Pembroke vill riva ytterligare ett hus i city

Hyresgäster i Mästerhuset:

0-5: Nordea (ca 20.000 kvm)

6: Trioptima (3.530 kvm)

7: Delphi (2.300 kvm) och Bloomberg

8: Magnora/Kreab (1.310 kvm) och Nordic Capital

9: Nordic Capital (2.500 kvm totalt)

I entréplanet har Grupp F12 hyrt 1.000 kvm för restaurangen The Good Life som ska öppna i slutet av året, troligen i november.

Visa faktaruta

Efter succén med Mästerhuset – Redo investera mer i Sverige. 200 gäster deltog vid Pembrokes stora öppningsceremoni av nya Mästerhuset på Mäster Samuelsgatan i Stockholms city under tisdagen. Festen ägde rum på på taket, med en utsikt som imponerade på gästerna (och ett antal fastighetsinvesterare såg möjligheten att få bygga på sina cityhus med några våningar).

Det 30.650 kvm stora Mästerhuset var fullt uthyrt i april, fyra månader före färdigställandet. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är hyresintäkterna en bra bit över vad Pembroke skissade på inför projektet.

Fastighetsvärlden kan berätta att Pembroke arbetar för att även utöka volymen för grannhuset, Hästen 21. Den fastigheten består av 20.500 kvm lokaler.

– Vi undersöker sedan ett tag olika lösningar. Det kan handla om att bygga på några våningar och det kan handla om rivning för att bygga helt nytt, säger Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke, i samband med att han ger Fastighetsvärlden en rundtur i Mästerhuset.

Grannhuset fastigheten Hästen 21 innefattar även shoppingcentret Passagen med ingång på hörnet mellan Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan. Takeuchi konstaterar att det finns en hyresgäst i fastigheten (Nordea) och att huset är 35 meter högt, vilket kan jämföras med Mästerhuset som är 50 meter högt.

– Det är viktigt att CBD utvecklas för att området ska fortsätta att vara attraktivt. Jag tycker att samtalsklimatet mellan fastighetsägare, politiker, tjänstemän och hyresgäster i Stockholm är väldigt bra när det gäller stadsutveckling, säger Mark Takeuchi.

Hästen 21 byggdes 1973 och totalrenoverades mellan 1996 och 1999.

I Stockholm äger Pembroke utöver Mästerhuset (som ursprungligen bestod av tre fastigheter) och Hästen 21 även fastigheterna Hästen 23 (PK-huset, där Nordeas ledning sitter) och Putten 15 längs Sveavägen. I Norden äger det amerikanska bolaget även fastigheter i Oslo och Köpenhamn.

Nordea är dominerade hyresgäst i alla bolagets nordiska fastighet. Banken är även Pembrokes totalt sett största hyresgäst globalt. Två av hyresgästerna i Mästerhuset fick tillgång till sina lokaler under måndagen. De som flyttar in sist intar byggnaden i januari.

Mark Takeuchi berättar för Fastighetsvärlden att bolaget gärna investerar mer i Sverige:

– Vi är väldigt intresserade av Sverige när det gäller transaktionsmarknaden. Stockholm är väldigt bar på många sätt, och till exempel är marknaden mindre volatil än London. Stockholm är dessutom en av Europas snabbast växande städer.

Pembroke har en tydlig linje för vad som är intressant.

– Det är Stockholm som är intressant och speciellt i bästa läge. Vi kan köpa rena förvaltningsfastigheter och sådana med projektmöjligheter, säger Mark Takeuchi.

På frågan om stora Fatburens på Södermalm finns på bolagets radar så svarar han att bolaget ska granska fastigheten men han konstaterar även att Södermalm inte ligger överst på listan. När det gäller fastighetssegment så är fokus klart även där.

– Vi är intresserade av kontorsfastigheter. Det kan finnas retail i fastigheterna, men övervägande ska det handla om kontorslokaler.

Pembroke Real Estate är en internationell fastighetsrådgivare som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktivt belägna kontorslokaler, bostäder och blandfastigheter. Med fokus på ett långsiktigt värdeskapande förmedlar Pembroke investeringar av privatägt kapital från FMR LLC (Fidelity Investments) och FIL Limited till förstklassiga möjligheter inom fastighetssektorn.

Med kontor i Boston, London, Stockholm, Sydney, Tokyo och Washington, DC, förvaltar företaget för närvarande cirka 709.000 kvm på nyckelmarknader runtom i Europa, Nordamerika, Asien och Australien.

Fastighetsvärlden Idag 2015-09-02

Färdigbyggda Mästerhuset synds till vänster. Längre bort till höger syns fastigheten Hästen 21.
Färdigbyggda Mästerhuset synds till vänster. Längre bort till höger syns fastigheten Hästen 21.
Nya Mästerhuset är 50 meter högt. Grannbyggnaden Hästen 21 är 35 meter högt. Båda ägs av amerikanska Pembrokes.
Nya Mästerhuset är 50 meter högt. Grannbyggnaden Hästen 21 är 35 meter hög. Båda ägs av amerikanska Pembrokes.
Fastigheten Hästen 21 ligger i hörnet Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan. Nordea är stor hyresgäst och i entréplanet finns Passagen med stora butikslokaler.
Fastigheten Hästen 21 ligger i hörnet Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan. Nordea är stor hyresgäst och i entréplanet finns Passagen med stora butikslokaler.
Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke, gillar Stockholm.
Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke, gillar Stockholm.
Utsikt från takterrassen på Mästerhuset.
Utsikt från takterrassen på Mästerhuset.
Terrassen erbjuder en imponerande utsikt åt nästan alla håll.
Terrassen erbjuder en imponerande utsikt åt nästan alla håll.
Det stora atriumet inne i Mästerhuset. Här håller Nordea till.
Det stora atriumet inne i Mästerhuset. Här kommer Nordea att hålla till.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan