Pfizer flyttar svenska huvudkontoret till Life City i Hagastaden.

Pfizer flyttar till AL:s nya Life City i Hagastaden

Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal om 1.200 kvm med läkemedelsföretaget Pfizer som flyttar sitt svenska huvudkontor till Life City i Hagastaden i februari 2023. Pfizer flyttar från Sollentuna där bolaget tidigare höll till i en egenägd och nybyggd fastighet om 14.000 kvm.

I dagsläget hyr Pfizer 2.000 kvm i fastigheten i Silverdal, i södra Sollentuna, och som ägs av Corem (tidigare Klövern).

För Pfizers räkning uppförde Skanska 2005 den 13.800 kvadratmeter stora kontorsbyggnaden i Silverdal. 2012 såldes fastigheten till Capman för 166 miljoner, då även med BMW som hyresgäst och en vakans på 3 000 kvm. Det var för övrigt Capmans första köp i Sverige. 2015 såldes fastigheten vidare till Klövern (numera Corem) för 300 miljoner kronor. Vid årsskiftet 2021/22 uppgav Corem uthyrningsgraden till 94 procent.

Vid Pfizers motiverar ma den senaste lokalbantningen med att medarbetarna allt oftare jobbar med en hybridlösning, alltså hemifrån ibland, och att medarbetarna ofta jobbar ute hos kunderna. Det är marknadsbolaget som finns i Stockholmsområdet. Bolagets tillverkning finns i Strängnäs.

Pfizers lokaler i Silverdal, i södra Sollentuna. Fastigheten ägs av Corem.

Det nya kontoret hos Atrium Ljungberg blir strategiskt placerat mitt i Hagastaden, som utvecklas till ett av världens främsta områden för life science.

Pfizer är ett av världens ledande läkemedelsföretag med globalt huvudkontor i New York. I Sverige har Pfizer både marknadsbolag som bland annat jobbar med medicinska frågor, kliniska prövningar och digitala lösningar samt en högteknologisk produktionsanläggning i Strängnäs. Nu har bolaget tecknat avtal med Atrium Ljungberg om att flytta marknadsbolaget till det nybyggda Life City i Hagastaden.

– Life City i Hagastaden är strategiskt helt rätt plats för vårt nya huvudkontor. Här kommer vi att finnas i ett relevant och kunskapsintensivt område med närhet till både hälso- och sjukvården, forskning och andra aktörer inom life science säger Malin Parkler, vd på Pfizer i Sverige.

Nybyggda Life City stod färdigt i början av året. Bland övriga aktörer i huset finns Academic Work, Astra Zeneca, 10x Genomics, Immedica Pharma, vårdbolaget GHP, Sirona och Polarium. Den publika bottenvåningen rymmer konferenslokaler samt restaurang och matcafé som drivs av framgångsrika K-märkt. Vid ett av Skandinaviens mest visuella lägen, där 200.000 människor passerar varje dag, har Life City en unik placering ovanpå E4:an precis intill några av Sveriges viktigaste aktörer inom life science; Karolinska Institutet, KTH, Nya Karolinska Solna och Stockholms universitet.

– Det är fantastiskt roligt att få hälsa Pfizer välkommen till Life City. Vi har sett ett stort intresse för huset, inte bara för dess unika läge i Hagastaden utan också för den spektakulära arkitekturen med dess skimrande fasad och interiöra gestaltning. Med möjlighet att boka konferenser i huset bottenvåning ser vi också att fler företag söker sig hit för att arrangera seminarier och möten här, säger Robin Petersson, Atrium Ljungbergs fastighetschef i Hagastaden.

Fram till 2030 planeras Hagastaden växa med 50 000 arbetsplatser och 6 000 nya bostäder och rakt genom stadsdelen planeras för ett av staden största parkprojekt, som knyter ihop Hagastaden med Hagaparken och Brunnsviken. Atrium Ljungberg är en av det största fastighetsägarna i Hagastaden och har varit verksamma i området sedan drygt 30 år tillbaka.

Life City har hållbarhetscertifierats med BREEAM Excellent och hyresavtalet med Pfizer är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda. JLL har agerat rådgivare till Pfizer i processen.

Life City har en total uthyrbar area om cirka 28 000 kvadratmeter med ett årligt hyresvärde om cirka 117 mkr exklusive tillägg. Efter genomförda uthyrningar uppgår fastighetens ekonomiska uthyrningsgrad till 92 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir nya Kairo

Utvecklar 60.000 kvm. Halvvägs i området. Se nya visionsbilder!

Kvinna knivhuggen under Almedalen – man gripen

Knivdåd på Donners plats. Säpo snabbflyttade partiledare.

Magnolia förbereder för senareläggning av projekt

Den nya verklighet slår hårt på Magnolias verksamhet

SBB fortsätter sälja – nu köper Nyfosa portfölj

Den tidigare snabbköparen fortsätter att avyttra bestånd.

Debatt

”Därför investerar vi 20 miljarder i Kista”

Fem av de allra tyngsta fastighets-vd:arna skriver debattartikel.

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Turbulensen fortsätter: Nionde Alecta-avhoppet

Nybygget har fallit ihop. Ytterligare en chef lämnar. Läs vd Lena Bobergs kommentar.

Intea redo gå mot strömmen – ser köplägen

Vd:n ser ett ökat affärsflöde av högkvalitativa objekt på allt mer attraktiva nivåer.

Förvärvar två fastigheter på Östermalm

Tidigare offensiv aktör säljer till bolag som bildades 2021.

SOJ: ”Vi står inför en utmanande höst”

”All time high” – men åter på samma nivå som för fyra år sedan.

Förvärvar H&M-logistik

27.000 kvm lokaler plus en byggrätt om 16.000 kvm.

Affär växer till 822 miljoner

Köpeskillingen motsvarar ett pris om cirka 50.000 kr/kvm.

SBB säljer igen – vill avyttra för 5 miljarder

Fortsätter sälja. Speciellt ett affärsupplägg kommer att avyttras.

Industricentralen köper från Viva för 654 mkr

Nytt landmärke får ny ägare. Sålde nyligen för 2,3 miljarder i Stockholms innerstad.

Tillbaka till förstasidan