Polisen stannar och tecknar 780 mkr-kontrakt med Trenum

Polisen stannar på Sörentorp och har tecknat ett långt hyresavtal för samtliga lokaler. FV kan berätta att avtalet är värt totalt 780 miljoner kronor.  Därmed skjuts de stora bostadsplanerna i det högintressanta läget på framtiden.

Våren 2014 sålde Niam två fastigheter på Sörentorp i Solna och Sollentuna, omfattande cirka 48.000 kvadratmeter lokalyta, till Centur som delägs av Balder och Peab. Priset var 675 miljoner kronor.

I en affär, under Fastighetsvärldens radar, sålde Centur beståndet till Trenum – som ägs till lika delar av Balder och Tredje AP-fonden. Den affären ägde rum 2016 och var den första vid bildandet av bostadsspecialisten Trenum.

Våren 2012 hade Rikspolisstyrelsen tecknat ett sexårigt hyresavtal för sin verksamhet på Sörentorp, och under 2018 var planen att polisen skulle lämna området. Polishögskolan har till exempel till stora delar flyttats till flyttats från Sörentorp till Södertörns högskola i Flemingsberg i Huddinge och den sista flytten sker efter sommaren.

Centur köpte fastigheterna för att man såg ” utvecklingspotential för nya attraktiva bostäder” i det naturnära området som ligger mellan Ulriksdals slott och Silverdal, och med närhet till Edsviken.

Fastighetsvärlden kan nu berätta att polisen kommer att stanna i lokalerna och har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för samtliga lokaler. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är den årliga hyran 51,8 miljoner kronor, vilket ger 1080 kr/kvm.

– Vi tecknade kontrakt den 1 april. Vi är nu väldigt långsiktiga när det gäller Sörentorp. Tanken var att vi skulle lämna eftersom vi inte hade behov av lokalerna. Men omvärlden har förändrats de senaste åren och myndigheten ska växa med ungefär en tredjedel. Vi har nu behov av utökad yta och då bestämde vi oss för att behålla Sörentorp, säger László Nagy Némedi, nationell lokalförsörjningschef vid polisen, till Fastighetsvärlden.

Framöver kommer bland annat Nationella insatsstyrkan expandera inom området, NOA (Nationella operativa avdelningen) ska uppta stor del av ytan och det kommer att bli ett fokus på vidare och kompetensutbildning i lokalerna – dock ej grundutbildning.

När fastigheterna såldes 2012 fanns det byggrätter för kontor, vilket senare ägare planerat göra om till bostadsbyggrätter. Nu bromsas med stor sannolikhet bostadsplanerna, men det skulle kunna bli viss projektutveckling.

– Vi har nog inte behov av större lokaler, som det ser ut nu. Förmodligen kommer det i första hand handla en del om ombyggnationer, säger László Nagy Némedi.

Marcus Hansson, vd vid Trenum och finanschef vid Balder, konstaterar att Trenum inte har några problem med att ha ett kommersiellt förvaltningsbestånd i portföljen.

– Det är även möjligt att det kan bli en mindre mängd bostäder, men det måste vi undersöka och speciellt prata med polisen om. Om inte annars så torde området vara ett riktigt bra bostadsläge om 15 år eller när polisen inte behöver området, säger Hansson som även konstaterar att avtalet har en bra tajming med tanke på sättningen på bostadsrättsmarknaden.

Trenum äger fastigheter för totalt cirka 4,5 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillbaka till förstasidan