlorare vid den inställda affären är konsultfirman Pangea (tidigare Lundberg & Partners) som, enligt tidningen Bohusläningen, hade fått ett mäklararvode på 1,2 procent av köpeskillingen om affären hade genomförts.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kontaktades 35 möjliga intressenter för att köpa fastigheterna. Åtta visade intresse och de initiala buden lär ha legat mellan 250–280 miljoner kronor. I den andra budrundan ska sex intressenter ingått och där lämnade Hemfosa det högsta budet på 300 miljoner (som senare justerades till 299 miljoner.

idén till försäljningen föddes i samband med att Munkedals kommun avyttrade några vårdfastigheter till Kungsleden för några år sedan. Kommunen frågade då om det kunde finnas intresse från Kungsleden om att eventuellt köpa ett större paket fastigheter – och svaret blev ”ja”.

Mandatfördelningen i Munkedal ser ut enligt följande:
(c) 7
(m) 5
(kd) 3
(fp) 2
(ksff) 2
(mp) 1
(s) 12
(v) 2
(sd) 1 – (tom stol)

Läs ”relaterade länkar” nedan för att se hur affären utvecklats de senaste veckorna. Där finns även mer information om de aktuella fastigheterna.

Munkedal ligger mitt i Bohuslän, avståndet är ungefär lika långt till Svinesund som till Göteborg. Från centralorten Munkedal till Uddevalla är det cirka 25 km.

Missa inte!Samhällsfastigheter 2019 – Ketchupeffekt i hetaste sektorn - heldag om samhällsfastigheter

Tisdagen den 7 maj 2019, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan