Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef samt Sven-Olof Johansson, vd Fastpartner diskuterade.

Polisen: ”Vi har inte lämnat walk over”

En panel bestående av Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner, och Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef Stockholm diskuterade handlarnas utsatta läge under Köpcentrum & butiker 2019.

 

Annons

Samtalet, lett av moderator Ellinor Persson, tog avstamp i en lite spetsig frågeställning: Har polis och rättsväsende lämnat walkover ute i butikerna? Nej, blev svaret från polisens representant.

– Vi har inte lämnat någon walk over. Däremot är vi inte tillräckligt många poliser idag, vi är cirka 80 procent bemannade. Men det ska förändras på längre sikt, sa Pia Sjunnegård Dahlbom.

Är till exempel stölder inte prioriterat då?

– Prio ligger på det mest allvarliga som mord och mordförsök. Eller brott mot kvinnor och barn. Även bedrägerier börjar gå upp. Däremot betyder det inte att vi inte gör någonting alls åt stölder, snatteri eller rån.

Svensk Handels Per Geijer beskrev läget för SH:s medlemmar som ”besvärligt”.

– Polisen får ofta kritiken, men egentligen är lagstiftningen det stora problemet. Vi har medlemmar som vill lägga ner verksamheten baserat på brott som inte är högprioriterade. Ingen blir mördad eller knivhuggen men mindre allvarliga saker som stölder och hot ger långsiktiga konsekvenser, sa han.

Att anmälningsbelägenheten för stölder är så låg, drygt 2 procent enligt Svensk Handel, är ett jätteproblem, menade Pia Sjunnegård Dahlbom:

– Syns inte stölderna i statistiken så blir de lägre prioriterade. Vi ser att det är få stölder i våra papper men hör helt annat från handlarna. Statistiken ser bra ut men i själva verket betyder det att man har gett upp.  Anmäler man går statistiken upp och ökar resurserna på sikt.

Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner, exemplifierade hur ökad polisnärvaro förändrat läget till det bättre. Bland annat vid deras Rinkeby centrum.

– Det var för några år sedan en situation där man handlade med narkotika öppet både inne i centrumet och ute på torgen. Man hade till och med lager inne i butikerna. Sedan vi fått upp fler kameror och en högre polisnärvaro har det mer eller mindre försvunnit. Idag är dessa platser små idyller, åtminstone på dagtid.

Svensk Handel kontrade med att resurserna till särskilt utsatta områden så som Rinkeby har effekten att kriminaliteten flyttar.

– Poliserna man sätter in där tas någonstans ifrån, och då får det effekten att utsattheten hamnar på flera platser. Det här är en sjuka som sprider sig till flera delar av landet, varnade Per Geijer.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan