Michael Johansson, Leiv Synnes och Anders Elvinsson.

Podcasten Fastighet & Finans intervjuar SBB:s vd Leiv Synnes

I det senaste avsnittet av podcasten Fastighet & Finans gästas duon av SBB:s vd Leiv Synnes. Han har varit vd i lite mer än ett år och får under en dryg timmes tid svara på hur han ser på tiden som varit, förklara varför vissa ifrågasatta beslut tagits, lägga ut texten kring vad han ser för vägar framåt, vad han tänker kring obligationsbråket med Fir Tree, den pågående listningen av Sveafastigheter och mycket, mycket mer.

Annons

Fastighetsvärldens samarbete med podcasten Fastighet & Finans fortsätter. Nu släpps det trettionionde avsnittet (lyssna här) där Leiv Synnes, SBB:s vd, bjudits in till studion.

Leiv har valt att inte vara lika publik som sin föregångare på vd-posten så i avsnittets inledning får lyssnarna möjlighet att lära känna Leiv lite bättre. Därefter kommenterar Leiv sin tid tillsammans med Roger Akelius, vad som egentligen drev honom till att tacka ja till vd-jobbet på SBB och om han tycker han lyckats öka transparensen i SBB:s rapportering.

SBB har en ansträngd likviditetssituation. Bolagets finansiella ställning har kraftigt ifrågasatts sedan inledningen av 2022. Leiv får beskriva hur han egentligen ser på likviditetsbehovet och hur bolaget kan tänkas refinansiera det stora berget av obligationsförfall de har framför sig. Delar av likviditetsbehovet har täckts genom nyskapade delägda bolag med aktörerna Morgan Stanley och Castlelake. Vad Leiv anser om dessa relativt dyra finansieringslösningarna samt om listningen av Sveafastigheter kan tänkas frigöra någon likviditet ställs det fler frågor kring.

SBB fortsätter vara ett av marknadens mest blankade bolag. Leiv ger sin förklaring till varför det är på detta viset. Han får också frågor kring hur kovenantbråket med Fir Tree påverkar SBB:s dagliga verksamhet, vilka fördelar SBB ser med att bilda JV-strukturer med utländska aktörer, om det finns några specialupplägg kvar i bolaget värda att känna till, vad tanken är med alla återköpserbjudanden som genomförts, hur dialogerna går med de nordiska bankerna och mycket mer. Dessutom hinner duon konstatera att både Anders och Michael har gemensamma intressen med Leiv, om än av helt olika karaktär.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan