Påskägget: Glada nyheter i en overklig tid

Fastighetsvärldens nyhetsbrev och sajt har under de senaste veckorna fyllts med mörka rubriker. Men det har även funnits ett tiotal notiser om hur fastighetsbolag och rådgivningsbolag på olika sätt hjälpt till under coronakrisen.

Nu sammanställer vi alla hjälpinsatser på en sida här på sajten – för att lyfta fram de som agerat och kanske inspirera andra. Om ditt bolag har agerat – eller om du känner till någon som gjort det –mejla oss gärna på red@fastighetsvarlden.se

Några positiva nyheter:

SBB finansierar inköp av mat från olika restauranger i Stockholm, som sedan doneras vidare till organisationer som arbetar med att hjälpa människor i utsatthet. Stockholms Stadsmission är initialt förmånstagare och maten kommer att levereras till deras verksamhet för äldre i St Paul.

Börsnoterade Eastnine kommer stödja vårdpersonal vid Vilnius universitetssjukhus, som jobbar med coronadrabbade, genom att skänka måltider från tre restauranger som tillika är hyresgäster hos Eastnine.

Kungsleden köper matlådor av en rad restauranghyresgäster som levereras till ensamstående mammor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Syftet med initiativet är att stötta restauranger och Fryshusets projekt Barn till ensamma mammor.

Lundbergs erbjuder kunder fri hemleverans från galleriorna Linden och Spiralen. Kunden gör sin beställning direkt från sin favoritbutik och Lundbergs fastigheter levererar den hem till dörren.

Skandia Fastigheter har infört gratis leverans hem från Mörby Centrum i Danderyd. Erbjudandet gäller allt utom livsmedel, systembolag och receptbelagda läkemedel.

Allmännyttiga Örebrobostäder har beslutat att lokalhyresgäster som är särskilt drabbade slipper betala hyra i april och maj. Främst handlar det om restauranger, caféer och butiker med inriktning på sällanköpsvaror som kläder och blommor.

Kommunala Uppsala Kommuns Fastighets AB kommer att producera och direktsända konserter från Kulturpunkten i Gottsunda Centrum. Bolaget kommer att sända musik på onsdagar fram till slutat av maj.

Kommunala LKF i Lund erbjuder sina 20.000 boende att surfa gratis och på så vis underlätta vardagen när det gäller digital kontakt med nära och kära, eller att lätt kunna arbeta och studera hemifrån. Gäller till 31 maj.

Datscha arrangerar ”Run with Datscha” där den som genomför utmaningen (löpning 45 km på tre veckor) bidrar till att Datscha skänker 5 kronor per kilometer till WHO:s Covid-19 Solidarity Response Fund.

Stena Fastigheter aktiverar boende med utomhusträning, plantering och påskpyntning av gårdarna. Fler grillplatser iordningsställs på gårdarna så att familjer kan umgås utomhus. Tillsammans med Röda Korset och andra organisationer träffar man boende utomhus för att samtala och informera på olika språk. För äldre har korsord och andra inomhusaktiviteter tagits fram.

I Höganäs har SBB gett sina hyresgäster ett presentkort på 20 Euronäs (motsvarande 200 kronor) per lägenhet att användas hos SBB:s tio lokalhyresgäster. SBB:s förvaltningspersonal hjälper även kunder över 70 år att använda bidraget genom hemkörning.

Under påskhelgen stöttar HSB Norr vården genom att bjuda på 360 portioner påskmat till personalen på intensivvårdsavdelningen för Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Restaurangen som levererar maten är HSB Norrs hyresgäst Pinchos i Umeå.

Skandia Fastigheter har omdirigerat påskgodis som skulle till bolagets hyresgäster för att istället hamna på intensivvårds- och infektionsavdelningarna på Karolinska sjukhuset i Solna och Skånes Universitetssjukhus i Malmö. 850 kilo godis handlar det om.

Peab betalar löneskillnaden för en projektinköpare som får tjänstledigt för att jobba inom sjukvården. Den Peab-anställda är utbildad sjuksköterska och har jobbat på karantänavdelning tidigare.

AMF Fastigheter har sedan slutet av mars erbjudit fri hemleverans från sina handelsplatser (Gallerian, Fältöversten, Ringen centrum, Västermalmsgallerian och Mood Stockholm) för att stötta butiker, restauranger och caféer samt hjälpa de som inte har möjlighet att ta sig ut och handla just nu. Varorna har levererats via Taxi Stockholm.

Forsen skänker pengar till Stadsmissionen riktade till avhjälpa den uppkomna coronasituationen.

Grosvenor genomför ett stort antal initiativ vid sina centrumfastigheter för att stötta lokalsamhället – såväl boende som det lokala näringslivet – kring och i sina centrum.  Det handlar bland annat om fri hemkörning av varor, initiativ till lokala samarbetsgrupper och livesända konserter online.

Wihlborgs köper drygt 1.500 luncher som skänks till Fryshusets och Skåne Stadsmissions verksamhet i Malmö. Bolaget har även efterlyst svar från ”samhällshjältar” som vill bli bjudna på lunch.

Flera goda gärningar? Mejla oss gärna på red@fastighetsvarlden.se

Missa inte! Årets viktigaste heldag om samhällsfastigheter

Torsdag den 3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

SBB närmar sig 5 miljarder i försäljningar – gör ny affär

Sålt för 4,6 miljarder på fem månader. Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Atrium Ljungberg köper klassiskt kontor i Sundbyberg

Omfattar drygt 8.000 kvadratmeter uthyrbar yta.

Så stor blir Oscars förlust – preliminära siffror

FV granskar den icke-formella årsredovisningen.

Så ser prislappen ut för Hagastadens nya landmärke

Cirkelformad prestigebyggnad om 24.000 kvm lokaler.

Oscar ändrar datum – igen

Oscar Properties årsredovisning senareläggs ytterligare en gång.

Bruzelius lämnar Rikshem – klar för stort konsultbolag

Efter åtta år på Rikshem går Jacob Bruzelius vidare.

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Tillbaka till förstasidan