Fastigheten Snäckan 8 vid Tegelbacken 4A (till höger på bilden), intill Sheraton Hotel, blir startup-hub i väntan på rivningsbesked. Foto: Google maps.

Stor hub för startups i Skanskas rivningskåk

FV kan berätta att Skanskas rivningsfastighet på Tegelbacken under nästan två års tid blir en stor hub för startups – om hela 15.000 kvadrat fördelat på åtta våningsplan.

Skanska har under en längre tid planerat att riva fastigheten på Tegelbacken, intill Sheratonhotellet –  för att bygga ett modernare och större hus.

Men rivningsbeslutet har överklagats i flera omgångar – med hänvisning till kulturhistoriska värden.

Tidpunkt för rivningen är fortfarande osäker.

I väntan på att detaljplaneprocessen ska slutföras har Skanska inlett ett samarbete med kontorsmarknadsplatsen Workaround – och dess dotterbolag Stayaround – för att ta till vara den tomställda fastigheten.

Under en ​begränsad period, knappt två år, kommer 15.000 kvadratmeter på Tegelbacken 4A bli tillgänglig kontorsyta för snabbväxande företag i Stockholm.

– Vi ser en möjlighet att tillsammans med Stayaround stötta Stockholms startup-scen samtidigt som huset genererar intäkter och skapar liv i området. Alternativet hade varit att det skulle stå oanvänt under tiden, säger Fredrik Bergenstråhle, vd Skanska Fastigheter Stockholm.

Huben planerar att öppna i maj 2020.

Men det är inte första gången Workaround flyttar in i huset. 2016–2017 hyrde man två våningsplan, om 3.600 kvadrat, där man bedrev coworking. Och Embassy House hyrde en yta om 1.800 kvm fram till 2018.

– Då fyllde vi en våning på fem veckor, säger Andreas Broryd, tidigare vd på Workaround och grundare av Stayaround, till FV. Nu tar vi över hela huset på åtta våningar inklusive 2.000 kvadratmeter konferens- och eventytor.

Enligt bolaget är 30 procent av ytorna signerade eller ute på offert.
– För att vi ska vara nöjda med projektet ska vi få ut 70 procent av husets kapacitet innan årsskiftet. Det blir en rejäl utmaning, men genom många samarbeten med bland annat snabbfotade mäklare så är vi positiva, säger Broryd.

Ett av företagen som har valt att flytta till Tegelbacken är Volumental, som tillverkar smart mätutrustning.

– Vi älskade det centrala läget i kombination med en bra hyra och flexibelt kontrakt. Det perfekta upplägget för ett företag som växer och förändras snabbt, säger Moritz Schiebold, vd på Volumental, i en kommentar.

Enligt Stayaround kommer det att finnas olika lösningar för företag i olika faser i sin utveckling. Från fasta eller flexibla kontorsplatser för ett par tusenlappar i månaden, egna kontorsrum, eller helt egna kontor på hela våningsplan.

– Vi vet att det finns ett behov för prisvärda kontorsalternativ i Stockholm där man inte tummar på läget, i synnerhet i dessa virustider där mycket är osäkert som företagare. Här betalar man cirka 50 procent mindre för kontorsplatser än vad man gör i kvarteren runt omkring, säger Andreas Broryd.

Stayaround är ett dotterbolag till kontorsmarknadsplatsen Workaround, som driver sju coworking anläggningar på totalt 15.000 kvadrat i samarbete med flera av marknadens ledande fastighetsbolag. Fokus är att snabbt göra om större kontorsytor till kostnadseffektiva coworkingytor i omställningsprojekt.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

SBB närmar sig 5 miljarder i försäljningar – gör ny affär

Sålt för 4,6 miljarder på fem månader. Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Atrium Ljungberg köper klassiskt kontor i Sundbyberg

Omfattar drygt 8.000 kvadratmeter uthyrbar yta.

Så stor blir Oscars förlust – preliminära siffror

FV granskar den icke-formella årsredovisningen.

Så ser prislappen ut för Hagastadens nya landmärke

Cirkelformad prestigebyggnad om 24.000 kvm lokaler.

Oscar ändrar datum – igen

Oscar Properties årsredovisning senareläggs ytterligare en gång.

Bruzelius lämnar Rikshem – klar för stort konsultbolag

Efter åtta år på Rikshem går Jacob Bruzelius vidare.

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Tillbaka till förstasidan