Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Det blir Peab som ska genomföra de projektmöjligheter för främst bostäder som Sagax tagit fram för sin fastighet i Veddesta, Järfälla. Det handlar om ett höghus om upp till 32 våningar som även ska bli en hub för kollektivtrafiken.

Peab har tecknat avtal med Sagax om att förvärva Veddesta 1:13 i Järfälla kommun. Det underliggande fastighetsvärdet i transaktionen uppgår till 201 mkr och för det erhåller Peab byggrätter för 55.000 kvm ljus BTA.

Nordanö var säljrådgivare till Sagax.

Den lagakraftvunna detaljplanen är flexibel och möjliggör utveckling av såväl bostadsrätter som hyresrätter om totalt cirka 700 bostäder samt en del kommersiell verksamhet.

Detaljplanen medger bland annat att ett 32 våningar högt hus byggs i det ena kvarteret här. Den byggnaden ska uppföras intill den nya Veddestabron och kommer tillsammans med den övriga bebyggelsen Peab kan uppföra där ligga alldeles intill en knutpunkt för kollektivtrafiken.

Utöver köpeskillingen ingår i förvärvet åtaganden i exploateringsåtgärder motsvarande cirka 100 mkr. I huvudsak avser det förberedelser för kollektivtrafik.

Transaktionen är villkorad av att Sagax ingår genomförandeavtal med Trafikförvaltningen. Villkoret bedöms kunna uppfyllas under tredje kvartalet 2021 och därefter kan Peab tillträda fastigheten.

Sagax förvärvade fastigheten 2007 och köpte samtidigt även en tomträtt i Bredäng, Stockholm. Bägga dessa anläggningar var då uthyrda på långa avtal till Kindwalls som sålde och servade Fordbilar. De senaste åren är det Riddermarks bil som hyrt fastigheten i Järfälla.

– För oss som samhällsbyggare är den här möjligheten till stadsutveckling i Veddesta i Järfälla kommun naturligtvis mycket glädjande. Vi bidrar till utbudet av olika boendeformer genom att bygga såväl bostadsrätter som hyresrätter, samtidigt som vi planerar för möjligheter till viss service och kommersiell verksamhet i området. Den här affären ger även uppdrag till våra andra affärsområden inom Peabkoncernen, säger Göran Linder, affärsområdeschef Projektutveckling, Peab.

Inom Sagax kvarter i Barkarby planeras för entré till Stockholmsregionens nya nod för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra. Visionsbild: White Arkitekter/Sagax

Exploateringsavtalet mellan Järfälla och Sagax omfattar två kvarter i Barkarby om totalt 55 000 kvm BTA och ger Sagax möjlighet att utveckla bostäder, kommersiella lokaler, kontor och hotell. Visionsbild: AIX Arkitekter/Järfälla kommun.
På platsen idag finns bland annat Riddermarks Bil. Foto: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Köper bostäder för över en miljard

Förvärvar familjs bolag och bestånd.

Bildextra: Balder hoppas slå prisrekord

Prisnivåer för lyxprojektet  Tidskapseln  Macken-sången Carl-Jan Granqvists vinkällare.

Avslöjar nya bus i förväg: Siktar på 10 miljarder

Planerar för att trippla dagens bestånd på tre år.

Köper bredvid Centralen

Fastighetsaffär mitt i Stockholm. Varit till salu sedan 2019. FV avslöjar priset – som är smått chockerande lågt.

Stort kontorsprojekt bantas med 20.000 kvm

Ytan minskas för att rädda floran. Läs om de nya planerna för projektet som ligger inom tullarna i Stockholm.

Klart: Trianon i mål med köp av börsbolag

Fastigheter för 1,5 miljarder kronor ingår.

Skapar jv med risk för kallsup

Investeringsbehovet bedöms uppgå till 40–60 miljarder kronor den närmaste tiden.

SBB fångar polisen och låser in i 15 år

Kontrakt på cirka 9.000 kvm signerat.

Nytt uppbrott på Kungsgatan – lämnar efter 24 år

Fabege har gjort klart med ny hyresgäst i känt hörnläge.

Tillbaka till förstasidan