Stockholms nya krogdrottning. PG Nilssons dotter Matilda Jackson är i dag vice restaurangchef på Riche/Teatergrillen och styrelseledamot för Svenska Brasserier. Men nu väntar tyngre uppdrag.

PG Nilsson om framtiden och överlämnandet till dottern

Svenska Brasseriers PG Nilsson talade i Fastighetsvärldens seminarium om vägen framåt för hans krogimperium, han fortsatte vädra kritik mot coronastödet och avslöjade ett generationsskifte då dottern Matilda Jackson tagit över som koncernens styrelsordförande.

PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier som står för klassiska ställen som Sturehof, Teatergrillen, Riche och Taverna Brillo, har under pandemin uttryckt stor besvikelse över det statliga stödet under året med negativ omsättningsutveckling.

Nilsson har blivit branschens opinionsbildare nummer ett som initiativtagare till de omskrivna kastrullprotesterna. 

På Fastighetsvärldens seminarium Hotell & Fastigheter talade Nilsson om ett omsättningstapp på omkring 50 procent jämfört med förförra året och ett stort kompetensbortfall.

– Jag är rädd för att det blir svårt att rekrytera tillbaka personal när hjulen börjar snurra igen. Många tidigare medarbetare har sökt sig till andra branscher.

Han berättade att efterfrågan för att gå ut och äta i dag är bra, men att det är tufft när platserna är reducerade och öppettiderna restriktiva.

Nilsson, som förhandlat och fått hjälp i varierande grad från fastighetsägarna, ger inte mycket för det stöd som staten hittills erbjudit branschen.

– I ett europeiskt perspektiv är förhållandena usla. Vi är sämst. Jag tror bara Lettland och Litauen har det sämre. Staten går in och borgar för lån med villkor som gör att vi inte har någon rörelsefrihet i huvud taget. Korttidspermitteringarna är absolut inget stöd. Utan det är vi som stöder staten.

Magdalena Andersson måste stå för vad hon lovat, sa Nilsson vidare under seminariet där han även berättade att han flera gånger kontaktat finansministern via social medier utan att få någon respons.

– Många väntar fortfarande på omställningsstödet, som är det ända som faktiskt är ett stöd, för juli månad 2020. Staten måste förbättra och förändra stöden på så många sätt att vi inte har tid att gå in på det här och nu.

När moderatorn Jan Wifstrand frågade vad han ska göra när han kan accelerera igen blev svaret:

– Vi får fokusera på att ta hand om alla de gäster som vill komma till oss då och göra det vi är bra på. Vi tar också med oss saker som vi lärt oss under pandemin. Som att ta med maten hem via plattformarna som levererar mat. Den typen av beteende tror jag kommer leva kvar även om det inledningsvis kommer minska lite. Jag tror också vi kommer att utveckla den typen av tjänster och använda vårt varumärke utanför restaurangväggarna.

Sedan kom PG Nilsson med ett avslöjande. Att dottern Matilda Jackson, vice restaurangchef på Riche/Teatergrillen, tagit över som styrelseordförande i Svenska Brasseriers moderbolag, Sturehof AB, efter honom själv.

– Hon har suttit i styrelsen länge nu men det här är ett sätt för henne att växa in i rollen. Meningen är att hon, om hon vill, ska ta över efter vår nuvarande vd Niklas (Nordin reds anmärkning) om ett antal år när båda känner sig mogna för det.

Då talar vi om Stockholms nya krogdrottning alltså, sa moderator Wifstrand.

– Ja det hoppas jag att vi gör. Det är inte så att jag tänker sluta jobba, men för mig har det alltid varit viktigare att bygga upp något som jag kan lämna till mina barn än vad jag själv ska göra när jag bli gammal. Så det är väl ett resultat av det gissar jag.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan