Petra Scharin ny vd för Stronghold – efter Urban Edenström

Stronghold Invest har utsett Petra Scharin till ny VD, samtidigt som Urban Edenström, grundare och nuvarande vd, blir arbetande styrelseordförande. Petra Scharin har varit verksam som CFO inom Stronghold Invest sedan 2011, och sedan 2018 även haft rollen som vice vd.

Petra Scharin.
Visa faktaruta

Anders Lönnqvist, som varit styrelseordförande sedan 1994, har omböjt omval som ordförande men tar en roll som ordinarie styrelseledamot.

– Stronghold har med god lönsamhet expanderat kraftigt den senaste femårsperioden och fördubblat såväl omsättning som antalet medarbetare, och vi ser fortsatt stor tillväxtpotential både på våra nordiska hemmamarknader såväl som i delar av övriga Europa. Med över 20 års erfarenhet som företagsbyggare och investerare inom fastighetsteknikområdet, har vi en unik position att sammanföra ny teknik med fastighetsförvaltning och strategisk rådgivning via vår tillgång till fastigheter, fastighetsägare och beslutsfattare. Vi genomför nu rad strategiska förändringar inom verksamheten för att ta nästa steg i vår lönsamma expansion, säger Anders Lönnqvist, styrelseledamot i Stronghold Invest.

Stronghold Invest består av tre kärninnehav Newsec, Nordens ledande fastighetsförvaltare och –rådgivare, samt Niam, en ledande investerare i reala tillgångar i Norden och norra Europa, samt en omfattande Proptech-verksamhet med ett 15-tal innehav. Koncernen har idag egen verksamhet i åtta länder, en omsättning över 3,5 miljarder och omkring 2.300 medarbetare.

– Fastigheter är som bekant den största tillgångsklassen i världen och står inför stora hållbarhetsutmaningar framöver med ett behov av att minska miljöavtrycket vid nybyggnation samt, inte minst, reducera miljöpåverkan från befintliga byggnader. Vi bedömer att Stronghold Invest har en viktig roll i att driva utvecklingen av ekosystemet i en många gånger traditionell bransch. Genom att bidra med kunskap, kapital och nätverk kan vi tillsammans med entreprenörer och företagsledare fortsätta bygga framgångsrika tjänstebolag, samtidigt som vi säkrar konkurrenskraften inom vår egen kärnverksamhet. På så sätt bidrar vi till att fastighetsägare kan möta ökade krav från hyresgäster, investerare och samhället i stort, i en allt mer digitaliserad och hållbar värld, säger Urban Edenström styrelseordförande i Stronghold Invest.

Petra Scharin har en bakgrund som auktoriserad revisor och har därefter arbetat på Hexagon innan hon tog rollen som CFO inom Stronghold Invest 2011.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan