Peab byter VD efter två år

Annons
Jesper Göransson.
Jesper Göransson.
Visa faktaruta

Jan Johansson lämnar – Sökprocess efter efterträdare inledd. Jesper Göransson tillträder med omedelbar verkan som tillförordnad koncernchef för Peab. Han efterträder Jan Johansson på posten. Johansson utsågs till VD och koncernchef i mars 2011 och tillträdde i maj samma år.

Sökprocessen efter en ny ordinarie VD inleds nu av styrelsen.

– I en allt tuffare tid för byggbranschen känner Jan Johansson att han inte är rätt person att leda verksamheten in i framtiden, säger Peabs styrelseordförande Göran Grosskopf.

Grosskopf berättar för Fastighetsvärlden att Johansson tog kontakt förra veckan för att berätta hur han upplevde den tuffa arbetssituationen och hur lågkonjunkturen blivit längre än han trott och sade att han inte är rätt person för att hålla det ”tryck” som behövs för Peab de kommande åren.

– Det har även varit en tufft period på andra sätt och Johansson har fått jobba med problemen i Norge och kring den nya arenan, säger Grosskopf.

Han fortsätter:

– Vi har således fattat det här beslutet i samförstånd med Jan Johansson, som för övrigt gjort en storartad insats i många olika roller för Peab. Jan kommer även fortsatt att vara engagerad för koncernen, bland annat i styrelser för intressebolag, säger Göran Grosskopf.

– Styrelsen vill ha ett högre tempo framöver och då behövs rätt person för detta. Vi vill bland annat öka kostnadseffektiviteten och korta beslutsvägarna.

Göran Grosskopf påpekar också att Peabs vision, strategi och affärsplan ligger fast. Alltså det som Johansson till stora delar har varit med och jobbat fram.

Paeb håller för tillfället på att kontakta rekryteringsbolag. På ”kravspecifikationen” för en ny VD finns, enligt Grosskopf: Branschkunskap, god ledarskapsförmåga, hög stresstålighet och öppenhet/transparens.

Angående att Jan Johansson stannade mindre än två år på sin post säger Grosskopf:

– Minst fem år är en bra och önskvärd  tid. Men inom näringslivet har det blivit kortare och kortare tider de senaste åren. Arbetsuppdragen har blivit tuffare.

Grosskopf konstaterar att det sannolikt kommer att dröja till efter sommaren tills en ordinarie VD och koncernchef är utsedd.

Den tillförordnade koncernchefen Jesper Göransson har arbetat i Peab sedan 1996 och har en gedigen erfarenhet av ledande positioner i Peab bland annat som vice VD och medlem i Peabs koncernledning sedan 2006.

Jan Johansson kom till Peab 1986 och har sedan dess arbetat i olika roller inom koncernen och 2006 utsågs han till vice VD.

Fastighetsvärlden Idag 2013-03-25

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en stor enhet inom coworking lägger ner

Förhyrning på 4.000 kvm inom tullarna i Stockholm. Samma fastighetsägare drabbas igen – totalt 20.000 kvm.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Tillbaka till förstasidan