Polisen stannar och tecknar 780 mkr-kontrakt med Trenum

Polisen stannar på Sörentorp och har tecknat ett långt hyresavtal för samtliga lokaler. FV kan berätta att avtalet är värt totalt 780 miljoner kronor.  Därmed skjuts de stora bostadsplanerna i det högintressanta läget på framtiden.

Annons

Våren 2014 sålde Niam två fastigheter på Sörentorp i Solna och Sollentuna, omfattande cirka 48.000 kvadratmeter lokalyta, till Centur som delägs av Balder och Peab. Priset var 675 miljoner kronor.

I en affär, under Fastighetsvärldens radar, sålde Centur beståndet till Trenum – som ägs till lika delar av Balder och Tredje AP-fonden. Den affären ägde rum 2016 och var den första vid bildandet av bostadsspecialisten Trenum.

Våren 2012 hade Rikspolisstyrelsen tecknat ett sexårigt hyresavtal för sin verksamhet på Sörentorp, och under 2018 var planen att polisen skulle lämna området. Polishögskolan har till exempel till stora delar flyttats till flyttats från Sörentorp till Södertörns högskola i Flemingsberg i Huddinge och den sista flytten sker efter sommaren.

Centur köpte fastigheterna för att man såg ” utvecklingspotential för nya attraktiva bostäder” i det naturnära området som ligger mellan Ulriksdals slott och Silverdal, och med närhet till Edsviken.

Fastighetsvärlden kan nu berätta att polisen kommer att stanna i lokalerna och har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för samtliga lokaler. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är den årliga hyran 51,8 miljoner kronor, vilket ger 1080 kr/kvm.

– Vi tecknade kontrakt den 1 april. Vi är nu väldigt långsiktiga när det gäller Sörentorp. Tanken var att vi skulle lämna eftersom vi inte hade behov av lokalerna. Men omvärlden har förändrats de senaste åren och myndigheten ska växa med ungefär en tredjedel. Vi har nu behov av utökad yta och då bestämde vi oss för att behålla Sörentorp, säger László Nagy Némedi, nationell lokalförsörjningschef vid polisen, till Fastighetsvärlden.

Framöver kommer bland annat Nationella insatsstyrkan expandera inom området, NOA (Nationella operativa avdelningen) ska uppta stor del av ytan och det kommer att bli ett fokus på vidare och kompetensutbildning i lokalerna – dock ej grundutbildning.

När fastigheterna såldes 2012 fanns det byggrätter för kontor, vilket senare ägare planerat göra om till bostadsbyggrätter. Nu bromsas med stor sannolikhet bostadsplanerna, men det skulle kunna bli viss projektutveckling.

– Vi har nog inte behov av större lokaler, som det ser ut nu. Förmodligen kommer det i första hand handla en del om ombyggnationer, säger László Nagy Némedi.

Marcus Hansson, vd vid Trenum och finanschef vid Balder, konstaterar att Trenum inte har några problem med att ha ett kommersiellt förvaltningsbestånd i portföljen.

– Det är även möjligt att det kan bli en mindre mängd bostäder, men det måste vi undersöka och speciellt prata med polisen om. Om inte annars så torde området vara ett riktigt bra bostadsläge om 15 år eller när polisen inte behöver området, säger Hansson som även konstaterar att avtalet har en bra tajming med tanke på sättningen på bostadsrättsmarknaden.

Trenum äger fastigheter för totalt cirka 4,5 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan