Pfizer flyttar svenska huvudkontoret till Life City i Hagastaden.

Pfizer flyttar till AL:s nya Life City i Hagastaden

Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal om 1.200 kvm med läkemedelsföretaget Pfizer som flyttar sitt svenska huvudkontor till Life City i Hagastaden i februari 2023. Pfizer flyttar från Sollentuna där bolaget tidigare höll till i en egenägd och nybyggd fastighet om 14.000 kvm.

Annons

I dagsläget hyr Pfizer 2.000 kvm i fastigheten i Silverdal, i södra Sollentuna, och som ägs av Corem (tidigare Klövern).

För Pfizers räkning uppförde Skanska 2005 den 13.800 kvadratmeter stora kontorsbyggnaden i Silverdal. 2012 såldes fastigheten till Capman för 166 miljoner, då även med BMW som hyresgäst och en vakans på 3 000 kvm. Det var för övrigt Capmans första köp i Sverige. 2015 såldes fastigheten vidare till Klövern (numera Corem) för 300 miljoner kronor. Vid årsskiftet 2021/22 uppgav Corem uthyrningsgraden till 94 procent.

Vid Pfizers motiverar ma den senaste lokalbantningen med att medarbetarna allt oftare jobbar med en hybridlösning, alltså hemifrån ibland, och att medarbetarna ofta jobbar ute hos kunderna. Det är marknadsbolaget som finns i Stockholmsområdet. Bolagets tillverkning finns i Strängnäs.

Pfizers lokaler i Silverdal, i södra Sollentuna. Fastigheten ägs av Corem.

Det nya kontoret hos Atrium Ljungberg blir strategiskt placerat mitt i Hagastaden, som utvecklas till ett av världens främsta områden för life science.

Pfizer är ett av världens ledande läkemedelsföretag med globalt huvudkontor i New York. I Sverige har Pfizer både marknadsbolag som bland annat jobbar med medicinska frågor, kliniska prövningar och digitala lösningar samt en högteknologisk produktionsanläggning i Strängnäs. Nu har bolaget tecknat avtal med Atrium Ljungberg om att flytta marknadsbolaget till det nybyggda Life City i Hagastaden.

– Life City i Hagastaden är strategiskt helt rätt plats för vårt nya huvudkontor. Här kommer vi att finnas i ett relevant och kunskapsintensivt område med närhet till både hälso- och sjukvården, forskning och andra aktörer inom life science säger Malin Parkler, vd på Pfizer i Sverige.

Nybyggda Life City stod färdigt i början av året. Bland övriga aktörer i huset finns Academic Work, Astra Zeneca, 10x Genomics, Immedica Pharma, vårdbolaget GHP, Sirona och Polarium. Den publika bottenvåningen rymmer konferenslokaler samt restaurang och matcafé som drivs av framgångsrika K-märkt. Vid ett av Skandinaviens mest visuella lägen, där 200.000 människor passerar varje dag, har Life City en unik placering ovanpå E4:an precis intill några av Sveriges viktigaste aktörer inom life science; Karolinska Institutet, KTH, Nya Karolinska Solna och Stockholms universitet.

– Det är fantastiskt roligt att få hälsa Pfizer välkommen till Life City. Vi har sett ett stort intresse för huset, inte bara för dess unika läge i Hagastaden utan också för den spektakulära arkitekturen med dess skimrande fasad och interiöra gestaltning. Med möjlighet att boka konferenser i huset bottenvåning ser vi också att fler företag söker sig hit för att arrangera seminarier och möten här, säger Robin Petersson, Atrium Ljungbergs fastighetschef i Hagastaden.

Fram till 2030 planeras Hagastaden växa med 50 000 arbetsplatser och 6 000 nya bostäder och rakt genom stadsdelen planeras för ett av staden största parkprojekt, som knyter ihop Hagastaden med Hagaparken och Brunnsviken. Atrium Ljungberg är en av det största fastighetsägarna i Hagastaden och har varit verksamma i området sedan drygt 30 år tillbaka.

Life City har hållbarhetscertifierats med BREEAM Excellent och hyresavtalet med Pfizer är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda. JLL har agerat rådgivare till Pfizer i processen.

Life City har en total uthyrbar area om cirka 28 000 kvadratmeter med ett årligt hyresvärde om cirka 117 mkr exklusive tillägg. Efter genomförda uthyrningar uppgår fastighetens ekonomiska uthyrningsgrad till 92 procent.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan