Gallup: Plötsligt bred optimism kring hyrorna

Annons

Och utländska investerare spås ”casha hem”. 29 procent av fastighetsägarna i Stockholm tror på stigande hyror de kommande 12 månaderna. Det framgår av SEPREF:s konsensusprognos för Q2/2012 som Fastighetsvärlden tagit del av. I motsvarande undersökning från Q1 var det ingen som trodde på stigande hyror. För Stockholm är det den största optimismen sedan Q3 2011, enligt SEPREF:s löpande konsensusprognoser.

Även för Göteborgs är det en stigande optimism medan det är tvärtom i Malmö. I Göteborg har 23 procent av de som svarade på enkäten uppgett att de tror på stigande hyror, jämfört med 11 procent för ett kvartal sedan. Då trodde även 11 procent på sjunkande hyror. Nu är det ingen som uppger det alternativet. I Malmö uppger 7 procent att de tror på stigande hyror kommande 12 månader, jämfört med 10 procent tidigare. Dock är det även färre som tror på sjunkande hyror, 7 procent jämfört med 30 procent tidigare. 87 procent tror på oförändrade hyresnivåer.

När det gäller yielderna rapporterar SEPREF att samtliga i Stockholm tror på oförändrade yielder på ett års sikt. Förra kvartalet förväntade sig var femte stigande yielder. I Göteborg tror var fjärde investerare på stigande yielder, en minskning från var tredje. I Malmö är situationen som i Stockholm.

I en undersökning från PwC, ”Fastighetstempen”, tror många att internationella aktörer kommer att ”casha hem” nu.

Sju av tio i PwC:s undersökning tror att hyresintäkterna kommer att öka, och en majoritet spår att de kommer att öka sina investeringar i kontor och bostäder det närmaste året.

Efter en period av relativ återhållsamhet går fastighetsbranschen nu mot ljusare tider – åtminstone enligt ledande investerare och fastighetsägare som svarat på PWC:s undersökning. I den första upplagan av den återkommande undersökningen Fastighetstempen svarar 73 procent att de tror på ökade hyresintäkter i sitt företag. 54 procent tror att deras företags tillgång till lånekapital kommer att öka och nästan hälften av företagen planerar att öka antalet anställda under de kommande tolv månaderna.

– Det är roligt att konstatera att flertalet aktörer inom fastighetsbranschen ser positivt på den närmaste framtiden, och att det också kan ge avtryck på antalet nyanställningar som förväntas öka, säger Robert Fonovich, partner på PwC.

Fastighetsbarometern visar också att en majoritet (60 procent) tror på en ökad tillgång till eget kapital, 54 procent på ökad tillgång till lånekapital och 37 procent tror att deras företag kommer att få större tillgång till alternativ finansiering. 94 procent av de som tror på ökad alternativ finansiering, tror främst på företagsobligationer som ett finansieringsalternativ som kommer att öka i framtiden.

– För investerarna på marknaden handlar det om att hitta den bästa finansieringsformen för den aktuella affären. Intresset för alternativa finansieringsformer och framförallt för företagsobligationer fortsätter att vara stort och komplettera den traditionella bankfinansieringen, säger Helena Ehrenborg, partner på PwC.

En dryg majoritet (53%) tror att priserna på den svenska fastighetsmarknaden kommer att vara oförändrade under de kommande 12 månaderna. Drygt 1 av 3 tror på stigande priser. Bara knappt 1 av 10 svarar att de tror att priserna kommer att falla.

−Fastighetsmarknaden i Sverige är tudelad. I storstadsregionerna är det fortsatt svårt att få tillgång till attraktiva objekt medan tillgången är betydligt större i mindre orter. Det kan vara investeringar med potentiellt hög avkastning, men många stora investerare kommer att fortsätta att uteslutande investera i core-fastigheter i storstäderna, säger Robert Fonovich, partner på PwC.

En majoritet (54%) tror att deras företags tillgång till lånekapital kommer att öka under de kommande 12 månaderna. 1 av 3 respondenter tror på minskad tillgång till lånekapital.

Bland de som svarat att de tror att tillgången till alternativ finansiering kommer att öka, tror man främst på obligationer som ett växande finansieringsalternativ. De flesta respondenter (37%) tror att deras företags tillgång till alternativ finansiering (t ex obligationer) kommer att öka under de kommande 12 månaderna. 29% tror på en minskad tillgång. Bilden är alltså något splittrad. 94% av de som tror på ökad tillgång till alternativ finansiering tror att obligationer kommer att öka. Omkring 1 av 3 tror också på en ökning för preferensaktier och banklån.

Utländska investerare är den enda aktör som bedöms vara nettosäljare under de kommande 12 månaderna. Under en period var den starka svenska ekonomin ett dragplåster för utländska investeringar, men nu finns billiga fastigheter att köpa på andra platser än Sverige. En del utländska investerare plockar alltså hem vinsten snarare än att fortsätta investera.

−Vårt undersökningsresultat visar att de utländska investerarna fortsätter att vara nettosäljare på den svenska fastighetsmarknaden och vi ser att internationella aktörer söker sig söder om den nordiska markanden. Nettoköparna under det kommande året kommer på den svenska markanden att vara inhemska aktörer, säger Helena Ehrenborg partner på PwC.

48 procent av de som svarat tror att utländska investerare blir nettosäljare under de kommande 12 månaderna. 31 procent ser denna grupp som trolig nettoköpare. Som klara nettoköpare pekas institutioner och börsbolag ut, liksom även privata bolag.

Fastighetsvärlden Idag 2013-05-15 

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan