Peab: ”Det duger inte att bara attrahera halva befolkningen”

Byggbranschen har uppenbarligen inte lyckats att skapa förändring och bevisa motsatsen – att branschen är för alla. Peab har därför bestämt sig för att gå i bräschen för att på allvar göra branschen mer jämställd. Därför lanserar bolaget ett nytt betalt lärlingsprogram bara för kvinnor. Det kallas för Byggåret.

Annons

Endast omkring 5 procent av dem som idag tar examen från byggrelevanta yrkesutbildningar är kvinnor. Peab rekryterar mer än så, omkring 8 procent, men nöjer sig inte med det. Peab satsar drygt 30 miljoner kronor på lärlingsprogrammet Byggåret. Bolaget hoppas att satsningen ska väcka intresse bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare och är ett sätt att visa upp de olika roller som ett byggprojekt innebär. Det ökar rekryteringsbasen av fler duktiga byggnadsarbetare och skulle gynna hela branschen, inte bara Peab.

– Vi har en alldeles för låg andel kvinnliga byggnadsarbetare i vår bransch och nivån har stått stilla länge. Vi vill att fler ska få upp ögonen för oss genom att erbjuda ett betalt prova-på-år, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

När konjunkturen viker visar tidigare erfarenheter att många i större utsträckning är beredda att ställa om och hitta nya karriärmöjligheter. Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt.

– Vi vill ha fler duktiga medarbetare i branschen, då duger det inte att attrahera bara halva befolkningen. Jag är övertygad om att det fortfarande finns en massa fördomar om vad tjejer respektive killar kan och förväntas göra. Detta handlar om hela samhället och den uppfostran vi ger våra barn. Vi tycker att det går för långsamt och vill nu dra vårt strå till stacken för ett mer jämställt samhälle, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

När deltagarna avslutar Byggåret har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare. Byggåret är rikstäckande och kommer att genomföras på följande orter: Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg. Totalt handlar det om drygt 50 lärlingsplatser.

Antagningen till Byggåret öppnar i mitten av februari och pågår till april. Byggåret startar sedan i september 2023.

Fler Nyheter från förstasidan

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Tillbaka till förstasidan