Petra Scharin ny vd för Stronghold – efter Urban Edenström

Stronghold Invest har utsett Petra Scharin till ny VD, samtidigt som Urban Edenström, grundare och nuvarande vd, blir arbetande styrelseordförande. Petra Scharin har varit verksam som CFO inom Stronghold Invest sedan 2011, och sedan 2018 även haft rollen som vice vd.

Petra Scharin.
Visa faktaruta

Anders Lönnqvist, som varit styrelseordförande sedan 1994, har omböjt omval som ordförande men tar en roll som ordinarie styrelseledamot.

– Stronghold har med god lönsamhet expanderat kraftigt den senaste femårsperioden och fördubblat såväl omsättning som antalet medarbetare, och vi ser fortsatt stor tillväxtpotential både på våra nordiska hemmamarknader såväl som i delar av övriga Europa. Med över 20 års erfarenhet som företagsbyggare och investerare inom fastighetsteknikområdet, har vi en unik position att sammanföra ny teknik med fastighetsförvaltning och strategisk rådgivning via vår tillgång till fastigheter, fastighetsägare och beslutsfattare. Vi genomför nu rad strategiska förändringar inom verksamheten för att ta nästa steg i vår lönsamma expansion, säger Anders Lönnqvist, styrelseledamot i Stronghold Invest.

Stronghold Invest består av tre kärninnehav Newsec, Nordens ledande fastighetsförvaltare och –rådgivare, samt Niam, en ledande investerare i reala tillgångar i Norden och norra Europa, samt en omfattande Proptech-verksamhet med ett 15-tal innehav. Koncernen har idag egen verksamhet i åtta länder, en omsättning över 3,5 miljarder och omkring 2.300 medarbetare.

– Fastigheter är som bekant den största tillgångsklassen i världen och står inför stora hållbarhetsutmaningar framöver med ett behov av att minska miljöavtrycket vid nybyggnation samt, inte minst, reducera miljöpåverkan från befintliga byggnader. Vi bedömer att Stronghold Invest har en viktig roll i att driva utvecklingen av ekosystemet i en många gånger traditionell bransch. Genom att bidra med kunskap, kapital och nätverk kan vi tillsammans med entreprenörer och företagsledare fortsätta bygga framgångsrika tjänstebolag, samtidigt som vi säkrar konkurrenskraften inom vår egen kärnverksamhet. På så sätt bidrar vi till att fastighetsägare kan möta ökade krav från hyresgäster, investerare och samhället i stort, i en allt mer digitaliserad och hållbar värld, säger Urban Edenström styrelseordförande i Stronghold Invest.

Petra Scharin har en bakgrund som auktoriserad revisor och har därefter arbetat på Hexagon innan hon tog rollen som CFO inom Stronghold Invest 2011.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Tillbaka till förstasidan