Påskägget: Glada nyheter i en overklig tid

Fastighetsvärldens nyhetsbrev och sajt har under de senaste veckorna fyllts med mörka rubriker. Men det har även funnits ett tiotal notiser om hur fastighetsbolag och rådgivningsbolag på olika sätt hjälpt till under coronakrisen.

Nu sammanställer vi alla hjälpinsatser på en sida här på sajten – för att lyfta fram de som agerat och kanske inspirera andra. Om ditt bolag har agerat – eller om du känner till någon som gjort det –mejla oss gärna på red@fastighetsvarlden.se

Några positiva nyheter:

SBB finansierar inköp av mat från olika restauranger i Stockholm, som sedan doneras vidare till organisationer som arbetar med att hjälpa människor i utsatthet. Stockholms Stadsmission är initialt förmånstagare och maten kommer att levereras till deras verksamhet för äldre i St Paul.

Börsnoterade Eastnine kommer stödja vårdpersonal vid Vilnius universitetssjukhus, som jobbar med coronadrabbade, genom att skänka måltider från tre restauranger som tillika är hyresgäster hos Eastnine.

Kungsleden köper matlådor av en rad restauranghyresgäster som levereras till ensamstående mammor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Syftet med initiativet är att stötta restauranger och Fryshusets projekt Barn till ensamma mammor.

Lundbergs erbjuder kunder fri hemleverans från galleriorna Linden och Spiralen. Kunden gör sin beställning direkt från sin favoritbutik och Lundbergs fastigheter levererar den hem till dörren.

Skandia Fastigheter har infört gratis leverans hem från Mörby Centrum i Danderyd. Erbjudandet gäller allt utom livsmedel, systembolag och receptbelagda läkemedel.

Allmännyttiga Örebrobostäder har beslutat att lokalhyresgäster som är särskilt drabbade slipper betala hyra i april och maj. Främst handlar det om restauranger, caféer och butiker med inriktning på sällanköpsvaror som kläder och blommor.

Kommunala Uppsala Kommuns Fastighets AB kommer att producera och direktsända konserter från Kulturpunkten i Gottsunda Centrum. Bolaget kommer att sända musik på onsdagar fram till slutat av maj.

Kommunala LKF i Lund erbjuder sina 20.000 boende att surfa gratis och på så vis underlätta vardagen när det gäller digital kontakt med nära och kära, eller att lätt kunna arbeta och studera hemifrån. Gäller till 31 maj.

Datscha arrangerar ”Run with Datscha” där den som genomför utmaningen (löpning 45 km på tre veckor) bidrar till att Datscha skänker 5 kronor per kilometer till WHO:s Covid-19 Solidarity Response Fund.

Stena Fastigheter aktiverar boende med utomhusträning, plantering och påskpyntning av gårdarna. Fler grillplatser iordningsställs på gårdarna så att familjer kan umgås utomhus. Tillsammans med Röda Korset och andra organisationer träffar man boende utomhus för att samtala och informera på olika språk. För äldre har korsord och andra inomhusaktiviteter tagits fram.

I Höganäs har SBB gett sina hyresgäster ett presentkort på 20 Euronäs (motsvarande 200 kronor) per lägenhet att användas hos SBB:s tio lokalhyresgäster. SBB:s förvaltningspersonal hjälper även kunder över 70 år att använda bidraget genom hemkörning.

Under påskhelgen stöttar HSB Norr vården genom att bjuda på 360 portioner påskmat till personalen på intensivvårdsavdelningen för Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Restaurangen som levererar maten är HSB Norrs hyresgäst Pinchos i Umeå.

Skandia Fastigheter har omdirigerat påskgodis som skulle till bolagets hyresgäster för att istället hamna på intensivvårds- och infektionsavdelningarna på Karolinska sjukhuset i Solna och Skånes Universitetssjukhus i Malmö. 850 kilo godis handlar det om.

Peab betalar löneskillnaden för en projektinköpare som får tjänstledigt för att jobba inom sjukvården. Den Peab-anställda är utbildad sjuksköterska och har jobbat på karantänavdelning tidigare.

AMF Fastigheter har sedan slutet av mars erbjudit fri hemleverans från sina handelsplatser (Gallerian, Fältöversten, Ringen centrum, Västermalmsgallerian och Mood Stockholm) för att stötta butiker, restauranger och caféer samt hjälpa de som inte har möjlighet att ta sig ut och handla just nu. Varorna har levererats via Taxi Stockholm.

Forsen skänker pengar till Stadsmissionen riktade till avhjälpa den uppkomna coronasituationen.

Grosvenor genomför ett stort antal initiativ vid sina centrumfastigheter för att stötta lokalsamhället – såväl boende som det lokala näringslivet – kring och i sina centrum.  Det handlar bland annat om fri hemkörning av varor, initiativ till lokala samarbetsgrupper och livesända konserter online.

Wihlborgs köper drygt 1.500 luncher som skänks till Fryshusets och Skåne Stadsmissions verksamhet i Malmö. Bolaget har även efterlyst svar från ”samhällshjältar” som vill bli bjudna på lunch.

Flera goda gärningar? Mejla oss gärna på red@fastighetsvarlden.se

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan