Pangea om fastighetsaktier: Från premie till rabatt

Nordiska fastighetsaktier har dalat rejält på börsen sedan toppen i september förra året. De tidigare substanspremierna är borta och många bolag handlas nu till rabatt. Det är framförallt de mindre fastighetsbolagen utanför huvudlistan som har tagit en smäll, visar den nya rapporten Pangea Nordic Listed Overview från Pangea Property Partners.

– Efter en urstark kursutveckling över flera års tid har vi nu sett en priskorrigering i den noterade fastighetssektorn, säger Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners.

Sedan rekordnoteringarna i september förra året har nordiska fastighetsaktier backat 5 procent medan aktiemarknaden generellt har gått i motsatt riktning och ökat med 12 procent. I Sverige, den största marknaden i Norden, har fastighetsaktier tappat 6 procent.

– Det är överraskande eftersom bolagens underliggande fastighetsportföljer har fortsatt att öka i värde, men börsnedgången drivs förmodligen av rädsla för dyrare finansiering och nya skattereformer, fortsätter Mikael Söderlundh.

Kombinationen av stigande fastighetsvärden och sjunkande börskurser har gjort att de nordiska fastighetsaktierna nu handlas nära sina substansvärden, visar rapporten. De tidigare stora substanspremierna har försvunnit och många enskilda bolag, inte minst i Finland och Norge, handlas till betydande rabatt.

– Rabatten i de marknaderna motiveras delvis av en förhållandevis liten noterad fastighetssektor med sämre likviditet, säger André Lundberg, projektledare och partner på Pangea Property Partners.

Sett till olika segment så har de mindre fastighetsaktierna som är noterade utanför huvudlistan gått svagast och tappat hela 14 procent sedan september förra året.

– Många av de här aktierna är volatila och det vi ser är förmodligen en reaktion på senaste årens i vissa fall ganska extrema prisuppgångar, fortsätter André Lundberg.

Den nordiska fastighetsmarknaden fortsätter annars att vara stark med god likviditet, positiv hyrestillväxt i många städer och stort intresse från internationella aktörer som söker stabilitet.

– Vi ser exempelvis att utländska fonder börjar köpa allt mer i centrala Stockholm, en marknad där svenska institutioner under lång tid varit dominerande, säger Bård Bjølgerud, VD och partner på Pangea Property Partners.

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgår till 117 miljarder kronor hittills under 2017, att jämföra med 148 miljarder kronor samma period förra året. I Sverige har det genomförts fastighetsaffärer för nästan 50 miljarder kronor, vilket är drygt 30 procent lägre än vid samma tidpunkt i fjol.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Tillbaka till förstasidan