Peter Forsberg och Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

Peter Forsberg bygger bostäder i Haninge

Före detta hockeyproffset Peter Forsberg kommer att driva utvecklingen av Torvalla och Årsta i Haninge. Det meddelade kommunen på tisdagen. I Torvalla planeras för upp till 15.000 bostäder.

Peter Forsbergs bolag Fopha Invest ska tillsammans med Haninge kommun utveckla Torvallaområdet, öster om Haninge centrum, till en stadsdel med en tydlig idrotts-, kultur- och evenemangsprofil.

Visionen är att Torvalla ska bli ett levande evenemangs- och rekreationsområde med närhet till skolor, möjligheter till olika sportaktiviteter, kultur och möten. Enligt avsiktsförklaringen som nu klubbats av kommunstyrelsen får företaget även möjlighet att bygga nya bostäder i Torvalla. Kommunen bedömer att det kan röra sig om 12.000-15.000 bostäder som ska uppföras i området.

– Men Fopha Invest kommer inte att bygga alla. Vi har letat efter någon som inte bara vill bygga bostäder utan även vara en drivande motor. Tanken är att andra aktörer också ska komma in och bygga, säger kommundirektör Magnus Gyllestad till Fastighetsvärlden.

Fopha Invest och Haninge kommun har även tecknat en avsiktsförklaring om utvecklingen av Årsta. Kommunens framtidsvision för Årsta slott är att ge Haningeborna och andra besökare möjlighet till olika typer av fritidsaktiviteter samt möjlighet till övernattning. Precis som i Torvalla har Fopha Invest en option på byggande av bostäder, men under förutsättning att en överenskommelse träffas med de lokala markägarna.

Enligt kommunen kommer samarbetet med Fopha Invest att innebära att Årsta utvecklas långsiktigt, något som tidigare varit svårt att lösa.

– Årsta är en liten pärla som inte fått den utväxling som vi velat. Nu hoppas vi att den ska få det, säger Magnus Gyllestad.

Han är väldigt nöjd med kommunens nya samarbetspartner.

– Det är så otroligt roligt. Att få någon som är med och driver saker så här är inte helt vanligt. Jag ser med spänning fram emot att se vilka som Fopha Invest kommer att ta hjälp av i det här projektet.

Kommunen och Fopha Invest kommer nu att inleda planarbetet för Torvalla. När det gäller Årsta väntar aktörerna på besked från några lokala markägare.

Läs gärna Fastighetsvärldens långa och exklusiva intervju med Peter Forsberg om fastigheter här. Artikeln har rubriken ”Bästa investeringen”.

Skiss över Torvalla. Illustration: Mandaworks.
Ideskiss för Torvalla. Illustration: Mandaworks.

Fastighetsvärlden Idag 2018-05-29

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...
Tillbaka till förstasidan