Magasin 113.

Peab köper Magasin 113 i Frihamnen – vill dubbla

Peab Fastighetsutveckling har vunnit tävlingen om Magasin 113 i Frihamnen i Göteborg. Bolaget köper fastigheten för 56 miljoner kronor från kommunala Älvstranden Utveckling. Peabs mål är att dubbla dagens lokalyta, till 19.000 kvm

Annons
Staffan Lundqvist, projektutvecklingschef Peab Väst.
Visa faktaruta

Catella var säljarens rådgivare i processen.

Magasin 113 ligger mitt på Frihamnspiren, inte långt från nya Hisingsbron. Den befintliga byggnaden är på 9 340 kvadratmeter fördelat på tre våningar. Tomtarean är på 4 800 kvadratmeter. Byggnaden är uppförd som lagerbyggnad 1964 och ritad av arkitekt Alexander Ericsson.

Fastighetsvärlden kan berätta att Peabs mål är att bygga på tre lika stora våningar på byggnaden som idag är i det närmaste ”utblåst” invändigt. Den totala ythyrbara ytan blir i så fall cirka 19.000 kvm kontorsyta.

Peab Fastighetsutveckling kommer tillsammans med innehållsutvecklaren A house utveckla en destination för kreativa näringar. A house blir även hyresgäst i fastigheten, sannolikt till ett antal tusen kvadratmeter.

– Det är en central plats i staden där det på ett par år kommer att hända väldigt mycket. Platsen och husets historia kommer att få nytt liv med ett nytt spännande innehåll. Vi tror att vi kan tillföra många av de värden som staden eftersträvar, säger Staffan Lundqvist, projektutvecklingschef Peab Väst.

Peab Fastighetsutveckling var en av flera fastighetsutvecklare som tävlade om att få möjligheten att utveckla den centralt placerade historiska byggnaden. Utvecklingen av platsen blir en viktig pusselbit i de stora stadsutvecklingsprojekt som pågår i och kring området. Det vinnande förslaget uppfyller väl ambitionen att ”på ett omsorgsfullt sätt utveckla en ikonbyggnad och förstärka den historiska identitet”, samtidigt som platsen ska bli ”en samlingspunkt som lockar människor från hela Göteborg, med olika bakgrund, intressen och från olika samhällsklasser.”

– Magasin 113 är en fastighet med stor potential för området och det var ett krav att byggnaden ska bevaras på ett bra sätt. Det kräver en ägare som är beredd att investera tid, idéer och pengar. Planerna som Peab presenterat passar bra in i områdets utveckling, inte minst när det gäller satsningen på en yngre målgrupp, säger Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling.

Peab Fastighetsutveckling ska tillsammans med innehållsutvecklaren A house utveckla en destination för de kreativa näringarna. A house sedan tidigare beprövade koncept skapar mervärden genom utbyten och möten mellan olika branscher och företag. Den centralt placerade byggnaden, med ett nytt innehåll, är tänkt att komplettera stadens starka industri- och utbildningstradition och levande startup-scen.

– Vi ser otroligt mycket fram mot att få etablera A house koncept och verksamhet i denna fantastiska märkesbyggnad. Processen med Peab och Älvstranden Utveckling har varit professionell med högt i tak – så förutsättningarna är mycket goda, säger Johan Almquist, styrelseordförande A house.

– Att få utveckla en stor mötesplats för den kreativa industrin i Göteborg känns behövligt och skall bli otroligt kul. Huset är tänkt att innehålla attraktioner dygnets alla timmar både för dess medlemmar samt även för en bredare publik, säger Richard Hammarskiöld, creative director A house.

Köparen Peab Fastighetsutveckling tillträder fastigheten omgående och startar ombyggnaden så snart alla nödvändiga tillstånd är klara. Priset för Magasin 113 är satt till 56,3 miljoner kronor, men kommer att justeras uppåt när ett bygglov är beviljat och det står klart hur stort huset kan bli efter en tillbyggnad.

A house har sedan tidigare etablerat liknande koncept i bland annat gamla Arkitekturhögskolans lokaler (som ägs av Balder) i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Tillbaka till förstasidan