Polisen stannar och tecknar 780 mkr-kontrakt med Trenum

Polisen stannar på Sörentorp och har tecknat ett långt hyresavtal för samtliga lokaler. FV kan berätta att avtalet är värt totalt 780 miljoner kronor.  Därmed skjuts de stora bostadsplanerna i det högintressanta läget på framtiden.

Våren 2014 sålde Niam två fastigheter på Sörentorp i Solna och Sollentuna, omfattande cirka 48.000 kvadratmeter lokalyta, till Centur som delägs av Balder och Peab. Priset var 675 miljoner kronor.

I en affär, under Fastighetsvärldens radar, sålde Centur beståndet till Trenum – som ägs till lika delar av Balder och Tredje AP-fonden. Den affären ägde rum 2016 och var den första vid bildandet av bostadsspecialisten Trenum.

Våren 2012 hade Rikspolisstyrelsen tecknat ett sexårigt hyresavtal för sin verksamhet på Sörentorp, och under 2018 var planen att polisen skulle lämna området. Polishögskolan har till exempel till stora delar flyttats till flyttats från Sörentorp till Södertörns högskola i Flemingsberg i Huddinge och den sista flytten sker efter sommaren.

Centur köpte fastigheterna för att man såg ” utvecklingspotential för nya attraktiva bostäder” i det naturnära området som ligger mellan Ulriksdals slott och Silverdal, och med närhet till Edsviken.

Fastighetsvärlden kan nu berätta att polisen kommer att stanna i lokalerna och har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för samtliga lokaler. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är den årliga hyran 51,8 miljoner kronor, vilket ger 1080 kr/kvm.

– Vi tecknade kontrakt den 1 april. Vi är nu väldigt långsiktiga när det gäller Sörentorp. Tanken var att vi skulle lämna eftersom vi inte hade behov av lokalerna. Men omvärlden har förändrats de senaste åren och myndigheten ska växa med ungefär en tredjedel. Vi har nu behov av utökad yta och då bestämde vi oss för att behålla Sörentorp, säger László Nagy Némedi, nationell lokalförsörjningschef vid polisen, till Fastighetsvärlden.

Framöver kommer bland annat Nationella insatsstyrkan expandera inom området, NOA (Nationella operativa avdelningen) ska uppta stor del av ytan och det kommer att bli ett fokus på vidare och kompetensutbildning i lokalerna – dock ej grundutbildning.

När fastigheterna såldes 2012 fanns det byggrätter för kontor, vilket senare ägare planerat göra om till bostadsbyggrätter. Nu bromsas med stor sannolikhet bostadsplanerna, men det skulle kunna bli viss projektutveckling.

– Vi har nog inte behov av större lokaler, som det ser ut nu. Förmodligen kommer det i första hand handla en del om ombyggnationer, säger László Nagy Némedi.

Marcus Hansson, vd vid Trenum och finanschef vid Balder, konstaterar att Trenum inte har några problem med att ha ett kommersiellt förvaltningsbestånd i portföljen.

– Det är även möjligt att det kan bli en mindre mängd bostäder, men det måste vi undersöka och speciellt prata med polisen om. Om inte annars så torde området vara ett riktigt bra bostadsläge om 15 år eller när polisen inte behöver området, säger Hansson som även konstaterar att avtalet har en bra tajming med tanke på sättningen på bostadsrättsmarknaden.

Trenum äger fastigheter för totalt cirka 4,5 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Minimal chans att få pengar åter efter Wells fiasko

”Vi ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen”.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 11-13

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Offentliga Hus får över 10.000 nya ägare – se bilder

Aktien prissatt – dags för handelsstart på börsen för Kuylenstiernas, Bildts och Rosengrens bolag. Aktien föll inledningsvis, men återhämtade sig snabbt.

Kungens kurva i topp – men Gekås utpetat från pallen

Ny uppdaterad statistik från Swedish Shopping Centre Directory, SSCD.

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Tillbaka till förstasidan