Planerna för Culture Casbah går in i en ny fas

En byggnad med 16 våningar ska bli ett nytt landmärke på Rosengård, och kommer att innehålla både bostäder och service. Stadsbyggnadsnämnden i Malmö har beslutat att skicka ut förslaget till ny detaljplan för fastigheten för att få återkoppling från Malmöbor och andra aktörer.

Annons

Planeringen för ett nytt, högt hus på Rosengård med namnet Culture Casbah har pågått under en längre tid. Nu finns ett förslag till en ny detaljplan som skulle möjliggöra ett 16 våningar högt hus på fastigheten Benett 2, där det tidigare låg en mataffär. Det planerade huset ska rymma en blandning av publika verksamheter på de två nedersta våningarna. Bland finns en ambition om att bottenvåningen ska ha ett konceptkök och -restaurang med arbetsnamnet Mötesplats Mat. Den andra våningen kan komma att innehålla kontor. På våningarna ovanför finns plats för nästan 60 bostäder.

Huset ska byggas med höga klimatambitioner och få en omsorgsfull gestaltning för att passa in på platsen och kännas inbjudande för de som bor, besöker eller jobbar i byggnaden.

– Den planerade byggnaden är en del av en större utveckling av Rosengård som vi bara är i inledningen av, som både kommer att tillföra nya kvaliteter och ta till vara på det som är värdefullt idag. Det här är det första nya bostadshuset i området på länge, och det känns bra och samtidigt självklart att det har höga klimatambitioner. Nu får Malmöborna chansen att lämna sina synpunkter på planerna, och det tar vi med oss i det fortsatta arbetet, säger Stefana Hoti (MP), kommunalråd för stadsbyggnad.

– Nu har vi kommit till punkten när Malmöborna ska återkoppla om det nya landmärket i Rosengård. Vi ser fram emot att ta del av alla inspel! Med satsningen ser vi till att stärka området, men också Östra Malmö som helhet som tillsammans med planerna för Amiralsstaden bidrar till att knyta ihop staden och bygga den hel, säger Arwin Sohrabi (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Planerna för Culture Casbah på Rosengård går framåt med ett spännande förslag på en 16-våningsbyggnad som kombinerar både bostäder och service. Med sikte på att bli ett levande landmärke har stadsbyggnadsnämnden nu skickat ut förslaget på återkoppling där Malmöborna bjuds in att forma detta framtida centrum, säger Theodor Coppen (L), ersättare i stadsbyggnadsnämnden.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan